To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

UK & IRLANDIA - Gdzie przegląd?

JJK - 11-11-2008, 17:55
Temat postu: Gdzie przegląd?
Witam, czy któryś z Was mieszka może w północnej Irlandi. Musze niedługo zrobić przeglad Shoguna (po raz pierwszy) i nie wiem gdzie się udać. Anglia za wodą odpada bo ani mi się śni wsiadać na prom. Jak ktoś wie to poproszę o podpowiedź.
Anonymous - 12-11-2008, 23:22

no nie wiem jak to sie nazywa na waszej wyspie :) ale na naszej wyspie :) nazywa sie to MOT i robi sie praktycznie wszedzie i kosztuje około 50F masz 2 podejscia tzn jak cos bedzie nie tak( naprawiasz to obojetnie czy u tego samego mechanika czy innego ) to za drugim nie płacisz tylko sprawdzaja co było nie tak i jak jest ok dostajesz certyfikat MOT i po sprawie, mysle ze kazdy wiekszy zakład napraw czy serwis na waszej wyspie :) powinien zrobic taki przeglad bez problemu. Najlepiej jechac zapytac i tyle :) Jezeli bedziesz miał problem z emisja spalin to napisz podpowiem ci jak obnizyc emisje bo to najczestsza przyczna oblania teastu MOT

Pozdrawiam Wyspiarzy z IR :)

Hubeeert - 12-11-2008, 23:37

Manysh napisał/a:
o za drugim nie płacisz tylko sprawdzaja co było nie tak i jak jest ok dostajesz certyfikat MOT i po sprawie
musisz się wyrobić w dwa tygodnie

[ Dodano: 12-11-2008, 23:46 ]
JJK, w Ennis/Inis masz serwis Mitsubishi a jak nie to jest tam serwis Suzuki - są bardzo w porządku, ceny umiarkowane. Pomogli mi jak poszedł mi w Pugu406 przegub - scholowanie z autostrady, przegub i wymiana wyniosły mnie 400Euro.

Onie firmy znajdziesz w googlu a drogę masz tu -> http://www.viamichelin.co...=UTF-8&x=51&y=6

JJK - 13-11-2008, 00:42

Wielkie dzięki. W Irlandii przegląd to NCT. Jak mieliśmy Suzuki Escudo na irlandzkich blachach to nie mogliśmy zrobić przeglądu tam gdzie auta osobowe, musieliśmy jechać do tzw aut roboczych ( tam gdzie traktrory). Nie mam pojęcia dlaczego. Miśka mam na angielskich tablicach i przegląd muszę zrobić w Angli. Z Waszej odpowiedzi wnioskuje,że mogę go zrobić w każdej stacji( czy jak to się nazywa), i nie musze jechać tam gdzie ciągniki.
Hubeeert - 13-11-2008, 01:12

JJK napisał/a:
Miśka mam na angielskich tablicach i przegląd muszę zrobić w Angli
Enniskillen będzie chyba najbliżej. Choć to i tak daleko. Sorry - nie zrozu,iałem czy chodzi o badanie techniczne czy o wymianę oleju. Jak się będziesz wybierać - daj znać. Może zrobimy małego spota.

Pozdrawiam

Anonymous - 13-11-2008, 14:30

Hubeeert napisał/a:
Manysh napisał/a:
o za drugim nie płacisz tylko sprawdzaja co było nie tak i jak jest ok dostajesz certyfikat MOT i po sprawie
musisz się wyrobić w dwa tygodnie

sorki szefie :) taktycznie to jest istotna informacja całkiem zapomniałem :oops:

JJK napisał/a:
Wielkie dzięki. W Irlandii przegląd to NCT. Jak mieliśmy Suzuki Escudo na irlandzkich blachach to nie mogliśmy zrobić przeglądu tam gdzie auta osobowe, musieliśmy jechać do tzw aut roboczych ( tam gdzie traktrory). Nie mam pojęcia dlaczego. Miśka mam na angielskich tablicach i przegląd muszę zrobić w Angli. Z Waszej odpowiedzi wnioskuje,że mogę go zrobić w każdej stacji( czy jak to się nazywa), i nie musze jechać tam gdzie ciągniki.

