To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tempomat, problem z tempomatem

Zhan - 25-10-2008, 16:30
Temat postu: [EAxx] Tempomat, problem z tempomatem
Witam,

Wczoraj zauwazylem, ze w moim aucie przestal dzialac tempomat. Objaw jest taki, w trakcie jazdy w ogole sie nie wlacza, wlaczyc go mozna tylko w trakcie postoju (skrzynia automat w pozycji P lub N) ale jak tylko wrzuce bieg (D lub R) wylacza sie kontrolka sygnalizujaca dzialanie tempomatu. Ktos sie spotkal z czyms takim?
Dodam, ze serwis sama dizgnoze wycenil na 400 zl :(

pozdrawiam
Artur

roch_27 - 25-10-2008, 16:57

Na początek sprawdź czy Ci nie sparciał przewód podciśnienia (gumowy) ten co widać na zdjęciu poniżej

pozdro

clown79 - 16-10-2010, 00:16

u mnie przewody dobre nie sparciale moze ktos wie o elektryce bezpieczniku? do tempomatu bede wdzieczny moze jakis schemat??? pozdrawiam

[ Dodano: 12-11-2010, 06:08 ]
czy ten temat wygasl czy tylko ja mam problem z tempomatem gal 2002 avance 2.0 prosze o podpowiedzi jak i co odpowiada za sprawne dzialanie czujniki bezpiecznik przewody....

Anonymous - 11-08-2011, 09:20

Panowie

Może ktoś zamieścić schemat, albo zdjęcie gdzie znajdę tempomat.
Po wymianie świec nie działa tempomat - prawdopodobnie mechanik coś popsuł.

Dzięki

SPIDER-ek - 11-08-2011, 11:19

A nie jest przypadkiem tak, że Tempomat możesz włączyć tylko powyżej jakiejś większej prędkości? A poniżej jej nie da się włączyć?
Muszę to u siebie dokładnie sprawdzić.

Tomek - 11-08-2011, 11:28

SPIDER-ek napisał/a:
A nie jest przypadkiem tak, że Tempomat możesz włączyć tylko powyżej jakiejś większej prędkości? A poniżej jej nie da się włączyć?

50 km/h lub 30 mil/h

pipi_ja - 11-08-2011, 12:14

SPIDER-ek napisał/a:

Tu chyba raczej chodzi o to, że w ogóle nie chce się załączyć przyciskiem.
Od 50km/h w górę dopiero można mu zaprogramować jakąś prędkość, ale włączyć się powinien nawet na postoju.

Anonymous - 11-08-2011, 13:09

Włączyć to się włącza (przycisk cruise się święci) ale nie utrzymuje prędkości i po 10 sekundach tempomat się wyłącza - jestem na 99 % przekonany, że przy wymianie świec mechanik nie złożył go do kupy. Potrzebny mi namiar jak wygląda ten tempomat, gdzie go szukać i jak go poprawnie podłączyć.
sveno - 11-08-2011, 19:01

apsik85, tu masz fotkę:

tempomat jest to jeden z tych dwóch grzybków na przypustnicy tylko nie wiem który, ale do każdego z nich idzie gumowy wąż podciśnienia (?) i jedna kostka taka brązowa.

fj_mike - 11-08-2011, 20:41

sveno napisał/a:
tempomat jest to jeden z tych dwóch grzybków na przypustnicy

Jeden z tych dwóch to TCL ;)

apsik85, sprawdź czy masz podłączony wężyk zaznaczony na fotce strzałką.
Na lewo od tej strzałki jest reszta flaków tempomatu.
http://imageshack.us/phot.../tempomatn.jpg/
Tak jak pisał sveno, sprawdź też czy przypadkiem coś luzem nie dynda lub jakieś króćce w okolicach przepustnicy są wolne.

sveno - 11-08-2011, 21:12

fj_mike napisał/a:
a drugi? Przepraszam, jeśli wprowadziłem w błąd, ale do tej pory wydawało mi się, że zarówno i tempomat i TCL musi być jakoś podpięty pod przypustnicę, bo jeden dodaje "gazu" a drugi "dusi" silnik gdy zajdzie potrzeba :(
Anonymous - 11-08-2011, 21:53

sveno,
Sprawdź proszę linka bo nic nie widać :(
Ale przepustnica wiem gdzie jest :] to poszukam jutro

fj_mike napisał/a:
apsik85, sprawdź czy masz podłączony wężyk zaznaczony na fotce strzałką.
Na lewo od tej strzałki jest reszta flaków tempomatu.

Jutro z rana sprawdzę (ale ty masz czyściutko pod machą :roll: )

Tomek - 11-08-2011, 22:03

sveno napisał/a:
fj_mike napisał/a:
a drugi? Przepraszam, jeśli wprowadziłem w błąd, ale do tej pory wydawało mi się, że zarówno i tempomat i TCL musi być jakoś podpięty pod przypustnicę, bo jeden dodaje "gazu" a drugi "dusi" silnik gdy zajdzie potrzeba :(

obydwoje macie racje

fj_mike - 11-08-2011, 22:06

sveno napisał/a:

Oczywiście to ja wprowadziłem w błąd. Jest tak jak mówisz ;)

Jeżeli masz dwa takie, ten od tempomatu jest od strony grodzi.

sveno - 11-08-2011, 22:44

apsik85 napisał/a:
sveno,
Sprawdź proszę linka bo nic nie widać :(
coś się popsuło, jeszcze raz:

sorki, ale tylko taką fotkę miałem dostępną, widać dwa miedziane grzybki na przypustnicy, nie ma pozakładanych wężyków, bo to było robione w czasie wymiany świec, ale widzisz niepodłączone króćce no i brązową kostkę
http://imageshack.us/f/808/22020444.jpg

tu trochę lepiej widać, jak to wszystko jes popodłączane: węże z podciśnieniem i kostki, sprawdź czy masz podobnie