To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - [3.0 V6] "Service Engine Soon"

jubek1979 - 01-03-2009, 16:36
Temat postu: [3.0 V6] "Service Engine Soon"
witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczace kontrolki ,,Service Engine Soon,, - jaka moze byc przyczyna,co moge sprawdzic sam przed pojechaniem do warsztatu.

Dziekuje bardzo.

mały marian - 28-03-2009, 19:11

CZEŚĆ z tego co mi się wydaje to po prostu wkrótce (soon) musisz pojechać do warsztatu aby wymienić oleje i filtry a po tych czynnościach pan mechanik ci zresetuje kompa i powinno być ok chyba że komp znajdzie jakieś usterki , ale wydaje mi się że to tylko autko przypomina o sobie pozdro
radek3miasto - 04-08-2010, 10:15

Mam to samo od momentu założenia instalacji gazowej - komputer pokładowy jest niezadowolony :) zgłaszane błędy są różne ostatnio miałem, że nie ubywa benzyny w stosunku do przejechanej trasy - no wiadomo, mam LPG, ale komputer pokładowy tego nie wie ;)

warto mieć znajomego, który okresowo odczyta błędy tak na wszelki wypadek :)

jeżeli wiecie co zrobić przy LPG aby nie było więcej tej kontrolki - dajcie znać

Bushey - 05-01-2011, 20:06

Moze to glupie ale przy ciagle swiecacym ABSie po prostu wyjalem zarowke ;)
1405 - 05-01-2011, 22:07

Bushey napisał/a:
Moze to glupie ale przy ciagle swiecacym ABSie po prostu wyjalem zarowke ;)
Ja kiedyś spotkałem się z innym patentem na kontrolkę ABS- na tablicy wskaźników w miejscu świecenia tego badziewia leżało pudełko zapałek. Niby nic wielkiego ale jaką ulgę przynosiło zwłaszcza w nocy... :lol:

[ Dodano: 05-01-2011, 22:16 ]
radek3miasto napisał/a:
Mam to samo od momentu założenia instalacji gazowej - komputer pokładowy jest niezadowolony :) zgłaszane błędy są różne ostatnio miałem, że nie ubywa benzyny w stosunku do przejechanej trasy - no wiadomo, mam LPG, ale komputer pokładowy tego nie wie ;)

warto mieć znajomego, który okresowo odczyta błędy tak na wszelki wypadek :)

jeżeli wiecie co zrobić przy LPG aby nie było więcej tej kontrolki - dajcie znać
Trzeba ustawić instalację LPG... jak wywala błędy jest to oznaką że nieprawidłowo ustawiona instalacja podaje źle gaz i komputer silnika sterując niby benzyną nie jest w stanie zapanować nad prawidłowymi parametrami silnika. Niech mechanik który Ci instalował gaz bierze laptopa w łapę podpina się pod instalację i jeździ w samochodzie tyle aż sterownik silnika nie zauważy różnicy czy silnik jest zasilany benzyną czy gazem. To jest jego obowiązek prawidłowo ustawić instalację-za to wziął pieniądze... :arrow:
Sir Stanczyk - 14-01-2016, 13:25

Jubek udało Ci się rozwiązać ten problem?
Pamiętasz czy komputer po podłączeniu pokazywał jakieś kody i jakie?
Czy z uregulowaniem LPG problem zniknął?