To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Stuknięcie przy redukcji biegów

Anonymous - 15-11-2008, 18:06
Temat postu: Stuknięcie przy redukcji biegów
Sporadycznie przy redukcji biegu (z V, rzadziej z IV) słychać stuknięcie w momencie zwolnienia sprzęgła. W mieście nigdy mi się to nie zdarzyło, jedynie na trasie. Z tego co zauważyłem, stuknięcie pojawia się jeśli samochód wyraźnie zwalnia, czyli jeśli przed redukcją nastąpiło hamowanie.
Czy ktoś wie co to może być, czy może to być coś poważnego?

Artii - 24-11-2008, 09:55

Tylko przy redukcji z v na IV bieg tak się dzieje?

Nie zdejmowałeś czasem kół ostatnio? Jeśli tak to sprawdź czy się nie poluzowały nakrętki :) .

Anonymous - 19-12-2008, 21:18

Prawdopodobnie było tak jak mówisz, czyli poluzowane nakrętki. Po wymianie kół na zimowe stukanie już się nie pojawia. Dziękuję i pozdrawiam.
Artii - 20-12-2008, 13:59

Nie ma za co :) .
.TM - 24-03-2010, 16:43
Temat postu: stukanie podczas zmiany biegu w CS0
Szukałem ale nie znalazłem.
Ostatnio kilka razy przy puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu słyszę ciche stuknięcie. Dzieje się tak najczęściej przy zmianie z biegu 1 na 2 i czasem z 2 na 3. Co może być nie tak? Macie jakiś pomysł czy skrzynia czy sprzęgło? Dzięki z góry za wszelkie sugestie.

jaca71 - 24-03-2010, 16:50

.TM napisał/a:
Szukałem ale nie znalazłem.

A ja znalazłem. Tylko nie wiem czy to jest rozwiązanie ;)

.TM - 24-03-2010, 17:03

No właśnie nie do końca się zgadza. U mnie przy redukcji tego nie zauważyłem, za to właśnie przy zmianie z 1 na 2 najczęściej i z 2 na 3 słuchać to dziwne stuknięcie (dodam że nie za każdym razem stuka).
Kół ostatnio nie zdejmowałem, dopiero będę zmieniał koła na letnie pod koniec tygodnia.

jaca71 - 24-03-2010, 17:17

jeszcze co mi przychodzi do głowy to że mogły paść tłumiki drgań skrętnych ale specem nie jestem. Może ktoś bardziej doświadczony natrafi na ten temat :)
Anonymous - 25-03-2010, 00:15

po 1. przy jeździe na biegu i odpuszczaniu gazu / dodawaniu lewarek zmiany biegów rusza się sam?
po 2. przy zmianie biegów energicznej czy spokojnej?

najwyraźniej wygląda że poprostu kończą się poduszki pod silnikiem i skrzynia :)

.TM - 25-03-2010, 09:38

Deo napisał/a:
po 1. przy jeździe na biegu i odpuszczaniu gazu / dodawaniu lewarek zmiany biegów rusza się sam?

lewarek nie rusza się ani przy dodawaniu gazu ani przy odpuszczaniu gazu

Deo napisał/a:
po 2. przy zmianie biegów energicznej czy spokojnej?

staram się nie zmieniać biegów energicznie, nie szarpać lewarkiem

Stukanie naprawdę nie jest głośne i występuje przy puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu.

Anonymous - 25-03-2010, 15:17

a sprzęgło jak się zachowuje??
stukot dobiega z komory silnika czy może z kabiny?

.TM - 25-03-2010, 17:16

Deo napisał/a:
a sprzęgło jak się zachowuje??

jeśli pytasz czy sprzęgło się nie ślizga to wg mnie bierze normalnie

Deo napisał/a:
stukot dobiega z komory silnika czy może z kabiny?

po mojemu te stukoty dochodzą z okolicy pedała sprzęgła, na pewno nie ze strony lewarka zmiany biegów, ale tylko mnie się może tak wydawać

Deo masz jakieś podejrzenia?

Anonymous - 25-03-2010, 22:00

a jak wygląda luż poosiowy na pedale sprzęgła? tu bym się skupił u nas w kolcie też tak czasem stuknie, ale ja muszę wymienić tulejki na pedale :)
Pawel`85 - 25-03-2010, 23:47

Deo napisał/a:

A co to znaczy jak sie lekko rusza?? Bo mi potrafi sie lekko odchylić. poduszki pod silnikiem?

Anonymous - 26-03-2010, 00:06

Pawel`85, tak :) poduski pod silnikiem lub skrzynią :) ale najczęściej to poduszka z przodu/tyłu silnika odpowiedzialna za przechylanie sie silnika :)