To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - break assist

salezian - 24-12-2008, 09:22
Temat postu: break assist
Co to takiego jest to break assist, które znajduje się w standardowym wyposażeniu lancera ?
Lindinho - 24-12-2008, 09:48

BA lub BAS (Break Assist/Break Assist System) - układ wspomagający hamowanie (w sytuacji awaryjnej układ ten dodatkowo dociska szczęki hamulcowe do tarcz, podnosząc skuteczność hamowania)
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego mam :lol:

salezian - 24-12-2008, 10:39

Z porównania specyfikacji wynika ze ten mechanizm jest montowany tylko w Lancerze Sportback.
jaca71 - 24-12-2008, 10:48

Dodać można jeszcze że reaguje on na czas pomiędzy puszczeniem gazu do naciśnięcia hamulca. Jeśli jest krótszy od zadanego a hamulec nie został wciśnięty do końca system uważa że wystąpiła sytuacja alarmowa a Ty jesteś drobną blondynka, która nie potrafi zaprzeć się na hamulcu ;)
krzychu - 24-12-2008, 11:20

A da się hamować lewą nogą bo ktoś kiedyś mówił że w Stilo odcina gaz w momencie nawet przy lekkim naciśnięciu hamulca.

Krzychu

jaca71 - 24-12-2008, 11:27

Da się, jak najbardziej. Podobnie jak w stilo jest tez w produktach VW AG :( Bezsens. Tłumaczą to tym że dodatkowy napęd podawany na koła przeszkadza w działaniu ABSu.
Anonymous - 25-12-2008, 23:38

Na lodzie i tak tylko umiejętności danego kierowcy będą miały znaczenie:)
Osobiście musiałem się przyzwyczajać dość długo do ABSu i TC i ESP, zrobiłem się przez to wszystko leniwy...............dlatego od czasu do czasu śmigam moim CK1A a właściwie mojej żonki, która robi prawko:)