To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zachodniopomorskie - [1G 2.0]Wskazówka pokazuje max temp płynu chłodzącego?

Creatinian1990 - 06-05-2009, 23:21
Temat postu: [1G 2.0]Wskazówka pokazuje max temp płynu chłodzącego?
Witam:)

Mam pewien problem... a mianowicie dziś po przejechaniu paru kilometrów Strzałka od temp. skoczyła max w prawo......:(
Gdy zgasiłem auto pod domem odczekałem chwilkę i przekręciłem na zapłon to strzałeczka w mig skoczyła na max do góry... pomyślałem więc, że może ECU ma jakiś błąd wiec odłączyłem akumulator na parę minut... podłączyłem z powrotem i dalej to samo... sprawdziłem stan płynu w chłodnicy i jest OK...
Mi nasuwa się jedynie myśl, że jest to uszkodzony czujnik temperatury??
A co Wy o tym sądzicie??
Pozdrawiam.

mephisto - 06-05-2009, 23:29

moze tez byc to wina termostatu
siwek - 07-05-2009, 09:09

to nie wina termostatu a jestem pewny że czujnika temp

wymień czujnik i ewentualnie dalej sie bedziemy zasataniac, w Cari koszt to ok 8 zł więc nie ma co zwlekać i kombinować ;)

Creatinian1990 - 07-05-2009, 11:08

Byłem już dziś u mechanika:)
Okazało się, że nie jest to czujnik temp. ani termostat tylko przebicie na przewodzie;)
Powodowało to, że jak przewód bez izolacji dotykał bloku silnika to czujnik wariował:)
Wystarczy tylko zaizolować przewód lub go wymienić;)
Dzięki wielkie za pomoc:)
Pozdrawiam serdecznie;)

Rafal_Szczecin - 07-05-2009, 13:11

misiek wymien tez kondesatory w ECU :!:
Creatinian1990 - 07-05-2009, 21:09

A dlaczego mam je tez wymienic?? i gdzie jest ECU w eclipsie??
Rafal_Szczecin - 07-05-2009, 21:55

gdzie jest ECU w clipcie musisz pytac chlopakow z ecli w colcie jest gdzies przy schowku pasazera, moze w clipsiku jest tak samo .
czemu ?
poniewaz kondzie maja w tej chwili 16 lat i moga juz byc, i raczej beda juz "nabuzowane", ich wymiana to w zaleznosci kto Ci to zrobi albo wydatek 2,20pln + flaska lub tez ok 20-50pln w zaleznosci od elektryka, w najlepszym przypadku jezeli potrafisz poslugiwac sie lutownica i nie boisz sie jej , to wydatek tak jak juz powiedzialem ok 2,20 pln . dlaczego ? poniewaz "lubia" sie wylewac po takim czasie, co prowadzi do uszkodzenia ECU , a jak wiadomo lepiej zapobiegac , niz leczyc i wydac te max 50 niz 300 pln.
z tego co mi wiadomo, wpisujac w szukajke " kondesatory ECU" wyskoczy Ci parenascie tematow, wiec polecam ich przeczytanie .

Allais - 08-05-2009, 18:01

W 1G ECU jest schowany za radiem - dostęp do niego możesz mieć z boku (tam gdzie zazwyczaj są nogi :P ) od strony kierowcy lub pasażera. Nie wiem czy jest możliwy dostęp od przodu (po zdemontowaniu radia).
Ja wymieniałem kondensatory w TCU (komp od automatycznej skrzyni biegów) bo mi wylały i za wymianę + oczyszczenie płytki i odnowienie ścieżek z tego co pamiętam elektryk wziął 30 zł.
Miałem w planach wymiane kondensatorów również w ECU ale niestety musi to poczekać :roll:
Poniżej schemat, gdzie jest ECU:

Anonymous - 08-05-2009, 19:01

musisz zdemontowac dwa boczki tunelu, od strony kierowcy i pasazera.
ECU ustawione jest pionowo, przykrecone na trzech srubkach i od spodu wetkniete trzy wtyczki

Creatinian1990 - 08-05-2009, 22:47

Dzięki wielkie za pomoc chłopaki:) Doceniam to;) :)
Jakoś na dniach to zdemontuję rozkręcę;) i wymienię na nowe wszystkie elementy które się da:)
W końcu przyda mi się w życiu moja 3 letnia praktyka w szkole :mrgreen:

Zajc3w - 10-05-2009, 19:59

tylko ni próbuj lutować transformatorówką, bo możesz spalić ECU !! Pisz śmiało jak nie masz kolbówki, zgadamy sie i wpadniesz do mnie albo ja do ciebie i wymienimy te kondziorki :D .
Creatinian1990 - 10-05-2009, 23:31

spoko spoko:) wiem:P 3 lata się uczę jako monter elektronik:)
A Ty wiesz może jakie pojemności mają te kondzie??
Bo bym sobie ze szkoły wziął:P:P
A ustawić się możemy:) ale to za jakiś czas bo jutro misio idzie do warsztatu na mały remoncik:)
Popychacze zaworów, uszczelniacze zaworów, planowanie głowicy, rozrząd, pompa wody, filtr paliwa, przewody i swiece:) nooo i olej z filtrem:)
Jak już odbiorę misia to napisze do Ciebie na priv:)

Zajc3w - 11-05-2009, 11:24

Jakie siedzą w ECU Eclipsa nie mam pojęcia. Ty si e może w TME uczysz??
Creatinian1990 - 11-05-2009, 17:36

Nieee:) w ZSŁ na Ku Słońcu:) a co?