To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Naprawa przedniego zawieszenia

Anonymous - 26-07-2009, 15:21
Temat postu: [Cari 1.6] Naprawa przedniego zawieszenia
Witam,

posiadam Carismę 1.6 99KM, rocznik 1999 po faceliftingu, sedan.

Przednie zawieszenie jest w większości jeszcze oryginalne (poza tuleją i wahaczem prawym i łącznikami stabilizatorów). Mam do wymiany lewe górne mocowanie amortyzatora i prawy amortyzator (zaczął puszczać).

Teraz pytanie: co przydałoby się wymienić (nie licząc amorów) przy okazji takiej naprawy? Gdzie można zakupić tanio części? Jakie firmy polecacie?

Pozdrawiam

mlun - 26-07-2009, 15:47

Zobacz drugie mocowanie amortyzatora no i jak wyglądają sworznie.
Anonymous - 26-07-2009, 18:04

drugi jest OK, lecz podobno zawieszenie robi się parami ;) (tj. dwie strony na raz)

i ps. ja od strony mechanicznej na samochodach nigdy jakos bardzo sie nie znalem, ale mam kumpla, dzieki ktoremu uda mi sie zaoszczedzic nieco na wymianie czesci

w serwisie policzyli mnie 1600 zl (za amortyzatory, macpersony, cos tam jeszcze, robocizne i geometrie) - zeby zrobic od razu caly przod... nie wiem czy wymiana wszystkiego na raz jest potrzebna, jezeli faktycznie jedynie lewe gorne mocowanie i prawy amor sa faktycznie do wymiany

kielurkk - 26-07-2009, 19:05

amortyzatory, opony i żarówki się wymienia parami reszta według uznania, "wypracowania", luzów i konieczności. Oczywiście po wymianie elementów odpowiadających za kąty ustawienia kół należy zrobić geometrię lub zbieżność jeśli wymieniasz coś w układzie kierowniczym
Piwor - 26-07-2009, 23:32

Najlepiej do amorka dokupić odboje. Stare na bank są zużyte. Poduszki też proponowałbym wymienić, ale, to tylko moja sugestia.
Anonymous - 27-07-2009, 22:11

Gdzie najlepiej szukać części (Górny Śląsk)?
Jakie firmy proponujecie?

Piwor - 27-07-2009, 22:41

Powiem tak: Amorki - KYB, odboje - Monroe ma tanie, poduszki amorków - Birth (firma krzak, a w środku Febi. :) )
mlun - 28-07-2009, 08:05

Co do amorków to jeszcze Sachs jest dobry z tych tańszych:P
Piwor - 28-07-2009, 08:15

mlun, kwestia hurtowni. :) Przykładowo, w BHMD dość dobre są graty firmy Optimal.
mlun - 28-07-2009, 08:17

Pewnie że tak, ja tylko jeszcze jedną markę koledze podsunąłem :-p
Anonymous - 16-08-2009, 13:10

Wiem, że na pewno muszę wymienić łożyska i amory. Amory będą KYB, a łożyska? Jakieś propozycje?
Anonymous - 17-08-2009, 10:50

enanthate napisał/a:
Wiem, że na pewno muszę wymienić łożyska i amory. Amory będą KYB, a łożyska? Jakieś propozycje?

KYB to dobry wybór,
a z łożysk, dosć popularne i nie najgorsze to SKF