To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - malowanie felg na kolor CHROM

guzer - 10-02-2009, 20:55
Temat postu: malowanie felg na kolor CHROM
Witam

Posiadam galancika 90 rok, 1.8 rok. Chce troche zregenerować felgi oraz pomalować je by uzyskać efekt CHROM. Czym takie cos moge zrobic, by sie nie rozczarowac, ze uzyskam zwykly srebny

pozdro

tomusn - 10-02-2009, 21:13

znaczy lustro? galwanicznie i polerka
guzer - 10-02-2009, 21:36

no cos takiego

tomusn - 10-02-2009, 21:46

no to kołpaki Mustang
saphire - 10-02-2009, 22:05

Piaskowanie, polerowanie, chromowanie lub niklowanie. Bardziej mi się podoba niklowanie bo ma taki lekko złotawy odcień a chrom taki czysto lustrzany jak rtęć.
Anonymous - 07-03-2009, 02:00

fantachrome kiedys byla w Poznaniu firma co sie tym zajmowala ale nie wiem czy jeszcze sa... ta metoda szlo pochromowac wszystko ...pogooglaj
Chooper - 07-03-2009, 08:57

guzer, poszukaj u siebie w regionie firm zajmujących się "galwanizowaniem"
Anonymous - 07-03-2009, 21:00

jesli chodzi o chromowanie felg aluminiowych to raczej nikt sie tego nie podejmie w naszym kraju ...kiedys majac Golfa III szukalem kogos zajmujacego sie tym i nic wchodzi w gre tylko polerka na wysoki polysk i sikniecie klarem co po jakims czasie(gora dwa sezony) i tak zrobi sie szare
Anonymous - 07-03-2009, 21:01

[edit] do usuniecia
Anonymous - 22-03-2009, 23:05

Panowie przede wszystkim felg aluminiowych sięraczej nie galwanizuje, ponieważ powłoka nie będzie się dobrze trzymała aluminium. Jak galwanizacja to tylko metalowe fele.
Fantachrom - przeszedłem temat i powiem krótko: efekt średni, kasy poszło od groma, felgi mieniły się w odcieniach niebiesko-różowo-fioletowych i po pół roku zaczęły ulegać autodestrukcji - powłoka zaczyna odchodzić. Po 1,5 roku patrzeć na nie nie mogłem. MASAKRA.
Jest jeszcze oklejanie folią chromową - koszt niewielki, efekt uważam że bardzo dobry, koszt nie duży, fajna sprawa. Mam i polecam. Na Śląsku ktoś to robi jak dobrze pamiętam.
Jest jeszcze chromowanie metodą napylania - ciężka sprawa, trzeba umieć to robić. Efekt super, ale nie wiem jak z kosztem i trwałością.
Polerowanie felg to półśrodek - nie uzyska się w życiu efektu chromu, będzie dokładnie pomiędzy aluminium a chromem. Tyle że z czasem zaczyna to nieładnie wyglądać i szybko matowieje.

machet - 29-03-2009, 16:52

Geloo_Jedi, Dokładnie to samo powiedziano mi w profesjonalnej firmie zajmującej się renowacją felg.
guncio125 - 05-12-2009, 16:19

a co powiecie na polerowane czy chromowane stalowki?? widzialem takie na 2 samochodach i robia niesamowite wrazenie... :o