Carisma - Techniczne - Dziwna praca silnika Carisma 1.9 TD
Anonymous - 01-08-2006, 12:19 Temat postu: Dziwna praca silnika Carisma 1.9 TD Zauważylem ostatnio że jak odpalam rano zimny silnik to przez kilka sekund mam nierówne obroty silnika (tak jakby sie "dusił") ? Czego może to byc wina ?? jak silnik popracuje już chwilke to potm nie ma tego problemu ?
Hubeeert - 01-08-2006, 12:38
A co mówi serwis?
Anonymous - 01-08-2006, 13:29
a masz problemy z rozruchem? zmieniales ostatnio paliwo tzn. stacje lub kraj pochodzenia? jak swiece? itd. itd.
Anonymous - 01-08-2006, 17:03
ja dopiero sprowadzilem sobie to autko z holandi. Nie mam zadnych problemow z rozruchem tylko czasami jak odpale pierwszy raz z rana to mam taka dziwna prace silnika przez 2 - 3 sekundy. Pozniej wszystko jest ok. Nie byłem jeszcze w serwisie bo nie wiem czy warto. Być może to wina tylko świec bo jeszcze ich nie wymieniałem ??
Anonymous - 01-08-2006, 23:38
Ja mam to samo ale zauwazylem ze jak podpompuje recznie pompke paliwa to jest ok. Sprobuj tez tak zrobic. pompka jest miedzy obudowa filtra powietrza a bezpiecznikami. kiedys auto stalo u mechanika jak rozrzad zmienialem i bylo w gorze.Stalo tak dwa dni i juz nie odpalil bo paliwo odplynelo. A mechanik glowil sie czemu nie chce odpalic. Teraz musze to naprawic.
loidd - 02-08-2006, 18:02
robo_k
Czy to są jedyne objawy? Napisz wiecej.
Czy silnik pracuje nierówno również na wyższych obrotach i czy kopci na niebiesko po dodaniu gazu?
A może zwyczajnie na święcie nie załącza sie ssanie? Przy pompie wtryskowej, patrzac od góry jest linka która powinna być naciągnięta w momencie gdy uruchamiasz zimny silnik bądź gdy włączona jest klima. Jeżeli jest luźna to masz odpowiedz.
Anonymous - 03-08-2006, 14:40
Nic mi się nie dymi, a silnik pracuje równo. Dziś nawet dobrze odpalił. Jak włącze klime to faktycznie ssanie sie załącza na zimnym silniku jeszcze nie sprawdzałem. A może to być wina świec żarowych (jeszcze ich nie wymieniłem po kupnie samochodu) ??
loidd - 03-08-2006, 19:24
Możliwe, sprawdż je na wszelki wypadek. Jesli masz klucz do świec i prostownik, to nic nie kosztuje.
Anonymous - 03-08-2006, 19:40
Ok moge je sprawdzić ale czego mam szukać przecież gdyby któraś ze świec wogóle żle działała to opisane problemy występowałyby ciągle, a nie jedynie przy zimnym silniku. Nie wiem może się mylę niestety do tej pory zawsze miałem benzynę Diesel to dla mnie "nowość".
Krzyzak - 03-08-2006, 21:11
diesel grzeje świece tylko na początku - używane są one do odpalania silnika; potem przestają działać - dlatego diesel może na zestawie świec przejechać nawet 200 tkm a benzyna tylko 40-100 tkm; stąd podejrzenie o niedogrzanie świec
Anonymous - 03-08-2006, 22:02
loidd, A probowales swiece wymieniac w carismie? Jezeli tak to wiesz jaki tam jest przeje..ny dostep. A jezeli nie wymieniales to sprobuj
Anonymous - 04-08-2006, 00:32
Cytat: | diesel grzeje świece tylko na początku - używane są one do odpalania silnika; potem przestają działać - dlatego diesel może na zestawie świec przejechać nawet 200 tkm a benzyna tylko 40-100 tkm; stąd podejrzenie o niedogrzanie świec |
To w takim razie z ciekawości jaki czas działają te świece, tylko do monentu odpalenia silnika ?? U mnie problem nierównych obrotów trwa około 2 min po odpaleniu, potem wszystko jest ok (mówimy o sytuacji kiedy silnik jest zimny). przy ciepłym silniku nie ma już tego problemu.
Dodam iż nie mam żadnego problemu z odpalaniem.
Anonymous - 04-08-2006, 09:56 Temat postu: problem z silnikiem czy cheć pogadania Widzę kolego że lubisz z nami konwersować, może w końcu sprawdzisz coś co koledzy Ci sugerują- zacznij od świec żarowych, jak sprawdzisz to się odezwij
PS Długość grzania świec żarowych zależy od temp czynnika chłodniczego, max około 10-14 sekund, jeśli czujnik temp masz zwalony przechodzi w stan awaryjny i grzeje zawsze przy odpalaniu tak samo długo ( jak temp -30 st ). Po odpaleniu silnika następuje dogrzewanie i świece jeszcze grzeją( przynajmniej powinny) - zawsze -niezależnie od temp- około 10 sekund.
Acha w Carismie istnieje możliwość regulacji czasu grzania świec- lecz proszę nie pytaj mnie jak się to robi.
Anonymous - 04-08-2006, 15:37
Cytat: | A może zwyczajnie na święcie nie załącza sie ssanie? Przy pompie wtryskowej, patrzac od góry jest linka która powinna być naciągnięta w momencie gdy uruchamiasz zimny silnik bądź gdy włączona jest klima. Jeżeli jest luźna to masz odpowiedz. |
Faktycznie jak odpalam zimny silnik to linka nie jest naciągnieta. Ssanie załącza sie tylko gdy włącze klime.
Anonymous - 04-08-2006, 16:46 Temat postu: ssanie? To zwyczajne podbicie obrotów i przy wysokiej temp na ,,polu" nie działa- sprawdź wkońcu te świece i nie rób problemów z drobnej usterki.
|
|
|