To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2

Rajax - 31-12-2008, 12:43
Temat postu: [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2
Witam , jako że nie ma po Polsku porządnej serwisówki do Galanta to czy sa jakies moduły diagnostyczne które współpracują z Galantem.
Rozumiem że w Galu jest OBD2? Ile mozna informacji wyciągnać przez taki moduł, czy ktoś ma wogóle i korzysta z takiej zabawki ?????

Owczar - 31-12-2008, 12:48

Do Galanta ciężko o moduły diagnostyczne. Łącze niby jest obd2, ale protokół bodajże JOBD.
Z ECU głównie można wyciągnąć informacje o błędach więc nie ma się co pakować w koszty, bo takie info można wyciągnąć samemu przez zwarcie pinów 1 i 4 i wymriganie błędów. Pytałem kilku sprzedawców na allegro i z tych tańszych żaden nie obsługiwał Galanta. Tylko droższe, zaawansowane skanery z nim działają.

mar111cin - 31-12-2008, 17:13

a ktoś sprawdzał czy taki wynalazek jak elm327 będzie działał w galancie? (kumpel właśnie niedawno się pochwalił że to ma, ale bym mógl sprawdzić dopiero za dobry tydzień ;) ) tak że jak nikt się tym nie bawił, to może sam wcześniej tutaj odpowiem =]
q67 - 01-01-2009, 19:08

Właśnie ja też jestem ciekaw bo dosyc tanio chodza te moduły elm327 na allegro. więc jak sprawdzisz to napisz .
Krzyzak - 01-01-2009, 20:35

widzialem kiedys dzialajacy interface na elm320ds, ale na temat 327 nic nie wiem
Rajax - 01-01-2009, 20:43
Temat postu: ok
Ok to poczekamy aż kolega Mar111cin coś wyczai i nam odpowie czy to działa.
Ale faktycznie jak mozna te kody wybłyskać to juz jest coś.

deejay - 01-01-2009, 22:40

Ja u siebie ostatnio kasowałem poduszkę czymś takim :)

http://www.motoallegro.pl...uropa_nowy.html

mozna jeszcze coś takie wypróbowac

http://www.mari.pl/Tester...LS_OBD2-36.html

q67 - 02-01-2009, 11:14

deejay ,no tak ale jesli chodzi o same bledy to wystarczy wyblyskac ale ja chcialbym poznac jeszcze troszke rzeczywistych parametrow pracy autka ...
deejay - 02-01-2009, 18:43

q67 napisał/a:
deejay ,no tak ale jesli chodzi o same bledy to wystarczy wyblyskac ale ja chcialbym poznac jeszcze troszke rzeczywistych parametrow pracy autka ...

tylko serwisowy sprzęt ci pokarze parametry silnika nazwa jego to chyba MOT II Mitsubishi Motors :wink:

Rajax - 02-01-2009, 19:42

No właśnie, szkoda że tylko kosmicznie drogie sprzęty moga takie informacje pokazać.
W Audi czy Vw podpina sie tak zwany VAG i lecą LOGI. Za pomocą ich mozna odczytać duzo parametrów silnika i ogólnie auta.
Ale nadal stawiam na Galanta, bo mam zamiar kupic.

mar111cin - 03-01-2009, 00:19

jeszcze nie miałem kontaktu z kumplem, ale tak przy okazji powiem że:
mam założony gaz, galant jest z rocznika 2003 stycznia (produkcja ma sie rozumieć) i mi kodów nie wystukuje:/ dziwne to jest o tyle, ze wystukuje mi kody ABSu i wystukuje brak błędów w skrzyni biegów, ale kontrolka od silnika nic nie mruga :/

Owczar - 03-01-2009, 11:47

A czy po włączeniu zapłonu, przez kilka sekund świeci się kontrolka CE?
Marti - 03-01-2009, 12:46

Owczar napisał/a:

tak, świeci się i gaśnie. jak nie to problem. pozdro

Owczar - 03-01-2009, 14:08

Marti napisał/a:
Owczar napisał/a:

Marti to było pytanie do mar111cin, bo chciałem ustalić czy ma problem z samodiagnostyką ECU czy coś z kontrolką CE ;) Wiem, że powinna się zapalać :)

Marti - 03-01-2009, 21:42

Owczar napisał/a:
Marti napisał/a:
Owczar napisał/a:

Marti to było pytanie do mar111cin, bo chciałem ustalić czy ma problem z samodiagnostyką ECU czy coś z kontrolką CE ;) Wiem, że powinna się zapalać :)

Sorki ale mnie zamotało.....