To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Odgłosy z komputera po uruchomieniu silnika (Pip p

lukszal - 26-02-2009, 01:52
Temat postu: [Carisma] Odgłosy z komputera po uruchomieniu silnika (Pip p
Witam,
Wiecie moze o co moze w tym chodzic? :
Po kilku sekundach od uruchomienia silnika i ruszeniu auta moj komputer wydaje jakis ostrzegawczy dzwiek (cos wlasnie mniej wiecej w stylu pip pip pip :) ) Trzy krotkie dzwieki ktorym towarzyszy miganie tempetatury na wyswietlaczu komputera. Dzwiek ten nie powtarza sie az do ponownego uruchomienia...
Na prawde mnie zastanawia o co moze w tym chodzic... bede wdzieczny za sugestie.

Anonymous - 26-02-2009, 03:02

komputer ostrzega o możliwej gołoledzi na drodze, będzie informował o tym zawsze gdy temperatura spadnie do 3 i mnie stopni.
Morfi - 26-02-2009, 06:45

A dokładnie klimatronik :P
kkriss - 26-02-2009, 08:11

To samo będziesz miał jak ilośc paliwa spadnie poniżej 50 km możliwych do przejechania.
lukszal - 26-02-2009, 16:04

dzieki Panowie :)
pamar - 20-03-2009, 09:07

kkriss napisał/a:
To samo będziesz miał jak ilość paliwa spadnie poniżej 50 km możliwych do przejechania.
:shock:
Chyba nigdy jeszcze nie miałem tak mało paliwa w baku, bo takie pikanie u mnie się nie zdarzyło nawet jeśli, wskaźnik pokazuje "0"(a swoją drogą, przy jakim poziomie paliwa powinna zapalić się rezerwa) inna sprawa, że komp, nie wszystko pokazuje (nie oryginalne radio) Czy mimo wszystko jeśli będzie ok 50 km do przejechania, to będzie pip, pip......?

Morfi - 20-03-2009, 16:06

podobno swiatełko sie zapala jak masz 7-8l :)
mephisto - 20-03-2009, 23:13

srednio w prawie kazdym aucie rezerwa sie zapala jak masz 100km do przejechania jeszcze.to srednio roznie bywa mi nieraz sie zapala jak mam jeszcze 10l w baku.
Anonymous - 15-03-2010, 20:35

Morfi napisał/a:
A dokładnie klimatronik :P

Przy manualnej klimatyzacji ostrzeżenie też występuje przy temperaturze 3st i niżej.

ross - 06-11-2012, 17:15

Przyłączę się do tematu. W mojej Cari gdy przekręcę kluczyk na zapłon bez uruchamiania silnika występuje bzyczenie spod maski i nie mogę dojść co to jest .
Faraday - 07-11-2012, 07:11

ross napisał/a:
Przyłączę się do tematu. W mojej Cari gdy przekręcę kluczyk na zapłon bez uruchamiania silnika występuje bzyczenie spod maski i nie mogę dojść co to jest .

A po co chcesz dochodzić, co to jest?

Jak bzyczy, to widocznie tak ma być.
To może być pompa paliwowa albo pompa ABS. Jeśli dźwięk pojawia się po przekręceniu kluczyka i po chwili zanika, to wszystko jest w porządku.

i9i - 07-11-2012, 07:58

Komputer wykonuje szybki test układów.
ross - 07-11-2012, 15:54

To bzyczenie i jednoczesne samoczynne mruganie lampki kontrolnej pogrzewania szyby tak długo występuje gdy kluczyk jest przkręcony a jeszcze kontrolki na desce się nie palą i ustępuje gdy przekręcę dalej aż zapalą się lampki na desce.Abs nie mam ,a komputer sprawdza po zapaleniu kontrolek na desce i wtedy słyszę silnik krokowy co jest prawidłowe.