To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Czym smarujecie zamki na zime???

Morfi - 24-11-2008, 15:14
Temat postu: Czym smarujecie zamki na zime???
Zamek od kierowcy ciezko zaczoł mi chodzić, i wiem, że niektórzy jakieś olej wstrzykują do zamka np olej do maszyn do szycia, czy olej silnikowy.
Ma to smarowac nie zamarzać i nie reagować z aluminium.
Chetnie wysłucham waszych propozycji :)

Anonymous - 24-11-2008, 15:16

ja zamontowałem alarm na pilota :D

i zapomniałem co to przekręcanie kluczyka w drzwiach ;P

cns80 - 24-11-2008, 18:39

leser napisał/a:
ja zamontowałem alarm na pilota :D

i zapomniałem co to przekręcanie kluczyka w drzwiach ;
Przypomnisz sobie jak się skończą bateryjki, albo aku ;)
docencik87 - 24-11-2008, 19:27

Proponuje WD-40 :) . Mój po psiknięciu chodzi jak nowy :)
Morfi - 24-11-2008, 20:29

docencik87, wd- 40 reaguje z aluminium i on bardziej wypłukuje anizeli smaruje.
Kolega tak sobie załatwił zamek w Oplu :)

karolgt - 24-11-2008, 20:41

ja smaruje WD-40 od dobrych paru lat, rodzice od kąd pamietam i jest ok, zamki nie zamarzaja, a rózne preparaty do odmrażania nigdy u mnie nie działały.
Marcino - 24-11-2008, 21:59

Morfi napisał/a:
wd- 40 reaguje z aluminium i on bardziej wypłukuje anizeli smaruje.
jesteś tego pewnien? jutro sprawdze w karcie charakterstyki w pracy..:)
Morfi - 24-11-2008, 22:10

Wpracy uzywamy wd- 40 na litry i ufam słową brygadzisty :D
mlun - 24-11-2008, 22:30

To jeślu już reaguje to jakoś bardzo słabo bo powinno mi pół roweru zjeść:P
karolgt - 24-11-2008, 22:33

dokładnie, standardowo do łancucha w rowerze używa prawie każdy WD-40, a aluminium tam jest sporo :) i nigdy nie widzialem zeby sie z nim cos stało, nawet po dobrych paru latach.
Berni - 24-11-2008, 23:41

Morfi-jedyny zamek w całym wózku jaki przez wd-40 Twój kumpel mógł załatwic to -stacyjka-absolutnie tego do stacyjki lac nie można ponieważ wypłukuje brud i czyści "tłustości"
jak napisałem wypłukuje brud(zamki w rocznym aucie nie zamarzają) który powoduje że wasze zamki zamarzają-więc jest lepszy jak wszystkie odmrażacze ale trzeba to zrobic przed zimą- i niestety wypłukuje tłustości ze stacyjki więc zapadki przestają się przesuwac a że w większości starszych aut trzymają się na brudzie to kłopot gotowy

Morfi - 25-11-2008, 04:42

Berni napisał/a:
większości starszych aut trzymają się na brudzie to kłopot gotowy
no własnie zwiekszyło mu luzy w zamku i nie mogł otwierać.
I jakis spec od zamków mu powiedział, że to przez WD - 40 bo juz wczoraj chciałem sobie psiknąc a On mi taka historyjke opowiedział.
Chyba zaleje olejem syntetycznym :P

londolut - 25-11-2008, 05:00

Morfi napisał/a:
Chyba zaleje olejem syntetycznym :P
Podjedź do sklepu i kup smar silikonowy. Nie wypłukuje brudu ani tłustości a wypiera wodę. Kosztuje coś około 10-12 PLN. Jak ci się nie chce kupować to przyjedź Kapniemy coś do twojego zamczycha ;)
JimBest - 25-11-2008, 22:42

Potwierdzam z tym smarem silikonowym - nie zasyfia zamka jak wd40 a dodatkowo jak ostatnio wyczytałem to polecany jest przez producentów zamków drzwiowych np. Gerda(takich domowych).
Anonymous - 26-11-2008, 21:56

ja w zeszłą zimę psiknąłem zamki WD-40 i nie miałem żadnych problemów. Tej zimy także użyłem WD-40. Mimo, iż mam otwieranie z pilota, to od czasu do czasu otworzę auto kluczykiem - tak dla rozruszania zamków :wink: Do stacyjki nic nie psikam.
Ale też słyszałem, że olej do maszyn do szycia jest bardzo dobry do smarowania zamków.
Pozdrawiam!