To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Potencjalny upgrade zawieszenia...

swinks_UK - 03-06-2009, 12:34
Temat postu: Potencjalny upgrade zawieszenia...
Witam!
Czas na rozruszanie podforum :D .

Właśnie wczoraj na spocie CVR4 zaczęliśmy rozważać co by tu zrobić na ciągle wypinające się swożnie wahacza dolnego prostego (w VR4 potrafią sie wypinać nawet te z MMC - za duże obciążenia :evil: ).
Tak się złożyło, że na spocie w Peterborough pojawił się Eric z Galantem GTZ 3.0V6 (USDM). I tak od słowa do słowa przyszło nam do głowy, że może zawiasy z Galanta GTZ by podeszły do VR4. Na tyle co udało nam się zobaczyć z poziomu parkingowego asfaltu jest spora szansa na to że mocowania podejdą (ewentualnie z minimalną rzeźbą).
Plusem takiego rozwiązanie jest posiadanie zespolonego wahacza, który potencjalnie powinien być znacznie wytrzymalszy na obciążenia.

I teraz pytanie. Ktoś tutaj (Bartek... mam na myśli głównie ciebie :wink: ), miał do czynienia z oboma Galami? Chodzi o to czy ktoś miał szansę dobrze się przyjrzeć obu tym zawiasom, by móc wykluczyć to rozwiązanie, lub potwierdzić domysł.

marexi - 09-06-2009, 23:50

a ja mam takie pytanie odnosnie zawieszenia ogryginalnego od VR4. czy to jest to samo co w galacie 2.5 czy sa inne whacze i cala reszta> moglby ktos mi wytlumaczyc ewentualne roznice:) zielony jestem dlatego pytam
swinks_UK - 10-06-2009, 10:41

Przód mi wygląda na ten sam, ale to na podstawie tylko pobieżnego oglądu. Tył chyba jest inny.
Hm... nie miałem okazji dotąd przyglądać się zawiasom.

marexi - 10-06-2009, 14:05

no nic, za tydzien bede mial galanta na roziobrke i czesci dla mojego to sprawdze czy to ten sam, chyba ze ktos juz wie:)
kochajj - 10-06-2009, 16:35

wahacze są takie same...
Bartek - 10-06-2009, 16:42

kochajj, tył może tak, ale przód zupełnie inny.
swinks_UK - 10-06-2009, 17:33

To może ustalmy co jest takie same w EA > EC...
kochajj - 10-06-2009, 18:43

Bartek napisał/a:
kochajj, tył może tak, ale przód zupełnie inny.

mylisz sie Bartku... EA>EC ma identyczne wahacze przód i tył...

Bartek - 10-06-2009, 19:04

EC = EA euro
EA8 i pozostałe hamerykany mają inne niż EA i EC (katastrofalne) zawieszenie z przodu

swinks_UK - 10-06-2009, 19:58

Obaj macie rację :wink:

Tomek ma rację odpowiadając na pytanie marexi'ego.

Bartek odpowiedział na moje dywagacje na temat zawiasów USDM (tych z Eclipse).
Hm... ale co by nie mówić to w USDM swożnie się nie wypinają :D

Bartek - 10-06-2009, 20:46

w USDM swożeń też się wypnie, jak doprowadzisz go do odpowiedniego stanu..... ale zdecydowanie łatwiej zdiagnozować walnięty swożeń i wcześniej się go wymienia - po prostu zaczyna walić, nie stukać (tam jest klasyczny macperson), podczas gdy w multilinku masz szczęście jak zacznie skrzypieć, jak nie zacznie, to mając ogromny luz, jest nadal niediagnozowalny, prawie nie stuka, bo cały czas jest naprężony amorem i sprężyną......