To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Zniżki i jak to z nimi jest

Marcin-Krak - 24-06-2009, 21:35
Temat postu: Zniżki i jak to z nimi jest
Skoro jest odpowiedni dział to z niego skorzystam.
Otóż po sprzedaży Colciaka ubezpieczenie poszło z nowym nabywcą, ja wysłałem poleconym do ubezpieczalni pisemko od agenta informujący o tym fakcie i miałem dostać pisemko zwrotne. Czasu już minęło trochę już od tego wszystkiego, pisemka żadnego nie ma ;) Ale to nie w tym tkwi problem,a może jednak.

Będę chciał teraz w niedalekiej przyszłości ubezpieczyć samochód, pisemko zapewne nie dotrze i problem polega na tym czy ubezpieczyciel wierzy na słowo, że miałem na ostatnim ubezpieczeniu -XX% zniżki ? czy jest to w jakiś sprawdzalne przez niego :?: :roll:

Druga sprawa, jeśli zdecydowałbym się na ubezpieczenie dalej w tej samej firmie, to przysługuje mi zniżka za to, że pozostaję w ich firmie, mimo że de facto nie przedłużam umowy ? :P

trzecia sprawa, orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ze zniżką (chyba to w PZU jest) iż jest 20% zniżki za samochód sprowadzony - prawda Ci to ? No i jak wyglądają te ich stawki w ramach tych super promocji :?:

Bo na razie nie mam czasu, ani ochoty siedzieć i czytać jak to wszystko wygląda ;)

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wypisałem z moich problemów ;) Z góry dziękuję za odp.

ruslana81 - 28-06-2009, 11:39

Marcin-Krak napisał/a:
czy ubezpieczyciel wierzy na słowo, że miałem na ostatnim ubezpieczeniu -XX% zniżki ? czy jest to w jakiś sprawdzalne przez niego

Składając oświadczenie o posiadanych zniżkach załączasz kopię ostatniej polisy lub dostarczasz zaświadczenie od ubezpieczyciela o posiadanych zniżkach. To zależy, co nowy ubezpieczyciel będzie wymagał.

Marcin-Krak napisał/a:
jeśli zdecydowałbym się na ubezpieczenie dalej w tej samej firmie, to przysługuje mi zniżka za to, że pozostaję w ich firmie, mimo że de facto nie przedłużam umowy ?

o to musisz zapytać bezpośrednio u ubezpieczyciela.

Marcin-Krak napisał/a:
orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ze zniżką (chyba to w PZU jest) iż jest 20% zniżki za samochód sprowadzony

pierwsze słyszę, więc tu nie odpowiem.
Marcin-Krak napisał/a:
jak wyglądają te ich stawki w ramach tych super promocji

nie bardzo rozumiem. Pamiętaj jednak, że każda promocja ma swój "haczyk". Zazwyczaj musisz spełniać pewne warunki, aby zostać objętym promocją, np. bezszkodowa jazda w ciągu ostatnich 24 miesięcy lub inne podobne. Musisz pytać bezpośrednio u ubezpieczyciela.

Marcin-Krak - 28-06-2009, 11:51

Dzięki za odpowiedź :D

Auto ubezpieczone w HDI. Na szczęście ostatni rok zwyżki za wiek. Ciężko było znaleźć coś w atrakcyjnej cenie :evil:

ruslana81 napisał/a:
nie bardzo rozumiem. P

Chodzi mi o te ostatnie reklamy w tv i nie tylko ;) ale w moim przypadku nie były to stawki w żaden sposób atrakcyjne ;)

Kmer - 28-06-2009, 11:59

Cytat:
trzecia sprawa, orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ze zniżką (chyba to w PZU jest) iż jest 20% zniżki za samochód sprowadzony - prawda Ci to ? No i jak wyglądają te ich stawki w ramach tych super promocji :?:

W zeszłym roku bynajmniej tak było ze zniżka na sprowadzone auto wynosiła 20%,odnośnie stawek to musisz sam sprawdzić,w zeszłym roku jak dla mnie były nie opłacalne,50% zniżki i samo OC wyniosło ponad 1100PLN,
a w PTU przy 30% OC,NW i moje ubezpieczenie na życie 800PLN
Rożnica dosyć spora.

misjonarz. - 28-06-2009, 17:01

w axie nie musiałem dawać żadnych zaświadczeń. uwierzyli mi na słowo podczas rozmowy telefonicznej. oczywiście rozmowa była nagrywana i moje słowo w tym względzie jest wiążące prawnie.
Juiceman - 28-06-2009, 19:46

W AXA kiedy zadałem pytanie czy muszę jakość udowodnić posiadanie zniżek dostałem odpowiedź, że nie trzeba - fakt braku zniżek wyjdzie podczas kolizji i wtedy będzie prowadzona dodatkowa sprawa w sprawie zniżek (jeśli właściciel powiedział że ma 60% zniżek, a w rzeczywistości nie ma żadnych).
michu_872 - 29-06-2009, 10:59

Juiceman napisał/a:
W AXA kiedy zadałem pytanie czy muszę jakość udowodnić posiadanie zniżek dostałem odpowiedź, że nie trzeba - fakt braku zniżek wyjdzie podczas kolizji i wtedy będzie prowadzona dodatkowa sprawa w sprawie zniżek (jeśli właściciel powiedział że ma 60% zniżek, a w rzeczywistości nie ma żadnych).

