Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem z wiatrakiem
Anonymous - 31-05-2009, 22:51 Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem z wiatrakiem Witam serdecznie wszystkich!
Mam problem z wiatrakiem przy chłodnicy. Po wyłączeniu silnika wiatrak nadal działa. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby:
a) wskaźnik temperatury pokazywał wysoką temp. silnika
b) wiatrak wyłączał się po chwili.
Temperatura jest ok (w połowie skali) a wiatrak nie chce się wyłączyć nawet pomimo wielokrotnego załączania\wyłączania prądu i odpalania\gaszenia samochodu. Pomogło dopiero wyjęcie bezpiecznika. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
Pozdrawiam!
Czarek
rasiak1980 - 31-05-2009, 23:57
problem ze sterowaniem wentylatora do sprawdzenia przekaźniki od wentylatora i termo włączniki, sprawdź jak wentylator zachowuje się po włożeniu bezpiecznika czy od razu się zaczyna kręcić czy dopiero jak silnik się nagrzeje startuje a później nie chce się wyłączyć
Anonymous - 01-06-2009, 12:55
Przy wyłączonym silniku, wiatrak działał. Wyjąłem na chwile bezpieczniki, potem włożyłem ponownie i wiatrak natychmiast po włożeniu bezpiecznika załączył się ponownie..
Student - 01-06-2009, 13:42
Jak wyżej sprawdź:
- przekaźnik od wiatraka noże sie zespawał
- sprawdź termowyłącznik, może czujnik zwarł na stałe.
czester_ - 16-08-2009, 12:27
Witam, wczoraj wystąpił u mnie ten sam problem. Wentylator wyładował mi aku do końca. Powiedzcie gdzie znajduje się ten termowyłącznik.
|
|
|