To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - LANCER - WARSZAWA

pekaes - 28-05-2009, 08:54
Temat postu: LANCER - WARSZAWA
Witam wszystkich Mitsumaniaków;-)!

Jestem tu nowy, więc parę słów o sobie. Otóż, mieszkam w Warszawie i razem z żoną przymierzam się do kupna auta. Rozglądamy się za autem nowym, do 60 tys. PLN, raczej rodzinnym i bogato wyposażonym. W spektrum naszych zainteresowań znalazły się początkowo: Hyundai i30, Kia Cee'd, Honda City... Auta te mieszczą się w naszym limicie budżetowym i przy tym są bogato wyposażone w przeciwieństwie do aut np. niemieckich. Ostatnio jednak urzekł mnie nowy Lancer i cały czas chodzi mi głowie (mam na myśli auto z silnikiem 1.5 z racji budżetu). W związku z tym zarejestrowałem się na tym forum, by poznań Wasze opinie nt. tego modelu.

Kilka dni temu odwiedziłem salon sprzedaży, zapoznałem się z wnętrzem auta, ale nie miałem możliwości odbycia jazdy próbnej. Oglądałem auto w wersji Invite. Bardzo mi się spodobało - piękny wygląd, ergonomiczne wnętrze, jak dla mnie wysoka jakość materiałów wykończeniowych. Jedynie co mnie zdziwiło to wykończenie bagażnika - luźno rzucony na dno bagażnika kawałek materiału...

Ponadto, szukając informacji w internecie nt. Lancera poza wieloma głosami zadowolenia pojawiają się także głosy krytyki. Czy możecie w miarę obiektywnie odpowiedzieć na moje pytania? Mianowicie:
1. czy Lancer rzeczywiście jest paliwożerny (nawet w silniku 1.5)?
2. czy jest słabo wyciszony?
3. czy jakość wykończenia nie jest na najwyższym poziomie?
Poza tym chciałbym się dowiedzieć, czy w salonie mogę liczyć na jakieś bonusy lub upusty cenowe? W jednym z warszawskich salonów powiedziano mi enigmatycznie, że nie wyjdę z pustymi rękami. Nie wiem jednak co to znaczy - czy np. gratis dywaniki czy może lakier metalik...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
k.

apikus - 28-05-2009, 09:05

Witaj na forum.

Spróbuj poczytać na forum, informacji na temat Lancera jest sporo i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Ja odpowiem tak:
1. zależy jak kto jeździ i w jakich warunkach (spalanie mojego lancera jest niskie)
2. w niektórych przedziałach prędkości obrotowej jest głośny
3. bagażnik tragedia, reszta według mnie w normie

Z bonusami jest różnie w różnych salonach, ale czasami są dość znaczne.

Pozdrawiam
Andrzej

pekaes - 28-05-2009, 09:23

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, bagażnik to porażka...
Trik - 28-05-2009, 09:34

Witaj na forum
Większość odpowiedzi na swoje pytania otrzymasz w dziale "XX-07 Lancer CYxA"
Miłego czytania.

1 jw
2 jw, dotyczy przedziału między ok 3500 a 4500 obr/min. Przy 4500 obr/min masz minimalną prędkość 150 km/h, ale uwaga w niektórych samochodach przy tej prędkości małżonka może być głośniejsza :mrgreen:
3 w porównaniu z samochodami z pierwszej i drugiej dostawy czyli XI-2007 i IV-2008 jest teraz niebo lepiej :D

gzesiolek - 28-05-2009, 11:19

1) 1,5 - trasa 90-120km/h - ok. 6-6,5l/100km, trasa szybkiego ruchu 120-140km/h ok. 7-7,5l/100km, miasto (duże z koreczkami, czyt. Kraków) ok. 8-9l/100km
oczywiście można spalić więcej, ale można i mniej, zależnie od ciężkości buta, a że w tym aucie nie czuć prędkości i nawet przy 1,5 można czasem się podkusić o "depnięcie" to już inna sprawa...
2) głośno jest 3,5-4k rpm, powyżej robi się płynny pomruk, który nie atakuje już tak uszu, a poniżej jest dość cicho...
3) mogło być lepiej, ale rzeczywiście starają się coś poprawiać, z roku na rok, może w modelu rocznikowym 2010 będzie już miodzio... ale jak dla mnie jest ok, nie wyróżnia się strasznie ani na plus ani na minus w klasie ekonomicznych kompaktów...