Z tego co się orientuje to mogą takie informacje potwierdzić w CEPiK lub w funduszu gwarancyjnym (niby też mają dane o wszystkich szkodach)

krzychu - 29-06-2009, 11:32

Ja miałem tak że przy sprowadzanym aucie zniżki taty z OC przeszyły na AC (taka promocja) więc mam (a w sumie tata) 60% zniżki na AC (a na AC nie miał w ogóle).... PZU firma się nazywa
michu_872 - 30-06-2009, 00:53

krzychu napisał/a:
taty z OC przeszyły na AC (taka promocja)

z tego co słyszałem kilka firm to wprowadziło...

spown - 30-06-2009, 22:01

Tylko jak po roku np. zmieniasz ubezpieczyciela to masz 1-% na AC za ostatni rok jeśli on nie ma takiej promocji. Tak coś mi babka tłumaczyła.
vidus19790805 - 03-07-2009, 05:05

koledzy to i ja dorzuce swoje doswiadczenia z ostatnich dni......autko ubezpieczalismy na moją dziewczyne i.....ona nie miała zasdnych zniżek ......nie trzeba dopisywac nikogo do dowodu rej lub niczego takiego polisa moze byc na ciebie i tylko na ciebe a jako ubezpieczajacego czyli tego co placi ubezpieczenie dajesz osobe ktora ma znizki przedstawiasz do wgladu polise ze znizkami tamtej osoby i placisz ze znizkami po roku pozostajesz w tej firmie na conajmniej jeszcze rok i juz placisz sam bez tamtej osoby w polisie i po kolejnym roczku masz juz swoje XX % znizek ...pozdrawiam i zycze niskich składek ......np moja dziewczyna na carii placi 402 zł za rokza oc/nw wiec niewiele... :biggrin:
atsar - 03-07-2009, 13:45

spown napisał/a:
Tylko jak po roku np. zmieniasz ubezpieczyciela to masz 1-% na AC za ostatni rok jeśli on nie ma takiej promocji. Tak coś mi babka tłumaczyła.

dokladnie tak, z tym ze nie 1% a 10% za jeden rok bezszkodowej jazdy. Takze jak juz masz taka promocje to lepiej zostac w tej samej firmie. Chyba ze AC wygaslo min 3 miesiace temu i przychodzisz do np Hestii i my Ci ladnie dajemy 60% :lol: warunki sa jednakowe do wszystkich, auto nie starsze jak 10 lat (inaczej nie zostosujemy znizki za znizke) wlasciciel musi miec min 26 lat i wszystko.
Marcin-Krak napisał/a:
Druga sprawa, jeśli zdecydowałbym się na ubezpieczenie dalej w tej samej firmie, to przysługuje mi zniżka za to, że pozostaję w ich firmie, mimo że de facto nie przedłużam umowy ?

W tej kwesti jest roznie, z reguly daje sie np 5% dodatkowej znizki za kontynuacje ubezpieczenia, jesli auto zostalo sprzedane powiedzmy w 7 miesiacu trwania ubezpieczenia to tych 5% nie otrzymasz, otrzymasz je jesli auto zostalo sprzedane nie predzej jak przed poczatkiem 11 miesiaca trwania polisy czyli 30 dni przed jej koncem. Byc moze inne ubezpieczalnie traktuja to inaczej, natomiast nie kiedy mozna trafic na dodatkowe znizki w postaci 5% za dziecko do lat 12, dodatkowo jeszcze 5% za wykonywany zawod, 5% za drugi samochod w tej samej firmie, dotyczy i OC i AC. Za pakiety odpowiednio 10% i 20%. Lacznie moze sie okazac ze twoja skladka zostanie podciagnieta do wymaganych 37% skladki podstawowej bo tyle tych znizek jest ze niestety cos musi byc pobrane przez ubezpieczyciela.
Przyklad: 60% OC 60% AC dodatkowo za pakiet 20% znizki na oba ryzyka, plus 5%dziecko+5%zawod+5%drugi samochod OC+5% drugi samochod AC. I Twoje ubezpieczenie wyjdzie cie naprawde tanio :shock: a wiezcie mi nie raz mamy takich klientow. W razie czego mozna zawsze do mnie na PW uderzyc a ja postaram sie podpowiedziec co i jak.
Pozdrawiam

Bartek3g - 05-07-2009, 08:03

vidus19790805, powodzenia z takimi machlojkami! Jesli przyjdzie do odszkodowania to bedzie "zasada proporcji".Marcin-Krak, jak bedziesz sie ubezpieczaj to dobrze policz wszystki znizki. Jesli zadeklarujesz np ,ze przysluguje Ci 60% na AC, a mozesz dokumentami udowodnic 30% to pomimo ,ze zaplacisz mneijsza skladke, to w razie kolizji zastosuja zasade proporcji, czyli obetna Ci te brakujace 30% z odszkodowania. Czyli jak przysluguje Ci 10 000 pln odszkodowania to dostaniesz 7000 pln. Przerabialem to jak agent zle mi podliczyl znizki i 10% sie nie zgadzalo.