To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Coś kapie?

zbyszko_orzech - 02-06-2009, 17:36
Temat postu: Coś kapie?
Witam

Coś mi kapie z okolic przedniej osi. Po przyjechaniu do domu ( odcinek ok 20km ) z włączoną klimatyzacją zauważyłem że coś mi kapie. Płyn ten to jest bezbarwny bezwonny i nie jest to olej. A trochę tego wyleciało. Jak dziś wjeżdżałem do garażu to co parę razy puknęło ale może byłem przewrażliwiony. Może to od klimatyzacji, z jakiegoś skraplacza? Wcześniej nie posiadałem auta z klimatyzacją stąd moje skromne przypuszczenia na ten temat. A może to coś innego? Co o tym sądzicie? Wy też coś takiego macie? Auto ma przejechane ponad 1000km

Cino - 02-06-2009, 18:03

Nie posiadam jeszcze Outlandera (odbiór do 10.05 :) ), ale wydaje mi się, że to klima.
Z Carismy 2003, którą użytkuję często kapie klimka, więc śmiem twierdzić iż w Outku jest podobnie.
Z wielu aut podczas używania klimy cieknie.

Pozdrówki.

Jakub34 - 02-06-2009, 20:24

Woda skrapla się w parowniku klimy i kapie...
karol_alasz - 03-06-2009, 01:28

Jakub34 napisał/a:
Woda skrapla się w parowniku klimy

Ewentualnie NA parowniku-jakby się skraplała W to już po klimie 8) -w tzw. parownikach zachodzi wymiana ciepła między rozprężonym gazem a powietrzem (opływającym parownik)...
A ta woda z klimy to efekt jak najbardziej normalny, często na statcjach szczególnie latem można zaobserwować jak chlusta spod autek podjeżdżających i wyłączjących silniki- przekroczenie albo przejście punktu rosy i takie tam inne ściemy... :wink:

Gene - 03-06-2009, 08:06

Karol_alasz napisał/a:
i takie tam inne ściemy... :wink:
dokladnie, efekt jest taki sam jak po wyjeciu piwa z lodowki. Na szkle czy blaszce natychmiast pojawiaja sie krople wody. Teraz to trzeba przelozyc na wielkosc elementow klimatyzacji i juz wiemy czemu robi sie kaluza pod samochodem.

Zbyszko_orzech, jesli masz sie tym nadal przejmowac zrob prosty test. W cieply dzien nie wlaczaj klimatyzacji. Przemeczysz sie ale odpowiedz bedzie jednoznaczna. Jesli bedzie sucho to nasze przypuszczenia sie potwierdza. Jesli jednak cos cieknie bez przerwy to radze pojechac do serwisu na konsultacje.