Moze byc pewien problem. w 70% przypadków musisz umówic sie na wizyte jak do lekarza :( ale jak juz przypłyniesz na nasza wyspe :) to poprostu pytaj wszedzie gdzie zobaczysz napis MOT moze zrobia od reki trwa to około godziny.

a w jakim miejscu bedziesz wodował ?? moze cos sie namierzy

Hubeeert a ty gdzie sie obecnie szlajasz ? bo po profilu mozna troche ogłupiec :)
Cytat:
Enniskillen to gmina (ang. township) w Kanadzie, w prowincji Ontario, w hrabstwie Lambton.

Powierzchnia Enniskillen to 338,18 km². Według danych spisu powszechnego z roku 2001 Enniskillen liczy 3259 mieszkańców (9,64 os./km²)

lol

JJK - 13-11-2008, 15:05

Nie przypłyne bo za żadne pieniądze nie wjade na prom. Dlatego szukam gdzieś na swojej wysepce.
Anonymous - 13-11-2008, 16:28

a co ty masz z tym promem ? :) płynełem 2 razy i spoko jak pociagiem :) napewno przyjemniejsze od latania
JJK - 13-11-2008, 18:33

Enniskillen będzie chyba najbliżej.... masz racje, to bliżej niż Belfast.

Hubeert czy jesteś w stanie zorganizować mi dokładny adres. Nigdy tam nie byłam a jak będę miała dokładny adres to wpisze w nawigacje , to mi ułatwi sprawe.

Hubeeert - 13-11-2008, 21:09

http://www.dvtani.gov.uk/...Vehicletest.asp

Po podaniu wszystkich danych i wyborze Enniskillen pokaże Ci się adres:
Driver Vehicle Testing Agency
Chanter Hill
-
ENNISKILLEN
BT74 6DE
County Fermanagh

Telephone 028 66322871
Website www.dvtani.gov.uk
[url=http://www.multimap.com/map/browse.cgi?local=h&scale=5000&pc=BT74 6DE&icon=x]Mapka[/url]

jarek - 13-11-2008, 21:49

:oops: Wtrącę się jeżeli można.Nie wiem jak w irlandii ale w anglii są miejsca gdzie za drobną opłatą (około 50 funtów) przegląd przechodzi prawie każdy złom :idea: .Wystarczy popytać się polskiej społeczności lub litewskiej i napewno wskażą takie miejsce.Nie namawiam ale czasami na MOT potrafią być bardzo upierdliwi.Znam kilka ciekawych przypadków :axe: .Mój przeszedł celująco,ten obecny i wcześniejsze.POZDRO MISIACZKI :D
Hubeeert - 13-11-2008, 22:42

jarek napisał/a:
Nie wiem jak w irlandii ale w anglii są miejsca gdzie za drobną opłatą (około 50 funtów) przegląd przechodzi prawie każdy złom

Laguna z połamanymi progami, wiszącym wydechem na tylnym zawieszeniu (wszystkie wieszaki urwane) w stanie takim, że Turek by splunął przeszła. Ale to był kumpel serwisanta. Mnie zawsze sprawdzają dokładnie. Łącznie z luzami w tylnym zawieszeniu (Pug 406 ma to upierdliwe) i za każdym razem przechodze bez problemu.

JJK - 13-11-2008, 23:32

W chwili obecnej misiek stoi u mechanika i przechodzi mała reperacje. wymiana alternatora , rozrządu, sworznie i coś tam jeszcze bo zalało go olejem. Mechanik wie że za 2 tygodnie muszę jechać na przegląd więc przygotuje mi go.
Ja nie mogę sobie pozwolić na jazdę nie do końca sprawnym autem bo jeżdżę z dziećmi a poza tym jestem kierowcą od sierpnia tego roku, po 9 latach przerwy. Ale z opowiadań wiem że potrafią się doczepić do zardzewiałej śruby.

Chce być pewna że mam sprawne auto.

Hubeeert - 13-11-2008, 23:38

JJK napisał/a:
Ale z opowiadań wiem że potrafią się doczepić do zardzewiałej śruby.
Nie jest tak źle
jarek - 14-11-2008, 00:11

Rada z mojego podwórka:powiedz mechanikowi żeby dokładnie wyczyścił przewody hamulcowe (rurki dochodzące do kół w podwoziu :!: :!: :!: ).Nie wiem jak u ciebie ale u mnie mają normalnie *chopla* na tym punkcie :rolleyes: .Pozdro MISIACZKU :badgrin: