To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA]drganie kierownicy

wenclubmx - 06-03-2009, 16:20
Temat postu: [CAxA]drganie kierownicy
witam tak to ja znowu mam problem;p
chodzi o to ze jak jade tak kolo 40, wtedy najbardziej to czuc to kierownica mi "lata" tak okolo 5 mm w kazda strone.myslalem ze to zdewazone kola ale z nimi raczej jest wszystko ok.macie jakis pomysl co mzoe byc przyczyna??
z gory dziekuje:)

harpagan - 06-03-2009, 16:47

wenclubmx napisał/a:
kola ale z nimi raczej jest wszystko ok

A sprawdzales?
Na moje oko to wywazenie kol/krzywe felgi

wenclubmx - 06-03-2009, 17:46

a moze byc ze tarcze sei pokrzywily??ale chyba najpier sprawdze kola zaloze alu i zobaczymy jak bedzie:)
Anonymous - 06-03-2009, 18:45

wyważ koła,na 99 procent to twój problem,jeżeli tarcze by się pokrzywiły drgania by się przenosiły na pedał hamulca.Sprawdź też końcówki drążka kierowniczego.
Miroslaw1305 - 06-03-2009, 20:28

takie obiawy są przy nie wyważonych kołach ,lub któraś opona ma swój żywot na ukończeniu -pęknięty drut w oponie .przełóż koła na letnie i się przekonasz .
Anonymous - 06-03-2009, 20:28

4g63colt napisał/a:
jeżeli tarcze by się pokrzywiły drgania by się przenosiły na pedał hamulca

i raczej czul bys je podczas hamowania a nie podczas jazdy. Tez mi drgala kierownica i zle sie prowadzilo samochod ale przy wyzszych predkosciach. Myslalem ze sa krzywe felgi lub cos innego sie stalo bo mialem tak zaraz po wywazeniu i to niby w miare dobrej wulkanizacji. Pojechalem do innej i okazalo sie ze kola byly niewywazone. Teraz mam spokoj :P

tttwm - 06-03-2009, 23:39

W sumie to mogą być nie tylko źle wyważone koła. Koleżanka ma honde civic - gabaryt prawie taki sam, zaczęła jej drgać lekko kierownica przy małych prędkościach, powyżej 80-90 było ok, dokładnie nie wiem, ale z tego co kojarzę robiony był wahacz i coś jeszcze.
Hugo - 07-03-2009, 10:44

Wybite tuleje wahacza lub uszkodzona opona.
Anonymous - 07-03-2009, 12:12

oczywiscie ze nie musi byc to wina niewywazonych kol ale jest to najtansza opcja i w sumie najbardziej prawdopodobna wiec od tego mozna zaczac.