To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Czarna chmurka podczas rozruchu

stegano - 06-05-2009, 19:14
Temat postu: [2.8 TD] Czarna chmurka podczas rozruchu
Proszę mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieję (tylko podczas rozruchu) i po wciśnieciu gazu do dechy podczas postoju (ponad 4tys obrotów) ?
altmarcin - 06-05-2009, 21:24

diesel-kopciuch ma to do siebie, że kopci :)
jeśli tylko podczas rozruchu i podczas wciskania gazu do dechy - to wszystko jest OK :)

P.S.
Gdy nalejesz biodiesla to będzie kopcił na biało, jeśli wolisz :biggrin:

stegano - 06-05-2009, 21:33

A czy to nie problem ze wtryskami?
zbyszekm2 - 06-05-2009, 21:53

stegano napisał/a:
A czy to nie problem ze wtryskami?

Jeśli cały czas kopci na czarno to może wskazywać na wtryski, Objaw, który opisujesz to norma.

stegano - 06-05-2009, 22:02

sporo mi wskazuje na wtryski... do tego dochodzi nieregularne stukanie przy wysokosci obrotow około 2tys -> (w okolicach miejsca pierwszego wtryskiwacza).
Faraonix - 07-05-2009, 02:41

moze tez szwankowac zawor egr
mi na poczatku troche kopcil, pozniej zostawialem chmure dymu jak dodalem gazu, a ludzie obok ktorzy stali w korku z pospiechem zamykali szyby jak tylko dodalem gazu. Sam zreszta jezdzilem z z obiegiem zamknietym i klima bo walilo.
Pozniej auto wogole nie chcialo przyspieszac.
Zaslepilem to ustrojstwo i mam spokoj.
Ponad rok tak jezdze i zrobilem ze 20tys. z zaslepionym egr, na rysunkach nawet istnieje fabryczna zaslepka bo nie do wszystkich modeli montowali

mozesz na poczatek wlac plyn do czyszczenia wtryskow jesli masz podejzenie ze to ich wina, napewno najtansze i najprostrze rozwiazanie i czasami wystarczajace