Space Runner Techniczne - Jaki sterownik z pilotem do centralnego?
intonet - 09-02-2009, 00:01 Temat postu: Jaki sterownik z pilotem do centralnego? Witam
Ze względu że mój zamek jest troche wyrobiony chcę dokupić sterownik do centrlanego.
Moze ktoś już zakładał jakiś i może polecić, a może jakieś wskazówki co do instalacji. Na alegro jest troche tego i nie wiem jaki się sprawdzi w MSR.
Pozdrawiam.
Adaho_krak - 09-02-2009, 09:09
Ja podjechałem do znajomego i założył mi centralkę TIGER'a dołożył mi jeszcze syrenkę i podpiął czujniki drzwi i za jedyne 300 pln, mam alarm z centralnym, na pilota. W marcu minie rok od montażu i zero problemów.
intonet - 09-02-2009, 09:30
Ja znalazłem magika co za 200 zł montuje. Ale przeszukałem allegro i po pilocie rozpoznałem zestaw http://allegro.pl/item547...ja_schemat.html
który kosztuje 54 zł. Więc głupio dawać komuś zarobić 150 zł za podpięcie 5 kabelków(zwłaszcza że technikum elektroniczne ukończyłem to ambicja mi nie pozwala).
Ten wygląda na popularny przynajmniej w google pokazywało wyniki po forach dla passatów i civiców i innych. Opisany jest jako uniwersalny, może wyzwalać centralny plusem i masą, więc chyba kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca na montaż. Ktoś może wie gdzie to powinno się podłączyć? gdzie znajduje się sterownik do centralnego? A jakby ktoś w ogóle wskazał odpowiednie kabelki to by było miodzio. .
Ktoś może coś powiedzieć o tym sterowniku BX10?? Lub poleci inny??
Pozdrawiam.
Adaho_krak - 09-02-2009, 09:44
W Space Runner'e masz przcież przycisk sterujący centralnym i tam się podłącz. Do każdego alarmu masz dołączony schemat, jeśli masz choć trochę wiedzy na ten temat to poradzisz sobie bez problemu. Ja skorzystałem z usług znajomego z powodu braku garażu i chęci (zima była), zresztą uważam że w/w ingerencje w instalację powinno się lutować a nie na "skrętkę". Nie polecam również zakładania byle dziadostwa, lepiej dołożyć pare dyszek i zapodać coś sprawdzonego.
intonet - 09-02-2009, 11:47
Adaho_krak napisał/a: | W Space Runner'e masz przcież przycisk sterujący centralnym i tam się podłącz. |
Nie bardzo wiem o jaki przycisk chodzi. Na drzwiach mam blokowanie przycisku od okna pasażera tylko a nie przypominam sobie innego do centralnego. Może za krótko mam auto i nie znalazłem jeszcze tego przycisku
Adaho_krak - 09-02-2009, 13:51
intonet napisał/a: | Nie bardzo wiem o jaki przycisk chodzi. |
Pod zegarami z prawej i lewej strony masz przyciski. Z lewej po kolei blokada drzwi (sterowanie centralnym LOCK/UNLOCK), przyciemnianie oświetlenia deski rozdzielczej, i przeciwmgielne. Po prawej stronie kiery patrząć od lewej ogrzewanie szyby i lusterek, wycieraczka, awaryjne.
intonet - 09-02-2009, 17:27
No ja mam tam zaślepke niestety.
Adaho_krak - 09-02-2009, 18:51
intonet napisał/a: | No ja mam tam zaślepke niestety. |
Ale Mitsu to taka mądra marka, że na 99% instalacje z kostką też pewnie masz
intonet - 14-02-2009, 10:10
No i jestem po instalacji BX10 firmy CAR PROTECT. Poszło nawet gładko. Podłączyłem się do przewodów za przekaźnikiem od centralnego, który znajduje się tuż obok pedału sprzęgła. Sprawa dosyć prosta z odnalezieniem odpowiednich przewodów. Za pomocą próbówki 12v z jednej strony zapiętej do masy(żeby nie zrobić zwarcia jak znajdziemy zasilanie ) szukałem przewodów do zamykania i otwierania no i przy okazji zasilanie znalazłem bo się żarówka zaświeciła w probówce. Problem mam tylko z wyjściem na kierunkowskazy do migania podczas zamykania i otwierania. Potrzebuje się wpiąć w przewód bezpośrednio do kierunków, bo sterownik daje sygnał ze swojego przekaźnika. Próbowałam za przekaźnikiem od kierunków ale nie działa ten sposób. Gdzie można znaleźć przewody od kierunków niedaleko bezpieczników wewnątrz auta??
pozdr.
Adaho_krak - 14-02-2009, 10:32
intonet napisał/a: | Gdzie można znaleźć przewody od kierunków niedaleko bezpieczników wewnątrz auta?? |
Przy włączniku awaryjnych.
intonet - 14-02-2009, 11:12
Adaho_krak napisał/a: |
Przy włączniku awaryjnych. |
Myślałem o tym ale przełącznik uruchamia przekaźnik, a ja potrzebuje przewody, którymi da się zaświecić bezpośrednio żarówki w kierunkowskazach( sterownik sam robi miganie).
Adaho_krak - 14-02-2009, 11:14
intonet napisał/a: | Myślałem o tym ale przełącznik uruchamia przekaźnik, a ja potrzebuje przewody, którymi da się zaświecić bezpośrednio żarówki w kierunkowskazach( sterownik sam robi miganie). |
Nie mam Runnera teraz pod ręką, ale jeśli jest tak jak mówisz to musisz się wpiąć za przekażnikiem do kierunków awaryjnych, włącz awaryjne i słuchaj gdzie cyka
intonet - 14-02-2009, 11:18
Znalazłem przekaźnik i próbowałem. Ma trzy przewody jeden to masa ale jak wyłączę awaryjne to przykładając napięcie do którego kolwiek przewodu nie daje efektu, tzn kierunki nie świecą.
Adaho_krak - 14-02-2009, 12:08
Ile przewodów wychodzi Ci z centralki alarmu do sterowania kierunkami ??
intonet - 14-02-2009, 12:31
Adaho_krak napisał/a: | Ile przewodów wychodzi Ci z centralki alarmu do sterowania kierunkami ?? |
Jeden. Jest to wyjście wysoko prądowe i do tego mają być bezpośrednio podłączone kierunki bez przekaźników.
|
|
|