To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - (GDI) Odpowietrzanie hydraulicznych popychaczy

demeone - 27-06-2009, 23:02
Temat postu: (GDI) Odpowietrzanie hydraulicznych popychaczy
Dzieki Manyshowi zacząłem czytac suplementy i natrafiłem na dośc ciekawą częśc w podręczniku. Tzn metoda odpowietrzania hydraulicznych popychaczy. Wg podręcznika powietrze znajdujące się pod popychaczem może być odpowiedzialne za ich stukanie.
Powietrze może się dostać poprzez parkowanie auta na pochyłej nawierzchni albo poprzez złą ilość oleju. Za dużo i za mało oleju też jest powodem stukania popychaczy.

A wiec sprawdzić ilość oleju na bagnecie.

Następnie uruchomić auto na 1-3 minut w celu rozgrzania.

I teraz musimy postąpić wg poniższego schematu:

po 10-30 powtórzeniach dźwięk powinien zniknąć. Jeśli tak się nie stało nawet po 30 i więcej powtórzeniach znaczy to że powietrze nie jest przyczyną stukających popychaczy

Jeżeli dźwięk zniknął należy jeszcze wykonać 5 powtórzeń.
Uruchom ponownie silnik na 1-3 minut i sprawdź czy dźwięk powrócił.

Nie wiem czy działa ale lecę sprawdzić

STATUS: Nie działa ( w moim przypadku :evil: :evil: :evil:

Anonymous - 29-06-2009, 15:22
Temat postu: Re: (GDI) Odpowietrzanie hydraulicznych popychaczy
demeone napisał/a:

Powietrze może się dostać poprzez parkowanie auta na pochyłej nawierzchni albo poprzez złą ilość oleju. Za dużo i za mało oleju też jest powodem stukania popychaczy.

no ciekawa koncepcja, bo u mnie to tak własnie sie odbywa, mniej wiecej, ostatno popychacze wala mi tylko w zakresie 500 -1500 obrotów, jako ze mam przeboje z krokowcem, jestem skłonny twierdzic ze skład mieszanki paliwowej ,tez ma wpływ na te stuki. U mnie jak załapie własciwa mieszanke, to przestaja walic a jak schodzi z obrotów to mniej wiecej na 1500 zaczyna pukac i dostaje zła mieszanke , zauwarzyłem ze jak mój krokus zaczyna walczyc z obrotami to pukanie zanika i automatycznie obroty wracaja na miejsce .... ciekawe

demeone - 30-06-2009, 00:12

jestem zaskoczony bo coś ucichły popychacze przynajmniej od ok 10 km. Zobaczymy jak jutro będzie chodził jutro jak będzie zimny.

Ehhh ile bym dał aby tak chodził silnik nie słychać głośnego pukania tylko takie pyrkanie a i tak trzeba się dobrze wsłuchać

Anonymous - 01-07-2009, 06:13

Skoro mowicie ze cos pomaga sam bede musial to sprawdzic u siebie bo czasem daja ostro czadu dam znac jal to wyglada u mnie.
demeone - 01-07-2009, 07:20

Niestety nie pomaga przynajmniej nie raz na zawsze co prawda jakby czesciej mu przechodziło ale po dłuższej chwili znowu sie odzywają
skull - 01-07-2009, 14:30

można opisać ten zabieg po naszemu jak to wykonać krok po kroku :)
Raffil - 01-07-2009, 16:31

skull napisał/a:
można opisać ten zabieg po naszemu jak to wykonać krok po kroku :)

Dołączam się do prośby kolegi.

Pozdrawiam

pawelsonx - 01-07-2009, 18:56

Morfi - 01-07-2009, 19:21

Trzeba bedzie sprawdzic :D
demeone - 01-07-2009, 20:26

pawelsonx Punkcik za dobrą robotę. Trochę sie zapomniałem i nie opisałem co ten schemat przedstawia
Morfi - 01-07-2009, 21:20

coś w tym moze być bo zauwarzyłem iż w miejscach z wieksza wilgotnościa bardziej słysze popychacze