[97-04]Galant EAxA/W - Dym z wydechu
pablodc - 27-10-2008, 23:59 Temat postu: Dym z wydechu Witam!
Czym może być spowodowane dymienie z wydechu? Jestem posiadaczem Galanta EA5A i w zasadzie zawsze ostatnimi czasami gdy patrzę w lusterko albo oglądam auto to widzę jak z wydechu leci biały dym. Temat uszkodzonej głowicy przerabiałem dokładnie w Lancerze więc tu jej nie podejrzewam, oleju tez nie bierze. Jak się rekę przyłoży do rury to czuć parę wodną. Występuje to jak się samochód w pełni nagrzeje. Co Wy na to?
Pozdrawiam!
mkm - 28-10-2008, 00:06
pablodc, zrobilo sie chlodno to dymi na bialo. Dobrze zdiagnozowales pare wodna. Bylo juz pare razy na Forum, a funkcja "szukaj" juz dziala...
http://78.46.100.138/view...ht=dym++wydechu
pablodc - 28-10-2008, 00:16
No właśnie, funkcja szukaj dziła śiwetnie tylko jest problem gdy znajdzie się interesujący temat, a tu w odpowiedzi jest link do postu i po kliknięci wywala na strone główna forum (to zapewne po przejściu na nowy serwer). Wracając do tematu to jadąc drogą widzę inne auta jedne kopcą jak mój inne nie. Wstyd się przyznać, bo powinienem znać odpowiedź na to pytanie ale nie znam...
mkm - 28-10-2008, 00:45
Forum MitsuManiaki.com Strona Główna » Mitsubishi Osobowe » Carisma » Carisma - Techniczne strona 5 "woda z wydechu".
Para sie nie przejmuj. Jezdzisz pewnie na krotkich odcinkach i woda ktora sie skrapla w ukladzie wydechowym nie odparuje wiec dymi. Jedne auta "paruja" mocno inne prawie wcale. Jedne przez chwile po odpaleniu, inne dopiero gdy sie rozgrzeja. Jedne maja koncowki skierowane w strone jezdni (wtedy mniej widac) inne poza obrysem zderzaka proste(wtedy za autem jest prawdziwa "zaslona dymna"). Jedne maja katalizatory inne juz ich nie maja... Co jeszcze moge dodac? Byle do wiosny!
Anonymous - 28-10-2008, 08:50
mkm napisał/a: | Co jeszcze moge dodac? | warto pamietac o wodzie w paliwie ktora niektore stacje dodaja jako 'wypelniacz' zarobkowy
ekstremalna sytuacja moze byc TO po zalaniu woda(w malej powodzi) ukladu wydechowego
Marcino - 28-10-2008, 21:22
cuuube napisał/a: | ekstremalna sytuacja moze byc TO po zalaniu woda(w malej powodzi) ukladu wydechowego |
No nieżle dało....
U mnie jak duzo jezdze po mieście tylko na krótkich trasach, jak przegazuje na parkingu to też asfalt jest mokry....;) a dodam ze jezdze na LPG co pewnie pomaga..:)
Anonymous - 28-10-2008, 21:29
To może dodam tylko, że cała problem pary w wydechu jest jak najbardziej naturalny i wynika wprost z chemii. Pełne spalanie (w idealnych warunkach) czystych węglowodorów powinno dać CO2 i H20. Także pozbycie się pary z wydechu jest po prostu niemożliwe. Nie ma się co przejmować, i jak mówi stare chińskie przysłowie "skoro działa, nie naprawiać"
Pozdrawiam!
|
|
|