Pajero IV - Problem elektryka (RADIO)
lukas - 18-10-2008, 14:56 Temat postu: Problem elektryka (RADIO) Witajcie. To mój pierwszy post, zamierzam tę strone uznawać jako dobrą pomoc, dużo znalazłem i super że znalazłem takie forum, ale dobrze wracajac do tematu: mam problem.
Dotyczy radia, moja bryka to Pajero 98' 2.8
W ogole nie dziala, mam probowke sprawdzalem prad, wyjmujac kostke ISO, sa dwa przewody czarny i czerwony, w czarnym PIKA* czyli ze jest prad tylko na niektorych dziurkach.. a w czerwonym wogle - moje pytanie - czy powinna kazda dziurka byc pod pradem, jesli tak, to co myslicie moze byc powodem tego?
Mam zamiar to sprawdzic, ale nei wiem jak sie do tego zabrac, bo nie wiem od czego zaczac sprawdzac.. bezpieczniki? Jesli tak, czy ma ktos schemat ktory jest od radia??
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.
Hiszpan - 18-10-2008, 15:59
Witamy na forum
Elektrykiem nie jestem, ale wydaje mi się, że z reguły czarny przewód to "masa" a czerwony jest przewodem zasilającym
elektryk - 18-10-2008, 16:12
Ale w ogóle to o co biega? Po co grzebiesz przy tych kabelkach?
Co do pytania, to znajdź sobie w sieci opis wtyczek ISO będziesz wszystko wiedział.
Serek - 26-10-2008, 17:55
lukas, jeżeli już chcesz uzyskać pomoc to pisz jaśniej lub zrób zdjęcie kostki radia. wtedy może uzyskasz sensowną pomoc.
Berni - 26-10-2008, 21:38
Panie kolego pytanie zasadnicze brzmi- to "radyjo" to już było czy tylko ci się stare nie podobało i nowe zakupiłeś(u mnie tak było)- teraz jaka probówka jakie kable czerwono czarne- w pajero piękne wtyki japońce wpięli-japońskie nie jakieś podróbki chińskie- u mnie do złączki która ma około" bo na parter leciec mi się nie chce" 12 wtyków jest podpięte- cztery głośniki(+i-) dwa plusy i jeden minus-jeżeli sam zapinałeś radio to dwa to słowo kluczowe ponieważ radia obecnie mają wyjście na plus z aku. i plus ze stacyjki -inaczej hulac nie będą-może moje rady się nie przydadzą ale są-pozdrawiam
lukas - 29-10-2008, 16:11
Hiszpan napisał/a: | Witamy na forum
Elektrykiem nie jestem, ale wydaje mi się, że z reguły czarny przewód to "masa" a czerwony jest przewodem zasilającym |
hehehe to tez wiem, ale chodzi mi oto czy ma ktos schemat wszystkich bezpiecznikow, zobaczylbym gdzie jest od radia, ale na tej obudowie nie ma zadnego rysunku do radia.
elektryk napisał/a: | Ale w ogóle to o co biega? Po co grzebiesz przy tych kabelkach?
Co do pytania, to znajdź sobie w sieci opis wtyczek ISO będziesz wszystko wiedział. |
Oco biega? Przeczytaj temat. Poco grzebie przy kabelkach? Poniewaz znam sie na elektryce samochodowej, mialem bardzo duzo samochodow, a te radio poprostu nie chce sie wlaczyc. I nie chce nic zepsuc bo nie wiem jak do tego sie zabrac. Moze ktos ma jakis pomysl albo cos, to jest forum, czyli kazdy powinien sobie pomagac a nie sie wymadrzac. Poco mi jakis powalony schemat wtyczek ISO jak nic tam nie ma?
serek napisał/a: | lukas, jeżeli już chcesz uzyskać pomoc to pisz jaśniej lub zrób zdjęcie kostki radia. wtedy może uzyskasz sensowną pomoc. |
Kostka jakby to nazwac glowna to ISO, ale jest jeszcze jedna do ktorej to wlasnie podlaczam , wiec dzis zrobie zdjecie kostek, dzieki za pomoc.
berni napisał/a: | Panie kolego pytanie zasadnicze brzmi- to "radyjo" to już było czy tylko ci się stare nie podobało i nowe zakupiłeś(u mnie tak było)- teraz jaka probówka jakie kable czerwono czarne- w pajero piękne wtyki japońce wpięli-japońskie nie jakieś podróbki chińskie- u mnie do złączki która ma około" bo na parter leciec mi się nie chce" 12 wtyków jest podpięte- cztery głośniki(+i-) dwa plusy i jeden minus-jeżeli sam zapinałeś radio to dwa to słowo kluczowe ponieważ radia obecnie mają wyjście na plus z aku. i plus ze stacyjki -inaczej hulac nie będą-może moje rady się nie przydadzą ale są-pozdrawiam |
Te radio juz bylo, radio jest Kenwood, podam model i wszystko pozniej poniewaz nie mam narazie jak, sam radia nie podpinalem poniewaz juz bylo w nim tak, ale nie wlaczalo sie, myslalem ze wina radia ale po sprawdzeniu czy jest napiecie w kazdej 'dziurce' w kostce, pomyslalem ze raczej nie, poniewaz nie bylo napiecia na wszystkich.
Znam sie troszke na radiach i montowaniu ich takze wiem, ale moze ktos ma inna sugestie ktora pomoze mi sie do tego zabrac? Jesli nie ma calego napiecia na 'dziurkach' w kostce to co mam robic? Jesli bezpieczniki sprawdzic to jaki ktory itp? Nie wiem , pomozcie i dzieki.
Berni - 31-10-2008, 00:11
daj swojego meila koleżko to wyśle ci pdf z elektryką pajero -jest tam wszystko -jeżeli tylko roczek się mieści- sam studiuje tą "knigę" ostro teraz-niestety na forumowego meila nie mogę wepchac załącznika -albo nie wiem jak pozdrawiam Berni
Serek - 31-10-2008, 11:27
Jakie postępy w pracy nad radiem?
lukas - 31-10-2008, 13:45
Jak postepy z radiem? Najpierw sprawdze jeszcze raz wszystkie kabelki -jak dostane od Berniego pdf. a jak to nie pomoze kupie drugie radio sprawdze, moze wina radia
Berni - 31-10-2008, 15:23
Wysłałem Ci pdfa i tak mi teraz świtnęło czy ten kenwood przypadkiem nie ma własnego bezpiecznika który się był przepalił
lukas - 31-10-2008, 18:00
Berni napisał/a: | Wysłałem Ci pdfa i tak mi teraz świtnęło czy ten kenwood przypadkiem nie ma własnego bezpiecznika który się był przepalił |
ma ma wlasny, ale bezpiecznik jest wporzadku bo juz sprawdzalem.
Berni - 01-11-2008, 15:15
I jak pedeefik dotarł????????? i najważniejsze czy się przydał ????????? - jeżeli masz pajero III -TO TUTAJ POLECAM http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9978 trochę niżej GENE zamieścił rozkład bezpieczników w "trójce"
lukas - 02-11-2008, 14:59
PDF dotarl, po wszystkim sie okazalo ze radio bylo do wymiany, wymienilem i wszystko jest ok.
Wiec problem rozwiazany, Berni dzieki za PDF i innym uzytkownikow za info rowniez.
Pozdrawiam.
Berni - 02-11-2008, 15:03
Pozdrawiam
Hiszpan - 02-11-2008, 19:03
lukas napisał/a: | Berni dzieki za PDF | lukas, wykorzystaj punkty pomógł - od tego są
|
|
|