[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] ABS/światła awaryjne
mobista - 22-03-2009, 22:26 Temat postu: [CY3A 1.8] ABS/światła awaryjne Witam! Po raz pierwszy w moim użytkowaniu Lancera włączył mi się ABS. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że razem z nim włączyły mi się awaryjne czyto normalne? Nie mam pod ręką instrukcji, więc nie mam jak sprawdzić bez męczenia kolegów z forum
michaello - 22-03-2009, 22:48
Hamowales ostro? Czyzby w lancerze byla opcja hamowania awaryjnego o ktorej nie wiedzialem?
Adam_T - 22-03-2009, 22:55
Tak, to musialo byc szybkie wytracanie predkosci i ostre hamowanie - wtedy wlaczaja sie swiatla awaryjne - takie ostrzezenie dla innych, sam przerabialem to z dwa razy, raz wlaczyl sie ABS, a raz nie. PS. Nie zawsze swiatla awaryjne wlaczaja sie razem z ABSem.
filippoz - 22-03-2009, 23:06
w sedanach też tak jest?
mobista - 22-03-2009, 23:53
Dzięki za info następnym razem już nie będę taki zdziwiony
Trik - 23-03-2009, 08:09
A u mnie tak nie ma!?
Radassss - 23-03-2009, 08:59
w sedanie tego nie ma(chyba ), to chyba tylko wynalazek z SB, cos tam sprzedawca przebakiwal ze jest cos takiego..., a potem te awaryjne sie automatycznie wylaczaja jak sie ruszy dale czy trzeba "klikac"??
ElemenT - 23-03-2009, 09:34
tylko podczas hamowania, i chyba jeszcze z 2 sekundy po odpuszczeniu
i działa to niezależnie od absu
na autostradzie takie cos mi się włączyło jak zobaczyłem korek
mobista - 23-03-2009, 09:53
Chwilę po zatrzymaniu się wyłączają światła
Anonymous - 23-03-2009, 17:30
Gdzieś czytałem, że funkcję świateł awaryjnych można ustawic po podpięciu kompa.
W moim modelu tego nie ma ale zawsze "ręcznie" włączam awaryjne jak dojeżdźam na trasie do sznurka stojących aut.
piomic - 23-03-2009, 19:34
To się wabi chyba "system wspomagania nagłego hamowania" i działa przy szybkim - niekoniecznie mocnym - wciśnięciu hamulca. Niektóre wózki (nie wiem jak Lancer, ja tego nie mam) dodatkowo same wciskają hamulec do oporu i trzymają aż się całkiem nie puści.
Anonymous - 23-03-2009, 21:23
Ja mam podtrzymanie obrotów na 3tys.
sharky - 03-05-2020, 14:33
filippoz napisał/a: | w sedanach też tak jest? |
Tak. W moim Lancerze przy nagłym, szybkim hamowaniu światła awaryjne włączyły się i migały z większą częstotliwością (szybciej) niż przy włączeniu ich normalnie przyciskiem. ABS się wtedy nie załączył, czyli tak jak pisał wcześniej Adam_T, nie zawsze światła awaryjne włączają się razem z ABS'em.
Wiem, że posty są z 2009 roku, ale sam szukałem ostatnio informacji na ten temat.
Mazin89 - 04-05-2020, 16:28
Skoro temat już odświeżony... Za uruchomienie świateł awaryjnych podczas hamowania odpowiada system BAS, który występuje w samochodach wielu marek, nie tylko Mitsubishi. Mówiąc krótko, system ten wykrywa czy hamujemy "normalnie" czy mamy do czynienia z sytuacją awaryjną i trzeba maksymalnie zwiększyć ciśnienie w układzie hamulcowym aby uzyskać maksymalną siłę hamowania. Światła awaryjne są tu oczywiście dodatkiem, który ma ostrzegać jadących z tyłu o sytuacji niebezpiecznej.
BAS reaguje właśnie na szybkie wciśnięcie hamulca. ABS nie musi "odbijać" bo BAS działa nie tylko przy braku przyczepności. Jego działanie fajnie można zaobserwować na płycie poślizgowej.
grzesiopol - 04-05-2020, 19:26
A żeby było śmieszniej można zmienić aby zamiast świateł awaryjnych migały światła stop. Wymaga to jednak podłączenia MUTa ale nie w ASO.
|
|
|