To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Tylne światło przeciwmgielne

bobik247 - 15-03-2009, 21:15
Temat postu: Tylne światło przeciwmgielne
w moim colcie nie świeci tylne światło przeciwmgielne, w sumie nigdy mi to nie przeszkadzało, ale dzisiaj sprawdziłem żarówkę, bezpiecznik, są sprawne. Następnie rozebrałem ramkę zegarów i dobrałem się do włącznika bo podobno one się przepalają. Niestety nie udało mi się rozebrać samego włącznika, ale wydaje mi się, że jest sprawny bo po włączeniu znalazłem na jednym pinie prąd, tzn masę i tu stawiam moje pytanie. Czy przeciwmgielne jest załączane przez przekaźnik? czy przekaźnik jest sterowany masą?i ostatnie gdzie znajduje się owy przekaźnik?pozdrawiam
docencik87 - 15-03-2009, 21:28

U mnie nie działy światła w zderzaku gdy rozebrałem co się ukazało moim oczom?? Kabelki po prostu były przecięte i włożone na sztukę. Także zobacz dokładnie, czy przypadkiem u Ciebie też tak nie jest!!
bobik247 - 15-03-2009, 21:48

u mnie cofania świeci, a kable nie wyglądają żeby ktoś przy nich majstrował. Jakieś pomysły z tym przekaźnikiem?;)
Krzyzak - 15-03-2009, 22:05

tylne przeciwmglowe jest wlaczane przez wlacznik, wiec to w nim jest przyczyna
mialem to samo - trzeba go rozebrac i styki dokladnie wyczyscic
ze schematu wynika, ze przekaznik tylnego przeciwmglowego jest ten sam, co od swiatel mijania, wiec pozostaje tylko wlacznik

bobik247 - 15-03-2009, 22:51

próbowałem go rozebrać, ale mi się nie udało, nie chciałem dłużej próbować bo znając moje szczęście to jeszcze chwila i miałbym dwa włączniki albo jeszcze więcej :badgrin: ale jak znajdę czas to jeszcze spróbuję.Dzięki za odpowiedź:)
docencik87 - 15-03-2009, 23:16

Jeszcze takie głupie pytanie, ale:

Czy włączyłeś przeciwmgielne razem z światłami mijania. Bo z tego co pamiętam, to one są sprzężone.

bobik247 - 16-03-2009, 11:04

hehe jasne że ze światłami mijania;) teraz tak myśle, że jak przekaźnik jest ten sam co od świateł mijania to mogę mieć problemy, bo kiedyś nie miałem świateł mijania i kilku elektryków się z tym męczyło aż w końcu sąsiad "elektryk" mi to zrobił, założył dodatkowy przekaźnik pociągnął jakiś kabel i działa.Więc sprawa może być trudniejsza niż mi się wydaje.
Hugo - 16-03-2009, 17:03

Kable z tyłu lubią sobie zgnić. Sprawdź to.
Krzyzak - 16-03-2009, 20:37

no skoro ktos przerabial instalacje, to pewnie zapomnial pmglowe podlaczyc pod ten nowy przekaznik
Xsystoff - 12-11-2010, 20:36

Mam ten sam problem, nie swieci przeciwmgłowe tylne. Wlacznik przy ramce zmienia kolor po wlaczeniu z zielonego na pomaranczowy, a w kostce w zderzaku pojawia sie 11.2V (jak widac instalacja juz nie pierwszej swiezosci jak gubi prawie 1V). Zarowka nowa, styki potraktowane pasta przewodzaca do elektryki. Nie moge sie dostac miernikiem do samej oprawki zeby zmierzyc czy dochodzi napiecie, ale na kostce jest. Coz to moze byc? Nie mam pomyslu w sumie gdzie moze byc problem.