To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Problem z zarówkami

Anonymous - 08-03-2009, 12:39
Temat postu: Problem z zarówkami
Witam,

od kilku dni staram się zdobyć żarówki, taką jak na foto. Całe Allegro lipa, google też o takich nie słyszało :) Macie pomysł gdzie je zdobyć? W ostateczności odwiedzę serwis Mitsu :)

Żarówki podświetlają przyciski awaryjek, ogrzewania szyb i lusterek oraz panel klimy.
Oznaczenie jakie jest na nich to: TSD i na dole V-2.

painkiller - 08-03-2009, 13:48

A da radę wyciągnąć bańkę żarówki z tej plastikowej oprawki czy to całość? Podobnych do audi kiedyś szukałem i okazało się że po rozmontowaniu na dwie części mieli w najbliższym sklepie identyczne bańki
Anonymous - 08-03-2009, 13:57

Faktycznie udało się to wyciągnąć :) jutro zaglądnę do sklepu :-) Wczoraj byłem w Nora Auto i nie mieli w ogóle takich.
Anonymous - 08-03-2009, 14:05

Widzę że już kolega wyżej odpowiedział.Dostaniesz samą żarówkę bez oprawki w każdym sklepie motoryzacyjnym, podobnie jest z innymi żarówkami w naszych samochodach. Ja jak się nie dało kupić takiej jak w np. wyłącznikach po prostu przylutowałem nóżki do podstaw gdyż jest tam dużo miejsca a oryginały są wielkości diody w sprzedaży nie spotkałem takich.
Anonymous - 08-03-2009, 20:38

niestety są to nietypowe żarówki tak jak pisze Syski wielkości diody u nas w sklepach nie osiągalne (może serwis) co do montowanie typowych 1,2v to wątpię by się to udało we włącznikach jest tam po prostu bardzo mało miejsca , miałem podobny problem i niestety by moc to mieć na oryginale musiałem się wykosztować ,zakupiłem kilka rożnych włączników na allegro z nissana czy hondy lub toyoty ze starszych modeli koszt średnio około 5-pln za sztukę wymontowałem żarówki a włączniki ponownie wystawiłem na allegro bez żarówek nawet jeśli sprzedałem po 3 pln to i tak koszt żarówek wyszedł po 2-3pln
Anonymous - 08-03-2009, 21:14

Kosior1975 da się w przełącznikach wlutować te żarówki 1,2W bo jest miejsce,będę wyciągał akurat konsolę z przełacznikami to zrobię fotkę jak to wlutowałem.
Anonymous - 08-03-2009, 21:29

ok bede wdzieczny
Anonymous - 08-03-2009, 21:47

Kiedyś w astrze GSI maiłem jakieś nietypowe żarówki, i wtedy udało się je zdobyć w serwisie.
Anonymous - 08-03-2009, 22:11

Trzeba uważać żeby kupić na 12V a nie np. na 13,6V - takie też są. Po założeniu słabo świecą. Ja u siebie w końcu założyłem do podświetlania LED-y na 12V. Mniej prądu ciągną a efektywność świecenia nieporównywalna.
Zajc3w - 09-03-2009, 23:48

Poler napisał/a:
Trzeba uważać żeby kupić na 12V a nie np. na 13,6V - takie też są. Po założeniu słabo świecą. Ja u siebie w końcu założyłem do podświetlania LED-y na 12V. Mniej prądu ciągną a efektywność świecenia nieporównywalna.

Z ta jasnością też nie ma co przesadzać, w nocy na trasie po 30 minutach oczy Ci wysiądą jak z przełączników zrobisz słoneczka :P

wizek - 10-03-2009, 16:38

Sprawdz w sklepie elektronicznym. Ja znalazlem ciutke mniejsze do podswietlenia kontrolek automatu w liczniku :)
Anonymous - 10-03-2009, 23:12

Zajc3w napisał/a:
Z ta jasnością też nie ma co przesadzać, w nocy na trasie po 30 minutach oczy Ci wysiądą jak z przełączników zrobisz słoneczka :P

Tak, tylko że te na większe napięcie to się nie świecą tylko żarzą. Założylem w końcu LED-y na 12V i jest cool. Założyłem w początkowej fazie białe ale szybko je zdemontowałem bo to była kompletna wiocha, potem założylem żółte i jest ok.

radzik8313 - 24-08-2010, 12:32

nazwa tej zarowki to r3 zerknij na allegro widzialem zamienniki diodowe do tego po 4 pln