To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] SIRIUS Satelitte radio

Mabel - 08-02-2009, 21:56
Temat postu: [II 2.4 MIVEC] SIRIUS Satelitte radio
Witam!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Outlandera II z USA. Jako że w samochodzie kryje się wiele niespodzianek, postanowiłem rozpocząć serię postów OII z USAdzięki którym mam nadzieję znaleźć rozwiązania dla nurtujących mnie problemów.

Na pierwszy ogień - kosmetyka: Audio

Posiadam wersję LE czyli bez dużej navi, ale z dźwiękiem Rockford-Fossgate. Ciekawą zabaweczką jest radio satelitarne. W USA działa w ramach operatora SIRIUS i muszę powiedzieć iż jest to całkiem fajna zabaweczka.

W EU co wynika z praw fizyki sygnał SIRIUS jest niedostęny (ciągły komunikat "acquiring"), ale zastanawia mnie specyfika tego sprzęta. W końcu i nad Europą "satelyty przelatujom i programy nadawajom" więc ciekawym problemem może być zmuszenie radia w OII do odbioru sygnału innego niż SIRIUS.

Powiem szczerze że w tym temacie jestem jeszcze zupełnie zielony i nawet niewiem czy sygnał sat akceptowany przez OII jest cyfrowy czy analogowy (podejrzewam cyfrówkę). Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z radiem sat?
Pozdrawiam,
Mabel

air2air.net - 08-02-2009, 22:29

satelita geostacjonarny nie przelatuje. On jest zawieszony na stalej pozycji. Podobnie jak te z ktorych odbieramy kanaly TV :)
Mabel - 08-02-2009, 23:19

"Nie przelatuje" czy też "przelatuje" to tylko kwestia układu odniesienia ;)

Liznąłem troszkę temat SIRIUSa i nie wygląda on zbyt optymistycznie.

I tak: SIRIUS świadczy swe usługi na konkretnej częstotliwości (2322.293/2330.207 MHz) jakichś tam amerykańskich satelitów i radyjka niestety nie mają opcji zmiany frekwencji. Jest to radio cyfrowe. Na necie jest baaardzo mało wiadomości na ten temat, więc pewnie o tej opcji będę musiał zapomnieć :(
Chyba radia sat są jeszcze zbyt mało popularne by nimi zainteresowali się magicy-elektronicy :(
Pozdrawiam,
Mabel