To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - check engine

skorpion - 23-01-2009, 18:15
Temat postu: check engine
Witam mam lancera rocznik 1994 .od wtorku nie jeżdze ,bo się boje ,że coś się stanie powarznego.Otóż zaświeciła się kontrolka CHECK ENGINE ,i nie znam przyczyny ,oddałem na warsztat ,ale i tam nie mogą zdiagnozować .jeśli ktoś miał podobne problemy to proszę o rady
pepi - 23-01-2009, 18:34

Hejka
Powiem ci jak wyglądało u mnie
Tylko ze ja mam gaz był zle ustawiony sonda zle odczytywała i się zapalała kontrolka
U kumpla bez gazu tez była taka sytuacja – i miał do wymiany właśnie te sonde
Może to być właśnie jej przyczyna
W obu przypadkach nie było oznak słabnącego auta lub jakiś wybryków szarpania itp. w czasie jazdy

londolut - 23-01-2009, 23:00

skorpion, weź auto i olej warsztaty ;) Oni nie zrobią nic dobrego.
Najpierw trzeba auto zdiagnozować. Kup diodę i postępuj zgodnie z poradami na www.mitsubishifan.webpark.pl > Dane naprawczo-regulacyjne > Diagnoza błędów ECU.
Potem jak już będziesz wiedział co jest grane to będziemy leczyć ;)

Anonymous - 28-01-2009, 16:26

jeżeli auto ci odpala to znaczy że komp jest ok.i samo świecenie CHECKA nie jest grożne ja sądzę że przyczyna leży po stronie sondy lambda--(dwu przewodowa biały+czarny) sprawdż sondę u mechanika koszt to ok.30zł.------nowa sonda to ko.70zł.
ann87 - 01-02-2009, 19:46

londolut napisał/a:
skorpion, weź auto i olej warsztaty ;) Oni nie zrobią nic dobrego.
Najpierw trzeba auto zdiagnozować. Kup diodę i postępuj zgodnie z poradami na www.mitsubishifan.webpark.pl > Dane naprawczo-regulacyjne > Diagnoza błędów ECU.
Potem jak już będziesz wiedział co jest grane to będziemy leczyć ;)

Gdzie w Lancerze 93' będzie to złącze diagnostyczne? U mnie jest taka sytuacja że CHECK ENGINE pali się tylko na benzynie natomiast na gazie już nie i po wciśnięgu sprzęgła auto zdycha i na benzynie i na gazie.

Anonymous - 01-02-2009, 20:38

ann87, pod deską w obrębie nóg kierowcy, najprawdopodobniej obok bezpieczników (gniazdo 12 pinowe) lub bliżej środkowej kolumny (gniazdo 16 pinowe)
londolut - 02-02-2009, 00:56

ann87, dokładnie tak jak napisał Deo albo wpisz w szukajce 'błędy ECU'.
skorpion - 10-02-2009, 21:22

dziękuje Wszystkim za pomoc ,nareszcie postawiono diagnozę ,sonda.dla wiadomości były kłopoty z zczytaniem komputera,okazało się ,że sa dwa gniazda diagnostyczne,należy połączyć dwie wtyczki komputera aby zczytać ,kody błędów :shock: pozdrawiam i dziękuje
xon - 17-04-2009, 09:53

kolego sona w twoim lancku ma buc 10 ohm 4 kanałowa z grzałką:D 2 białe jeden carny i niebiski z kompem bendzie wszystko ok bo to własnie sie swieci jak on znajdzie bład:D MOZESZ prubowac sam usunac bład i zoabczyc co to da a dokłanie robi sie to tak odpinasz przysłowiaowy - od akumulatora i czekasz jakies 5 minut oczywiscie na wyłaczonym silniku:D podpinasz i nie swieci jasli zaswieci jest problem w osprzetem silnika czyli własnie sonda wtrysk badz wtryski przepustnica wszystko co odowiada za prace silnika:D reset kompa i patrz co dalej jesli masz lpg i na lpg swieci masz zle ustawiony gaz bo gaziarze p[odłanczaja sie pod sonde i jeden wtrys zeby komp nie głup[iał:D jesli na benzynie zdecydowanie sonda