To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8TD] Silnik - Ci¶nienie Oleju

jas18 - 22-05-2009, 14:10
Temat postu: [2.8TD] Silnik - Ci¶nienie Oleju
Witam
Mam problem z powyższym autkiem. Mianowicie Po rozgrzaniu silnika zapala się kontrolka ci¶nienia oleju. Sprawdzałem manometrem i rzeczywi¶cie go nie ma. Olej jest nowy Poziom oleju wzorcowy. Auto nie bierze oleju.

Dodam że gdy silnik jest zimny pracuje idealnie ci¶nienie oleju w normie wszystko działa jak należy. Gdy jednak się nagrzeje ci¶nienie znika.

Czy kos wie gdzie może tkwić przyczyna??

mirekbdeblin - 22-05-2009, 15:29

Witaw
Manometrem mierzyłe¶ na zimnym i na gor±cym ?
Jeżeli tak i nie ma ci¶nienia na rozgrzanym to wynika że pompa jest ok. tylko pomiędzy pomp± a blokiem jest rurka doprow. olej do bloku i dalej kanałami do wału i głowicy .
Po rozgrzaniu olej jest jak woda i znajduje wszystkie nieszczelno¶ci i nie płynie całym ci¶nieniem dalej a że czujnik jest zazwyczaj na jkońcu ukł.olej. to brak ci¶nienia
Pozostaje dostać się tam od strony miski i sprawdzić uszczelki i jak będziesz mieć da wierzchu wał to możesz sprawdzić panweki wału (wskazane)
Niemiła robota no ale cóż tak mi się wydaje może kto inny ma co
Pozdrawiam

stegano - 29-07-2009, 22:38

Wszystko jest w normie. Po rozgrzaniu oleju Ci¶nienie się podnosi jak mu wciskasz w pedał. U mnie na zimnym jest wszystko wzorcowo czyli około 43psi a na rozgrzanym około 10/20psi (bieg jałowy)
behemot - 30-07-2009, 20:36

No niewiem czy w normie . jeżeli zapala sie kontrolka to znaczy że ci¶nienie jest za niskie.
pewnie panewki sa wytarte, a to smutne jest. :(

Mighn - 30-07-2009, 22:33

Możesz spróbować jakiego¶ zagęszczacza typu motodoctor - ale nie zwalnia cię to od szybkiego zlokalizowania problemu! te preparaty s± fajne jak co¶ się sypnie w trasie, albo musisz chwilkę pojeĽdzić przed mechanikiem, ale nic więcej :) zbytnia ufno¶ć w cuda potrafi w tym wypadku dobić silnik do końca :(
zbyszekm2 - 02-08-2009, 23:52

może skończy się na wymianie panewek. a może pompa oleju?