To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - Co powiecie o silniku 1.9 DID?

kozyr - 08-02-2009, 15:05
Temat postu: Co powiecie o silniku 1.9 DID?
Witam ostatnio pościłem post odnośnie MSS z silnikiem 1.6, o którym słyszałem wiele dobrego. Teraz mam na oku miśka z 1.9 DID. Co powiecie o tym silniku?
JCH - 08-02-2009, 15:29

kozyr, zarezerwuj sobie trochę czasu i przejrzyj dział Space Star Techniczne - większość tematów jest oznaczona jako [MSS-DID].
A tak w skrócie:
- silnik wzięty z Renault
- są dwie wersje: 102 KM i 215 Nm oraz 115 KM i ??? Nm :arrow: MSS - wersje modelu
- Common Rail więc jak na diesla można powiedzieć, że cichy
- łagodnie traktowany jest ekonomiczny - ok. 5 litrów w trasie, choć trafiają się egzemplarze, które palą więcej
- typowe dla tych silników są delikatne wycieki oleju w okolicach sprężarki i zaworu EGR
- silnik (jak to diesel) dość długo zagrzewa się, szczególnie w trakcie jazdy miejskiej w korkach
- typowa usterka to padający termostat - wymienić i dalej cieszyć się jazdą
...

kolysm - 08-02-2009, 20:05

Dopowiem to tak:
-spalanie przy 2000 obrotach tj około 100-110km/h mieści się w 4-5l ON
- przy prędkości 130- 150, 3 osoby dorosłe+dziecko +bagażnik po sam dach wyszło na kompie 5,7 w/g mnie to lepiej niż dobrze
- silnik, nie wypowiem się nic na ten temat bo mam go dopiero 3 miechy i przejechane 5000km

Anonymous - 10-02-2009, 19:37

I ja dopowiem kilka słów
zrobiłem 15 000km
- wymieniłem termostat
- kultura pracy b. dobra
- spalanie do 6l średnio mam 5,5l/100km jazda mieszana.
- jeśli zdecydujesz się na DiD-a zapomnij o paliwach od pana Kazia itp. DiD lubi dobre paliwo
- niski koszt wymiany rozrządu z pompą

wady
- rzadka siatka serwisów mitsubishi (dotyczy wszystkich modeli )

Osobiście polecam DiD-a :lol:

jar.wis - 15-02-2009, 20:50
Temat postu: Re: Co powiecie o silniku 1.9 DID?
powiem Ci przyjacielu ze mam DID-a juz trzeci rok. Przywiozlem go sobie z Francji. Samochód z 2005 roku jak narazie zero wkładu. Oczywiscie wymiana oleju, filtrow i tego typu rzeczy, ale to jest normalna sprawa. Teraz wymienialem tez pasek po 70 tys, chociaz mowia ze mozna jezdzic spokojnie do 90 tys. Auto sporo potrafi szczegolnie na wyzszych obrotach, od 80 do 140 km/h na 4 biegu idzie naprawde niezle. Polecam samochodzik. Bede go sprzedawal niedlugo wiec mozesz sie odezwac do mnie. :)
cns80 - 15-02-2009, 20:58

Jacech1 napisał/a:
rzadka siatka serwisów mitsubishi (dotyczy wszystkich modeli )
W Renault traktują go jak Megane/Laguna, a nawet od Opla Vivaro niektóre graty powinny pasować :)

JCH napisał/a:
oraz 115 KM i ??? Nm :arrow: MSS - wersje modelu
I tam jest właśnie napisane że 115 KM ma 265 Nm :wink:
Anonymous - 16-02-2009, 20:26

cns80 napisał/a:
Jacech1 napisał/a:
rzadka siatka serwisów mitsubishi (dotyczy wszystkich modeli )
W Renault traktują go jak Megane/Laguna, a nawet od Opla Vivaro niektóre graty powinny pasować :)

Miałem na myśli diagnostykę komputerową. Kompem od Renówki i owszem zobaczysz ilość błędów ale kodów już nie poznasz, z częściami fakt :) nie jest aż tak źle :)
pozdrawiam

kozyr - 18-02-2009, 09:25

jar.wis No to może podeślij mi jakieś fotki na priva i cenę jaką chciałbyś uzyskać. Prawdę mówiąc chciałem kupić z polskiego salonu i serwisowanego w ASO, ale zawsze można pomyśleć :)
Wiesiek K - 21-05-2009, 09:08

Wczoraj kupiłem z 2003 Edit by cns80 Nie chwalimy się łamaniem prawa. Polecam ZASADY FORUM
Przesiadłem się z Paasata, staruszek juz się rozlatywał :cry:
Inna kultura i technika jazdy, ale jestem zadowolony.