To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Jak wyjąć ECU bez odpinania kabli? Co należy zdjąć

Charlie - 12-12-2008, 14:28
Temat postu: [Carisma] Jak wyjąć ECU bez odpinania kabli? Co należy zdjąć
Witam! Jak już napisałem w innym swoim temacie, chcę podłączyć el. lusterka, ale przewody mi się nie kończą w drzwiach tylko na wejściu do tych drzwi. I umiem się dostać do tego miejsca po stronie kierowcy, to po stronie pasażera wejście to zablkowane mam przez jakąś złotą skrzynkę, a dokładnie taką jak na zdjęciach poniżej. Ktoś wie może, co trzeba rozebrać aby móc także ją zdjąć i mieć przejrzyste to miejsce z przewodami wchodzącymi w drzwi?

Oto zdjęcia:

docencik87 - 12-12-2008, 14:40

To jest ECU. Wyjmujesz wtyczki, odkręcasz śrubki i wyciągasz.
Potem musisz nauczyć Cari wolnych obrotów :) .

Charlie - 12-12-2008, 20:47

O rany! a nie da się bez odpinania wtyczek? Mam sekwencyjny gaz założony i obawiam się, że namieszam dużo więcej niż powinienem...
docencik87 - 12-12-2008, 23:07

To tak jak byś odłączył akumulator. Nie powinno się nic stać. Chociaż niech wypowiedzą się inni.
Chooper - 12-12-2008, 23:50

NAJPIERW AKUMULATOR a POTEM ECU!!!

nie wiem jak na to zareaguje LPG

wichura1 - 12-12-2008, 23:53
Temat postu: Re: Jak się dostać do wejścia przewodów w drzwi pasaże
Charlie napisał/a:
.....I umiem się dostać do tego miejsca po stronie kierowcy, to po stronie pasażera wejście to zablkowane mam przez jakąś złotą skrzynkę.......

:badgrin: sorry ale nie mogłem sie powstrzymać, od śmiechu. Najpierw odkręć śruby przy ECU (chyba 2) i wysuń go z jego miejsca z podłączonymi kablami. nie powinno być z tym problemu.

Charlie - 13-12-2008, 14:03

No i takiej odpowiedzi się spodziewałem :D To w takim razie nie będę nic odpinał. Tylko jak się dostać do tego ECU tak żeby go sprawnie wysunąć?? Co dokładnie należy rozkręcić i zdjąć??

Już kiedyś wcześniej odpinałem akumulator, myślicie że coś się przez to rozregulowało? ;>

wichura1 - 14-12-2008, 00:52

Najczęściej ECU w Miśkach, jest przykręcone na dole 2 śrubami z łbem sześciokątnym 10mm. Po ich odkręceniu ECU wysuwa się w dół z uchwytu.
Charlie - 14-12-2008, 11:15

No ja właśnie wykręciłem te 2 śruby od dołu. Ale chodzi o to, że Ecu się wysunąć nie chciało bo blokowało go jeszcze pare elementów i nie wiem co muszę zdjąć żeby go sprawnie wyjąć...?

[ Dodano: 15-12-2008, 13:03 ]
Nie podpowie mi nikt co należy zdjąć żeby się dostać do ECU i móc go wysunąć ??? Bo nie chcę rozbierać na czuja całego kokpitu i w ogóle demontować połowy auta...:(