Pajero II - [3.5 V6] Moc w 3.5 V6
bula983 - 09-05-2009, 12:59 Temat postu: [3.5 V6] Moc w 3.5 V6 Witam,
czy istnieje mozliwosc podniesienia mocy w silniku 6G74 3.5 z 1994 roku?
Mighn - 09-05-2009, 21:34
1. nie krzycz proszę! (nie pisz dużymi literami)
2. bardzo zależy jak głęboko chcesz ingerować w silnik, i na jakie koszty jesteś gotowy, a w ekstremalnym tuningu także od tego jak się zapatrujesz na dużo częstsze wizyty w serwisie.
Generalnie można zrobić z każdym silnikiem cuda, ale na własną rękę odradzam, można więcej zepsuć niż poprawić, natomiast delikatny tuning w specjalistycznym zakładzie połączony z remontem silnika (o ile już na takowy zasługuje - nie napisałeś jaki przebieg, jak traktowany, w jakim stanie...) potrafi bardzo poprawić kulturę pracy silnika, delikatnie podnieść moc, jednocześnie obniżając zużycie paliwa, powinien także zmniejszyć awaryjność.
Dalsze rasowanie silnika i dodawanie mu kolejnych koników zacznie stopniowo zwiększać spalanie i awaryjność, i to nie tylko silnika, ale także sprzęgła, skrzyni, mostów... i z tym musisz się liczyć.
Natomiast jeżeli chcesz zabawy w tuning ekstremalny - to do kosztów dolicz także robotę z całym układem napędowym, przygotuj się na znacznie większe spalanie i sporą awaryjność, oraz na powolne "dziczenie" silnika (dziwne często nie do końca zrozumiałe problemy czy to z startem, czy gaśnięciem podczas jazdy, czy gwałtownym i dość losowym przegrzewaniem się lub wiele innych "dziwactw")
Natomiast ile można dodać mocy/momentu tego nikt ci dokładnie nie powie, sporo zależy od samego silnika, klasy fachowców, użytych części i odrobiny szczęścia na pewno bez większych problemów da się wydusić koło 8-12% więcej, potem w większości silników zaczynają się schody :/
PS.: no i zawsze zostaje NOS - tylko jaki sens pakować go do terenówki ??
bula983 - 10-05-2009, 09:18
DZIĘKUJĘ I NIE BĘDĘ JUŻ KRZYCZAŁ
W sumie to masz racje coś tam małego po cuduję jakiś stożek mocniejsza pompka paliwa nie wiem co tam jeszcze muszę poszperać ale nie ukrywam że przymierzałem się do założenia turbin z 3000 GT kusi mnie to zobacze ale i tak dziekuję
richat - 30-05-2009, 18:25
ze tak zapytam po co ci do takiej krowy jeszcze bardziej mocny silnik?, scigac sie tym raczej nie będziesz bo marne szanse, a w terenie te 208 koni to naprawdę za dużo
|
|
|