To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Brak Reakcji Silnika

Lebron - 23-07-2009, 17:49
Temat postu: Brak Reakcji Silnika
Witam

.Jestem na tym forum nowy,mam nadzieje,ze ktoś z was częstych bywalców tego forum mi pomoze.Mam taki problem.Moje auto to Mitsubishi Lancer 1.3 12V 1993r 219tyś przebiegu.Wczoraj po włożeniu i przekręceniu kluczyków w stacyjce nie było żadnej rekacji silnika,żadna kontrolka sie nie zapaliła.Śilnik nawet nie drgnął :doubt: :doubt: sprawdzilem klemy,bezpieczniki wszystko ok wiec nie mam pojecia co moze byc przyczyna.Radio,światła działają bez problemowo,kolejna sprawa co niedziala to alarm.Prosze o pomoc.

Hornet - 23-07-2009, 22:00

Sprawdź napięcie na akumulatorze. Objawy wskazuje na to że masz albo rozładowany, albo padnięty akumulator.
rosomak1983 - 24-07-2009, 01:35

Lebron, albo akumulator (Naładuj go przez cała noc i bedziesz wiedział.)
albo komputer Ci padł... Takie dwie najbardziej rzucajace mi sie odpowiedzi.

Lebron - 24-07-2009, 08:00

Dzieki wielkie ale .Żadne kontrolki się nie świecą przy przekreceniu kluczyka.Akumulator naładowany,jak komputer padl to orientujecie sie jakie koszty :?: podac jeszcze jakies szczegóły co do auta jakies numery itp itd
londolut - 24-07-2009, 10:32

Jeśli nie świeci się ani jedna kontrolka to ja stawiam, że niema prądu.
Koszt kupna kompa to 100-600zł ale sprawdź czy kondensatory nie wylały.

Anonymous - 24-07-2009, 11:29

A czy kontrolka silnika (Check Engine) w ogóle zapala się? Zapala się podświetlenie kokpitu? Czy podczas przekręcenia kluczyka słychać cykanie pod maską?
Owczar - 24-07-2009, 12:49

Lebron, to co piszesz wskazuje na problem z napięciem. Jeśli światła działają i reszta jest ok. Sprawdź czy po włączeniu zapłonu możesz włączyć urządzenia które działają tylko w tym położeniu stacyjki, np dmuchawę, podgrzewanie szyby. Skoro światła się świecą to odpada rozładowany aku. Ja bym szukał problemu w stykach stacyjki, po prostu nie włącza się zapłon. Nawet gdy nie ma ECU to zapalają się podstawowe kontrolki i można kręcić rozrusznikiem więc w tym nie doszukuj sie problemu. Sprawdź kostkę stacyjki, zobacz czy do stacyjki dochodzi prąd.
Jeśli nie znasz się troszke na elektryce to bedzie potrzebna ingerencja elektryka żeby sprawdzić to krok po kroku.

wichura1 - 24-07-2009, 12:58

A sprawdziłeś bezpieczniki i pod maską i w kabinie?
Lebron - 24-07-2009, 18:40

Bezpieczniki sprawdzilem sa ok,nie pali sie check engine,po przekreceniu stacyjki nie ma wogole zadnej rakcji silnika(żadnego cykania pod maska itp),po przekrecniu stacyjki dmuchawa nie dziala,podgrzewanie szyby tez nie...chyba tak jak Owczar piszesz bede musial jakos dopchac auto do elektryka ;/
Maretzky85 - 24-07-2009, 19:03

Jest jeszcze prosta rzecz - masa. Jest punkt w którym z ujemnej klemy idzie przewód do karoserii. Ja bym jeszcze tam sprawdził.
Lebron - 24-07-2009, 23:23

Sprawdze napewno.Napisze co i jak jutro
Owczar - 25-07-2009, 12:19

Maretzky85, a jak w takim razie paliły by się światła?
Lebron - 26-07-2009, 11:06

Postanowiłem wymienic profilaktycznie wszystkie bezpieczniki na nowe i autko działa bez zarzutu ;) wielkie dzieki za pomoc wszystkim mitsumaniakom : )