To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Wytarta kierownica w Carismie

grpio - 12-03-2009, 23:27
Temat postu: Wytarta kierownica w Carismie
Witam,
Jestem przed kupnem carismy 2004r z przebiegiem 75000. Problem jest taki,że kierownica jest totalnie zniszczona, jak to serwis określił jak by przejechała 300tyś. Wnętrze zadbane nawet bardzo ładne ale ta kierownica. Wygląda jak by w miejscu gdzie się trzyma, ktoś zdrapał całe wierzchnie tworzywo.Czy jest możliwe ,że trafił się taki egzemplarz i się tak wytarła? Czy bardziej możliwe jest,że ktoś zmienił kierownicę gdy poduszka wybuchła?? czy da się to jakoś sprawdzić??
Zależy mi na szybkiej pomocy:)
Pozdrawiam

Robson86 - 12-03-2009, 23:32

grpio napisał/a:
Czy bardziej możliwe jest,że ktoś zmienił kierownicę gdy poduszka wybuchła?? czy da się to jakoś sprawdzić??

Wszystko jest mozliwe, jednak przy tak malym przebiegu nie powinno byc za duzo sladow zuzycia na kierownicy...
A jesli chodzi o sparwdzenie poduch itp to ASO...
Sprawdz stan galki zmiany biegow, pedalow i tapicerki fotela kierowcy...porownaj z kierownica
Pozdroo

grpio - 12-03-2009, 23:39

Wstawiłem go do ASO :) I nie byli w stanie tego zrozumieć.ani nic powiedzieć na ten temat.niestety nie mieli nawet miernika grubości lakieru:)Pedały wyglądają bardzo dobrze, tapicerka pięknie, Gałka też nie wygląda źle a nawet dobrze. A ta kierownica to jakaś masakra. Zastanawiam się czy da się jakoś sprawdzić np. po jakimś numerze na kierownicy,nr seryjnym poduszki... Jeśli ta kierownica jest od tego auta to jakoś przeżyje:) ale jak nie to dlaczego zostala zmieniona.
SHARK1979 - 13-03-2009, 06:44

grpio napisał/a:
A ta kierownica to jakaś masakra.

Może poprzedni właściciel miał wiele pierścieni i ją tak zmęczył :wink:

wichura1 - 13-03-2009, 08:18

Jeżeli to tylko kierownica, koszt obszycia to około 200PLN, a ASO powinno mieć możliwość odpłatnego wglądu w historię pojazdu około 100PLN. Poczytaj które ASO warto odwiedzać i dlaczego: "ASO - tu chwalimy i wieszamy psy"
, albo umów się z jakimś Mitsumaniakiem wprawionym w wyłapywaniu ukrytych wad, "bezwypadkowych" Carism, w dziale: "Chcę kupić Carismę !" A tutaj fotka mojej obszytej kierownicy z 96 roku (bo mam starszą niż pojazd):

Jeżeli byś nabył pojazd i obszywał kierownicę, pamiętaj żeby przed odłączeniem poduszki powietrznej kierownicy odłączyć 10 minut wcześniej akumulator, a podłączyć go dopiero po ponownym zamontowaniu poduszki. Niezastosowanie się do tej rady spowoduje zapalenie na stałe kontrolki SRS, kasowanie tego błędu w ASO kosztuje 100PLN. No to chyba tyle. ;)

grpio - 13-03-2009, 09:21

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem to auto w ASO, ale mieli historię tylko do 30tyś. A gdzie można obić taką kierownicę? Ładnie masz obitą. Mieszkam w wawie ale nie mam pojęcia gdzie się z tym udać. Jeśli to tylko kierownica to może się na nią skuszę:) A może wiecie ile kosztuje wymiana rozrządu? bo oboje się ,że ten przebieg nie jest oryginalny.
Pozdrawiam

Student - 13-03-2009, 09:33

Każdy element plastikowy ma odlaną datę produkcji wiec kierownica także powinna mieć , jeżeli masz kogoś kto potrafi ja zdjąć i będziesz obszywał to sprawdź to.
Nie powie ci to czy kierownica jest od twojego samochodu ale powie z którego jest roku.

grpio - 13-03-2009, 09:37

Dzięki Student. Widzę ,że jeździsz GDI i powiedz jak się ten silnik sprawuje?? Może wymieniałeś rozrząd i wiesz ile to kosztuje - oczywiście nie w ASO:)
Student - 13-03-2009, 09:51

Jest temat o "GDI i wymianie rozrządu", sory że nie odpisuję ale tam naprawdę wszystko jest łącznie z częściami i moim mechanikiem jest też telefon do niego, przeczytaj ostatnie 5 stron forum bo to najbardziej aktualna wiedza.
Dla mnie jest to najlepszy silnik jaki do tej pory miałem 125KM, i nisko położony moment daje frajdę, Ja nie jeżdżę ekonomicznie bo często używam 3-ki i długo ciągnę (tam gdzie inni kończą JA zaczynam) ale nie osiągam wyniku większego niż 10l w mieście (Marki - Warszawa, Radzymińską).
Dla mnie tylko na tak choć ze względów oszczędnościowych rozglądam się za dieslem ale to ze względu na lata które posiada moja Cari. Myślałem o Avensis 2004-6r. ale wersja 116KM nie dała by mi frajdy z jazdy (musiał bym zdziadzieć) a ta 156KM trochę droga i szkoda mi kasy.

grpio - 13-03-2009, 10:07

Też miałem ochotę na Avensis ale Carisma jest ładniejsza:) Trochę jak baba piszę ale wygląd też ma znaczenie :) . I ludzie bardziej są zadowoleni z carismy. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Moomin - 13-03-2009, 18:30

grpio napisał/a:
Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem to auto w ASO, ale mieli historię tylko do 30tyś.

To już coś nie za bardzo. Przecież jeszcze był na gwarancji to dlaczego nie serwisował w ASO?

Morfi - 13-03-2009, 19:21

Jak kupowałem swoja carisme to każda miała wytarta kierownice. Dlatego nie patrzyłem na to. Za to ogladałem drążek od biegów, siedzenia i pedały :D
grpio - 14-03-2009, 09:29

A nie wiecie jak to jest z tą gwarancją?Ile lat lub przebiegu carisma miała gwarancji ?? Udało mi się dorwać I właściciela i z nim porozmawiać bo sprzedaje ją handlarz. Właściciel stwierdził,że 2 lata temu kierownica zaczęła się "obierać" i tak właśnie się zdrapała.Że to francuski "składak", czyli kierownica jest francuska oraz skrzynia i coś tam jeszcze...
Co wy na to ??:)

Morfi - 14-03-2009, 10:01

A jaki to silnik ????
grpio - 14-03-2009, 10:21

Silnik 1,6 a czemu pytasz?

[ Dodano: 14-03-2009, 10:24 ]
Ogólnie to tylko ta kierownica jest zniszczona , a reszta czyli tapicerka jak nowa , pedały to chyba były nakładki wymieniane bo też prawie nie zniszczone. Ale nie wiem czy się da wymienić??? chyba tak.... dziwnie ładne auto.