L200 Techniczne do 2005r. - tylny most do L-200 z 97r.
giacomo - 25-02-2009, 00:49 Temat postu: tylny most do L-200 z 97r. Jestem posiadaczem elki od 2 miesięcy interesuje mnie jak odróżnić tylny most z mechanizmem różnicowym o zwiększonym tarciu od zwykłego
Gene - 25-02-2009, 10:41
W praktyce mozna wykonac eksperyment. Teraz nie powinno byc z tym problemu. Na jakiejsc bocznej drodze ustaw tak Elzbiete aby jedna strona stala na sniegu/lodzie druga na czarnym. Rusz spokojnie na 2H i potem but. Jesli auto pojedzie prosto to najprawdopodobniej masz tylny most z LSD.
Czy mozna sprawdzic roznice rzucajac sie na glebe. Chyba jest ciezko. Podobno sa niewielkie zmiany w budowie ale ja ich zwyczjnie nigdy nie widzialem.
Tu masz zdjecie mojego sztywnego mostu:
mam LSD
Tu masz rysunki obu wersji. Jesli uda Ci sie rozpoznac na ktoryms Twoj to jestes w domu.
tylny most zwykly
tylny most z mechanizmem o zwiekszonym tarciu
giacomo - 25-02-2009, 11:35
Dzięki Gene są też wersje z blokadą tylnego mechanizmu różnicowego które można włączyć z kabiny czy jest możliwość zastosować to w moście o zwiększonym tarciu ?
Gene - 25-02-2009, 12:16
Tak bywaly i bywaja takie Elki. Nie potrafie Ci jednoznacznie powiedziec czy mozna zastosowac mechaniczna szpere do mostu z LSD. Wydaje mi sie, ze nie bedzie z tym klopotu. Sa zestawy Locker'ow do L200/Pajero. Wymienia sie bebechy, wierci dziurke, kladzie instalacje sterujaca, przewody cisnieniowe i powinno robic.
Oczywiscie instalacja wymaga duzo wiekszych nakladow pracy i sporego doswiadczenia. Radze przeprowadzic to w warsztacie, ktory ma doswiadczenie w tego typu modyfikacjach.
http://www.youtube.com/watch?v=2ze-b3XXwy8
giacomo - 26-02-2009, 00:20
ok niedaleko mnie jest warsztat x-trime 4x4 sprawdzę co da się zrobić z moim mostem
|
|
|