Space Wagon Ogólne - Raporty spalania MSW
Anonymous - 21-07-2006, 09:48 Temat postu: Raporty spalania MSW Witam klubowiczów,
niedawano nabyłem Hyundaia Santamo ( wersje koreańską MSW) 2.0 DOHC (6G63).
Założyłem gaz ( sekwencyjny BRC) i okazało sie że samochód spala w mieście 14 litrów gazu, a na trasie ok. 10 . Ciekaw jestem czy w MSW 2.0 GLXi wygląda to podobnie?
Czy hyundai coś zmieniał w tym silniku?
Pozdrawiam
Tomek
[ Dodano: 21-07-2006, 09:49 ]
małe sprostowanie jeszcze: silnik 4G63
Hubeeert - 22-07-2006, 09:48
Norma. Tyle mniej więcej powinien palić.
tomusn - 22-07-2006, 11:53
poszukaj porównań na www.spritmonitor.de lub kliknij na dystrybutor w moim podpisie
Anonymous - 24-07-2006, 08:45
Dzięki za ten link Co prawda nie ma Santamo ale są MSW, i tu są straszne rozbieżności
od 9,5 do 12,4 ( średnie spalanie). Ciekaw jestem skąd to się bierze
tomusn - 24-07-2006, 08:53
tomekj napisał/a: | Ciekaw jestem skąd to się bierze |
pewnie ze stylu jazdy...
Anonymous - 25-07-2006, 15:09
Napewno od stylu jazdy, ale w moim przypadku jest to dziwne bo ja nie mam za ciężkiej nogi. Będę jeszcze regulował gaz, ale nie spodziewm się rewolucji.
Dziwią mnie niektóre opinie że MSW pali na trasie 6 litrów a po mieście 8 l. benzyny.
Czy to możliwe ? Jeśli tak, to jak to się robi
Anonymous - 27-07-2006, 19:46
tomekj napisał/a: | Dziwią mnie niektóre opinie że MSW pali na trasie 6 litrów a po mieście 8 l. benzyny. |
Niedziw sie , tylko zacznij od wymiany świec , przewodów wysokiego napięcia ,filtrów ,czyszczenia przepustnicy i oczywiście regulacji silnika.Tankuj tez dobrej jakości paliwo i gaz/ mimo że parę groszy droższe / , a sam zauważysz efekty.
Anonymous - 28-07-2006, 10:53
Dzięki za odpowiedź, trochę moja wiadomość była prowokująca
ale też bym chciał osiągnąć takie spalanie jak Twoje MSW.
No ok, świece wymienione , olej filtry też, paliwo chyba dobre tankuje , pozostają kable i regulacja. Miałbym pytanie w związku z tym, jakich kabli używasz do gazu?
Co regulowałeś w silniku? I na jakiej instalacji jeździsz ?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Anonymous - 29-07-2006, 19:46
Tomekj , na temat kabli zbyt wiele ci nie powiem , / poniewaz od czasu ściągniecia miska z Holandii / i stwierdzeniu przez zaprzyjaznionego mechanika ze nie maja przebicia i sa ok. nawet ich nie zaczepiałem , chociaz wiem gdzie sa .
Posiadam instalacje Prince-a / holenderska - 97r / , z wymienionym w tym roku parownikiem firmy,, lowato''./ w poprzednim padly membrany/.Odnośnie regulacji to standard po zainstalowaniu parownika, czyli analizator spalin , wysokosc obrotow i juz
No i ta nieszczesna przepustnica , przy jezdzie na gazie sporo oleistej mazi sie odklada, wiec czyscic i jeszcze raz czyscic
Anonymous - 01-08-2006, 09:01
Jeszcze pytanko , Dager . Gdzie mniej więcej się znajduje owa " przepustnica" , w autach gaźnikowych to wiedziałem , ale w tyym... ? nie mam pojęcia
tomusn - 01-08-2006, 13:40
z jednej strony patrzysz gdzie idzie wąż doprowadzający powietrze do silnika i jak go zdejmiesz to zobaczysz przepustnicę. z drugiej strony zobacz gdzie idzie ci linka od gazu...
Anonymous - 02-08-2006, 21:14
Tomekj tak jak podpowiada tomusn, poprowadzi cie gruba rura od filtra powietrza do silnika , a reszte znajdziesz na forum / wrzuc hasło czyszczenie przepustnicy na ,,szukaj,, i już masz .
Hubeeert - 02-08-2006, 22:01
Nie odsyłamy do szukaj nowych użytkowników - podaj link a nie zarobisz ostrzeżenia.
Anonymous - 04-08-2006, 15:29
Ok, dzięki. Taka informacja mi wystarczy, a swoją drogą to nie wiedziałem że te forum jest taką skarbnicą wiedzy. Przeczyszczę przepustnice wyreguluje gaz i zobacze jakie są efekty. Postaram się informować Was na bieżąco.
Ciekawi mnie jeszcze taki problem: Jakie są różnice Santamo i MSW?
Na pierwszy rzut oka ich nie ma ??? ale na pewno są . Może ktoś z wie
Hubeeert - 04-08-2006, 16:51
Słabsze skrzynie w Santamo.
|
|
|