Trik - 28-05-2009, 13:44

Śmiało mozna kupować :wink: Lancera.
Z jakimi gratisami kupisz to tylko kwestia umiejętnosci negocjacyjnych zainteresowanych stron i skłonnosci do ustepstw. Fakt faktem Lancery sprzedawane sa "na pniu" i trudno coś wyskubać konkretnego od sprzedawców. Dobrze jest zapoznać sie z listą akcesoriów i ich cenami na stronie MMC Polska aby wiedzieć na ile można sobie pozwolić w negocjacjach.

pekaes - 28-05-2009, 14:49

Dzięki za podpowiedź. A słyszałem-czytałem, że jeden białostocki salon słynie z bogatych ofert :biggrin: . Warto tam się wybrać?
cns80 - 28-05-2009, 14:58

Może zostanę nazwany innowiercą :P Ale za te pieniądze pokusiłbym się o Kia Ceed w dieslu 140 KM.
sla - 28-05-2009, 15:24

cns80 napisał/a:
za te pieniądze pokusiłbym się o Kia Ceed w dieslu 140 KM.

Faktycznie bardzo interesująca propozycja za takie pieniądze. Myślę że jakość i wykończenie na podobnym poziomie a całość uzupełniona mocnym diselkiem.

cns80 - 28-05-2009, 15:29

Właśnie byłem w salonie oglądać Ceeda kombi z 6 biegową skrzynią i dieslem 140 KM oraz bardzo bogatym wyposażeniem. Cena wyjściowa to 69 900 zł, a myślę że coś z tego można urwać. HTB jest tańszy i dostępny w słabszych wersjach wyposażenia więc spokojnie zmieści się w 60 tyś.
Anonymous - 28-05-2009, 16:08

Kia Ceed to fajne auto, ale mowa tu chyba o Lancerze?
Do tego, proponuję przeliczyć ile będzie wart lancer a ile kia np. za 5 lat :lol:
Moim zdaniem są to zupełnie inne auta, tylko w podobnych cenach..........
Jeśli chodzi o lancera to:
-dość głośny z zakresie 3500-4000, powyżej jest ciszej:)
-plastiki dość twarde, ale nie trzeszczą na dziurach:)
-bagażnik słabo wykończony(goła blacha u góry)
-silnik bardzo ekonomiczny!!! i do tego dość dynamiczny
-bardzo obszerne wnętrze jak na tę klasę
-świetne zawieszenie, prowadzenie, hamulce
-wygląd(bezcenne)
Za tą kasę nie ma lepszego auta na naszym rynku!
Pozdr.

gzesiolek - 28-05-2009, 16:23

rzeczywiscie ciekawa propozycja musi byc...
jak widze ceny Cee'd nieco spadly(ewentualnie ceny opcji ktore dobieralem), bo w lutym, jak liczylem Ceed'a (nie SW) z silnikiem benzyna 1,6 chyba 120KM, z wyposazeniem jak Invite Mitsu (bez glosnomowiacego) to wyszlo mi ponad 60000 (59k po negocjacjach)
Akurat w Kraku i Katowicach, Kia i Mitsu jest u jednego dealera, więc można było wybierać...
Ja wybrałem Lancera 1,5 Invite za 62tys w promocji 50/50/24, ale jakbym w powyzszej cenie mial diselka nawet tego 1,6 115KM to pewnie dłużej bym się zastanawiał ;) ale on wychodził mi już blizej 70tys...
Aha w zalozeniach mialem klime automat, wygode dla 4 osob, Radio CD z MP3, i spalanie nie wieksze niz w mojej staruszce Civic 1,4 90KM, no i budzet ok. 30k w gotowce i 30k na raty...
w tych zalozeniach najlepiej wypadl Lancerek wiec dlatego go wybralem i nie zaluje, co nie znaczy ze uwazam ze inne opcje nie sa warte zastanowienia :D

pekaes - 28-05-2009, 16:41

Panowie, dzięki za wasze wiadomości, ale nie pomagacie mi w wybraniu Lancerka :wink: ...
Myślałem, że na tym forum inne marki wcale nie wchodzą w grę :wink:

Hubeeert - 28-05-2009, 17:10

pekaes napisał/a:
Myślałem, że na tym forum inne marki wcale nie wchodzą w grę :wink:

Pewnie tak - dlatego w moim podpisie znajdziesz Nissana i Peugeota a teraz jeżdżę VW ;-)
Nie ma tu fanatyzmu marki (znaczy sa i tacy ;-) ) ale poczytasz - zobaczysz.

Pozdrawiam

Owczar - 31-05-2009, 14:47

Ja podchodzę sceptycznie do KIA.

U brata stoi Joice od 3 miesięcy i czeka na dorobienie panewek bo nigdzie nie można dostać... Pomijając inne liczne awarie w tym egzemplarzu.