To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E1x 84-87] Nieprawidłowe ładowanie akumulatora

Anonymous - 19-07-2009, 13:55
Temat postu: [E1x 84-87] Nieprawidłowe ładowanie akumulatora
Czesc, urlop juz za 3 tygodnie a ja mam problem z swoim Miskiem. Alternator nie laduje mi porzadnie akumulatora co kończy sie koniecznością ładowania go co kilka dni. Na wiosne tego roku wymieniałem w alternatorze prostownik wraz z diodami i było dobrze, regulator napiecia te pracował. Mam podejrzenia co do regulatora ( zamontowany firmy Cargo 136549 14,4V ). Czy moze to powodować spalona kontrolka ładowania akumulatora ( ta przy kierownicy na głównym panelu ) ? Jak sie ewentualnie do niej dobrać zeby to sprawdzić ?
siudii - 19-07-2009, 21:45

Żeby się dobrać do kontrolki trzeba wyciągnąć całe zegary. Najpierw odkręć dwie śrubki trzymające plastik wokół zegarów potem wykręć w lewo przycisk do kasowania licznika. Pomocne jest opuszczenie do dołu kierownicy, wtedy to wszystko ładnie wyjdzie. Następnie tylko cztery śruby trzymające licznik i wyciągnąć zdecydowanym ruchem zegary. Co do ładowanie proponuje sprawdzić przy okazji szczotki w alternatorze.
Anonymous - 20-07-2009, 23:59

No właśnie ale w moim modelu Galanta najpierw trzeba wyjąć jakimś sposobem szybkę, która jest przed zegarami a do której nie widać żadnych śrubek, zatrzasków itp. Ale nieważne, na szczęście nie trzeba tego było robić i mam nadzieje że nigdy nie będzie takiej potrzeby.

Rozebrałem jeszcze raz alternator, sprawdziłem prostownik i diody - w porządku. Choć jedna jakby za słabo przylutowana. Poprawiłem.

Sprawdziłem regulator - chyba w porządku. Miałem drugi troszkę innego typu, niestety nie mieścił się do tego alternatora ale posłuchałem się Twojej rady i wymieniłem w dotychczasowym szczotki - tzn przełożyłem z tego drugiego :) . Złożyłem alternator, zamontowałem i jest git. Ładowanie jest nawet przy zapalonych światłach a kontrolka przestała się świecić więc raczej funkcjonuje poprawnie.

Dzięki za podpowiedź o wymianie szczotek, rzeczywiście tamte już wyglądały na mocno wysłużone czego wcześniej nie zauważyłem.