To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Deska rozdzielcza - skrzypienie na nierównościach

brutus25 - 15-07-2009, 09:51
Temat postu: Deska rozdzielcza - skrzypienie na nierównościach
Witam,

Wiem że skrzypienie naszych Miśków to temat rzeka dlatego chciałbym się od Was dowiedziec jednej rzeczy.
W moim MSS na większych nierównościach skrzypi cała prawa strona pasażera. Bo dokładniejszym nasłuchiwaniu wyszło że skrzypi półka od góry na desce rozdzielczej oraz moduł poduszki powietrznej.

Czy ktoś z Was bawił się w wygłuszanie tych elementów? Spray (WD40..??) czy taśma na miejscach łączenia?

xjacobs - 15-07-2009, 13:58

U mnie tak samo lubi sobie od czasu do czasu poskrzypić półka pasażera, ale z ratunkiem przychodzi zasada rozszerzalności termicznej materii :)
jak jest ciepło, półka sie nagrzewa, rozszerza i nie skrzypi, za to w zime... :# grr
tyle dobrego, ze poducha nie skrzypi, aczkolwiek u znajomego w didzie z 2003 na full wypasie skrzypi własnie poducha :)

brutus25 - 15-07-2009, 14:45

To skoro teraz przy 30 stopniach skrzypi to co dopiero w zimie :shock:
Jakieś rady jak to zniwelować?

xjacobs - 16-07-2009, 01:45

brutus25 napisał/a:
To skoro teraz przy 30 stopniach skrzypi to co dopiero w zimie :shock:
Jakieś rady jak to zniwelować?
nic nie próbowałem z tym robić :)
darek7513 - 16-07-2009, 12:51

Ja kiedys na te skrzypienia deski a szczegolni poduchy zastosowalem preparat do uszczelek popryskalem na lanczenia przetarlem i pomoglo i tak co jakis czas profilaktycznie. :mrgreen:
xjacobs - 16-07-2009, 16:11

darek7513 napisał/a:
Ja kiedys na te skrzypienia deski a szczegolni poduchy zastosowalem preparat do uszczelek popryskalem na lanczenia przetarlem i pomoglo i tak co jakis czas profilaktycznie. :mrgreen:
a ta półka nad poduchą nie trzeszczała Ci przypadkiem?
misiumisiu - 18-07-2009, 16:17

Umnie też skrzypi poduszka pasażera :(
Anonymous - 05-11-2009, 10:09

Czy rozkręcał ktoś deskę od strony pasażera.
Mam wrażenie, że poluzowała się jakaś śrubka i jest to strasznie drażniące. Chciałbym się dostać w okolice poduchy i nie bardzo wiem jak do tego się zabrać, żeby przy okazji nie rozebrać połowy samochodu.

Anonymous - 06-11-2009, 14:30

Mam ten sam problem. Od pół roku przy pewnych obrotach (okolice 2500) coś wpada w rezonans i strasznie drażni, zwłaszcza, że często jeżdżę właśnie przy takich obrotach. Już parę osób nasłuchiwało co to i gdzie to i nie da się dojść. Tak jakby się coś w środku poluzowało
cns80 - 06-11-2009, 14:49

Zacznijcie od demontażu schowka i tam u góry będzie troszkę miejsca żeby przytrzymać i sprawdzić czy jak się trzyma to drgania znikają.
Anonymous - 09-11-2009, 09:52

Demontaż schowka w moim przypadku nie wystarczy, muszę dostać się głębiej. Zauważyłem, że jak lekko nacisnę na desce wgłębienie (półka czy jak to inaczej nazwać) od strony pasażera to przestaje hałasować.
Półka ta wygląda na osobny element (ściśle dolega do deski lecz ma krawędź) i wszystko wskazuje, że to właśnie to. Tylko jak dostać się do jej mocowania?

xjacobs - 09-11-2009, 13:10

norman napisał/a:
Demontaż schowka w moim przypadku nie wystarczy, muszę dostać się głębiej. Zauważyłem, że jak lekko nacisnę na desce wgłębienie (półka czy jak to inaczej nazwać) od strony pasażera to przestaje hałasować.
Półka ta wygląda na osobny element (ściśle dolega do deski lecz ma krawędź) i wszystko wskazuje, że to właśnie to. Tylko jak dostać się do jej mocowania?
mam ten sam problem, ale rozwiązania nie znalazłem :) miło by było sie coś dowiedzieć :)
Matejko - 09-11-2009, 13:20

sprobujcie wyjac kratke od nawiewu na szybe(te nie regulowane co sa po lewej i prawej stronie deski rozdzielczej), w carismie pod nimi sa sruby trzymajace deske, czesto dokrecenie tych srub niweluje skrzypienie konsoli
xjacobs - 10-11-2009, 18:14

mozesz podzielić sie jakimś sposobem jak je wyjąć? szkoda byłoby je połamać ;)
Matejko - 10-11-2009, 21:03

niestety mss nie mialem, a w carismie wystarczylo mocniej za nie pociagnac:)