To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Pimp My Sigma!! POZNAŃ

Anonymous - 17-08-2006, 22:27
Temat postu: Pimp My Sigma!! POZNAŃ
Witam Miśko-Maniaków z Wiekopolski.

Szukam dobrej pralni, serwisu i lakiernika (polerka + zaprawki)

Polecicie jakieś warsztaty?

roch_27 - 17-08-2006, 22:39

masz częściową odpowiedź w innym wątku zobacz tu :wink:

pozdro

Anonymous - 18-08-2006, 01:22

Dziękuje serdecznie za zainteresowanie i informacje.
Muszę zrobić między innymi:
- tył+przód hamulce,
- sprawdzić wydech bo lekko buczy i coś jest obluzowane,
- przednie zawieszenie - wymiana (chyba) gum stabilizatora\
- wymiana wszystkich płynów, ojejów, filtrów..
- wymiana opon + geometria (zbieżność)
- generalny pzegląd wszystkiego....

No i lakiernik, mam do spolerowania całe auto + jedno obicie przy reflektorze - goły ocynk świeci i boli moje zakochane serce...

Gdzie mogę to wszystko zrobić?
Twój znajomy mechanik podoła tym jakże trywialnym problemom?

[ Dodano: 18-08-2006, 01:24 ]
P.S.
Piękne masz Auto!

Moje jużniedługo może będzie równie jasno świecić!
Poprzednik bardzo je zaniedbał... Muszę oszlifować ten potrójny diament....

roch_27 - 18-08-2006, 09:21

Witam
Więc tak u tego mojego mechanika na pewno zrobisz między innymi:
- tył+przód hamulce,
- przednie zawieszenie - wymiana gum stabilizatora etc.
- wymiana wszystkich płynów, ojejów, filtrów
- generalny pzegląd wszystkiego....
- dodatkowo skrzynie, planowanie głowicy, półośki etc. - jednym słowem cała mechanika :D

Geometrią i układem wydechowym się nie zajmuje- ale na pewno powie Ci gdzie masz jechać żeby nie przepłacać :mrgreen:
Układ wydechowy możesz zobaczyć na ul. Dąbrowskiego 217 www.f217.pl :wink:

pozdro

ps. THX za opinię

Anonymous - 18-08-2006, 15:11

witaj mitsumaniaku z WLKP /ja także wlkp/ - u mnie buczenie wydechu pochodziło z przepalonego drugiego elastycznego łącznika kolektora wydechowego z rurą kata /są dwa łączniki - krótki i długi/ U mnie wywalił ten długi. Koszt u fachowców 140 zł /łącznik ma śrenicę kołnierza 55mm, długość 33 cm/
Anonymous - 18-08-2006, 15:27

Witam serdecznie!
Może Ty polecis jakiś warsztat na wymianę filtrów i oleji?

Anonymous - 18-08-2006, 15:54

olej silnikowy i filtr wymieniał zaprzyjaźniony warsztat, a płyn w chłodnicy, płyn hamulcowy wymieniałem sam, jest to bardzo proste przy odrobinie zacięcia.
Anonymous - 18-08-2006, 17:00

Rozumeim, a masz może jakąś instrukcję jak to zrobić samemu?
Albo możesz po krótce opisać?
Masz zaprzyjaźniony warsztat? W poznaniu?
Możesz podać namiary?

Anonymous - 19-08-2006, 09:34

witaj! wymiana płynu w chłodnicy jest naprawdę łatwa - zagrzewasz silnik do temperatury roboczej aby otwarł się termostat. Potem gasisz silnik, broń Cię P.B. od odkręcania korka na chłodnicy - fontatnna i poparzenia pewne. Jak otworzysz maskę i spojrzysz na dół, z prawej strony chłodnicy, na samym dole jest plastikowy korek do spuszczania płynu zakończony motylkiem - łatwo odkręcić. Odkręcaj delikatnie, aby płyn schodził powoli i abyś nie poparzył sobie rąk. Jak będziesz widział, że ciśnienie trochę zelżało, popuść korek chłodnicy aby zlikwidować podciśnienie. Wypuść płyn do końca. Ja dodatkowo węzykiem wyciągnąłem także płyn ze zbiorniczka wyrównawczego /połaczony wężykiem od korka chłodnicy/ gdyz jest tam sporo osadu. Po całkowitym spuszczeniu płynu, zakręcasz korek na dole chłodnicy, po czym przygotowujesz sobie płyn i wlewasz od góry bezpośrednio do chłodnicy aż po brzegi. Zamykasz chłodniće, po czym wlewasz płyn do zbiorniczka wyrównawczego do poziomu full. Następnie możesz przejechać kilka km aby ewentualnie wyeliminować powietrze z układu chłodzenia. Po przyjeździe skontroluj poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, jak zejdzie poniżej min dolej prawie do full. Zbiorniczek ten jest po to aby układ chłodzenia sam pobierał potrzebną ilość pł\ynu lub ją oddawał.
Anonymous - 20-08-2006, 03:59

Dzięki, bardzo ładny opis, nawet dla takiego laika jak ja nie będzie chyba problemem zrobienie tego.