To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - skrzypiący fotel kierowcy

1grzecho - 21-11-2008, 21:15
Temat postu: skrzypiący fotel kierowcy
tak jak w temacie.... kilka dni temu zauważyłem denerwujący dzwięk sprężyny fotela kierowcy, nasila sie na zakrętach :D jak go zlikwidować? jak sie do tego zabrać? tez tak macie u siebie??
daroslo - 21-11-2008, 22:09

Też tak miałem, to pierwsze oznaki że fotel będzie wymagał reanimacji, będziesz musiał wymienić druty pod siedziskiem, lub zreanimować w inny sposób. Trochę poskrzypi a potem siedzisko zapadnie się do samej podłogi, lepie wymontój fotel niezwłocznie i sprawdż co się dzieje pod spodem.
Anonymous - 21-11-2008, 22:18

a jesteś pewien ze to fotel? Bo u mnie np skrzypial zaczep pasów a też myślałem ze to fotel
1grzecho - 21-11-2008, 22:22

daroslo napisał/a:
Też tak miałem, to pierwsze oznaki że fotel będzie wymagał reanimacji, będziesz musiał wymienić druty pod siedziskiem, lub zreanimować w inny sposób. Trochę poskrzypi a potem siedzisko zapadnie się do samej podłogi, lepie wymontój fotel niezwłocznie i sprawdż co się dzieje pod spodem.

jak wymontuje fotel, to będę widział co jest nie tak od spodu??? ta wymiana drutów to skomplikowana operacja?

wichura1 - 22-11-2008, 00:21

Fotel też na 99% prędzej, czy później będzie wymagał naprawy, a zaczep pasa to znany motyw, skrzypiał mi także w Lancerze. Żeby sprawdzić czy to zaczep trzeba, podczas jazdy mocno go chwycić i unieruchomić jak przestanie trzeszczeć to zaczep, a jak nie to reanimacja fotela. Skrzypiący zaczep naprawisz WD 40, a jeżeli masz zarwany fotel kupujesz używany fotel pasażera z Angola i przekładasz druty,oraz poduszkę siedziska, koszt około 50PLN. Demontaż i motaż jest prosty, pokrowce są mocowane za pomocą metalowych kółek. Jeżeli masz poduszkę powietrzną w fotelu, zanim ją odłączysz wyłączasz akumulator na 1/2 godziny, a podłączasz go z powrotem po zamontowaniu i podłączeniu fotela. Jeżeli odłączysz/podłączysz poduszkę z akumulatorem włączonym w układ, wyświetli się na stałe błąd SRS, możliwy do skasowania tylko w ASO.
daroslo - 22-11-2008, 15:43

O sposobach reanimacji fotela koledzy już wiele pisali na tym forum poszukaj w szukajce a wszystkiego się dowiesz.
Ja połamane druty zastąpiłem sprężystymi płaskowniczkami wygrzebanymi w garażu - zadziałało, fotel jak ta lala.

Pamiętaj cennych wskazówkach od wichura1 dotyczących demontażu fotela

Anonymous - 22-11-2008, 22:33

heja
ja bym teraz nic nie robił jest za zimno i śnieg pada a tak poważnie , jeżeli siatka pod siedziskiem się zapada to trzeba nową zakupić :

http://forum.mitsumaniaki...p=326932#326932
skopiuj link i zobacz co i jak

oczywiście może być inna przyczyna