To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Porada potrzebna--ubezpieczenie

czarnuch23 - 13-03-2009, 12:15
Temat postu: Porada potrzebna--ubezpieczenie
2008-10-16 mialem stluczke nie z mojej winy w ktorej uszkodzilem przod auta.
Sprawca niestety nawial (dluga historia). Sprawe zglosilem na policji, zostaly spisane zeznania moje i mojej pasazerki- dodatkowo zostalo zarejestrowane na kamerze moj poscig za sprawca (widoczne auto i nr-y)
Auto bylo nanr wjazdowych blgijskich- sprawa w toku i zadnych postepow nie widac :(

Aby moc poruszac sie moim misiem zglosilem sie do mojego ubezpieczyciela aby wykonal ogledziny auta poszkodzie (mam AC) ale zastrzeglem ze nie chce wyplay z AC z regresem jako ze niewiadomo jak dlugo zejdzie sie z oszukiwaniem sprawcy.

Dzis dostalem odszkodowanie z AC pomimo mojej wyraznej decyzji o nie kozystaniu z AC (nie chce stracic znizek po 1 a po 2 mam szkode calkowita a wiec uniqa rozwiarze ze mna umowe)
Chcialem zglosic sprawe do UFG ale dowiedzialem sie ze moge to zrobic tylko przez mojego ubezpieczyciela (jesli on uzna ze ta sprawa sie kwalifikuje)
A moj ubezpieczyciel uparcie twierdzi ze poto mam AC.

Dlaczego ja mam ponosic koszty naprawy mojego auta skoro nie ja spowodowalem kolizje?
Rozumiem jesli sprawdza by spowodowal stluczke na parkingu... zero sprawcy = AC
Ale sprawdza jest materialny istnieje i auto i kierowca i sprawa na policji jest w toku.
Regres niema sensu jako ze sprawa juz trwa troszke czasu a nic sie nie ruszylo i niewiadomo kiedy sie skonczy.

We wrzesniu konczy mi sie umowa a wiec wiele czasu nie maja.
Jak wiadomo jak sprawca sie nie znajdzie to regres nie bedzie branypod uwage tylko dostane po dupie.

Gdzie i do kogo sie kierowac bo w tej chwili jestem w ciemnej d**pie.
Ubezpieczyciel twierdzi ze Jesli posiadam AC to nie moge sie starac o odszkodowanie zUFG
A UFG twierdzi ze nie przyjmoje normalnych wnioskow od poszkodowanych tylko od ubezpieczyciela....

Innymi slowy gdzie tu logika. Jesli niemoga znalezc sprawcy majac dane samochodu czemu mi sie nei nalezy z UFG skoro kazda inna osoba bez AC moze sie starac.

Czemu jestem "karany" za to ze stac mnie na AC
Skoro powstal UFG i wszyscy placacy OC na niego "placa" dlaczego nie mozna z tego skorzystac majac AC ? Jestem bogaty i mnie stac?
Nosz szlag mnie trafia i mam ochote podlozyc komus bombe albo dwie .... co za kraj:(

KaWu - 13-03-2009, 12:23

czarnuch23, no coz tak bywa.
Mialem podobnie-tylko nie mialem niestety AC.
Nie znam sie na przepisach, ale zadzwon do tego Pana: 698-643-691 i powiedz co i jak. Zna troche przepisy wiec moze ci pomoze. Mozesz powiedziec ze jestes od Krzyska z Jawora z Mitsu. Lancera-powinien mnie pamietac.

cns80 - 13-03-2009, 23:22

Spróbuj tutaj: http://www.rzu.gov.pl
czarnuch23 - 14-03-2009, 09:28

dzieki wielkie napisalem maila.. jesli nie dostane odpowiedzi bede dzwonil ;)
nawet nie wiedzialem ze takowy rzecznik istnieje :) dobrze wiedziec na przyszlosc :)