Carisma - Techniczne - [Carisma '98][Liftback] Problem z otwarciem bagażnika
rzabcio - 07-08-2009, 14:09 Temat postu: [Carisma '98][Liftback] Problem z otwarciem bagażnika Z góry uprzedam, że używałem szukajki i nic podobnego nie znalazłem. A więc od początku...
Kluczyk w zamku klapy tylnej chodzi bez oporów. Przy przekręceniu w pozycję \ czy / słychać siłowniki odpowiednio otwierające/zamykające wszystkie drzwi - włącznie z samą klapą. Przy zamkniętym bagażniku przycisk standardowo nie stawia żadnego oporu (wrażenie jakby był odłączony).
Coś jest jednak nie tak z przyciskiem jeśli zamek jest otwarty. Jakieś dwa tygodnie temu nagle zaczął stawiać opór jakby coś wkręciło się w zamek, lub jakbym naciskał gumę. Zamknąłem zamek, dDocisnąłem klapę, otworzyłem zamek - przycisk zadziałał. Po kilku użyciach sytuacja się powtórzyła. Teraz sztuczka z domknięciem nie przynosi rezultatu. Dzisiaj rano miałem chwilę (a z tym ostatnio ciężko) więc na zamkniętym centralnie zamku potargałem klapą - domknąłem, szarpnąłem do góry i znowu działa. Zatrzasnąłem (bez zamykania) i otworzyłem trzy razy - za trzecim razem już się nie otworzyło - znowu "gumowy przycisk. Wygląda to więc na coś z mechanizmem. Jeszcze tam nie zaglądałem.
Miał ktoś coś podobnego? Jakieś pomysły?
ZEROSUPER - 07-08-2009, 14:27
Ja tak miałem. Blokował mi się przycisk i tez musiałem szarpać klapę aby ją otworzyć.
Rozkręciłem wszystko, wyciągnąłem cały zamek, nasmarowałem, lekko naciągnąłem cięgno idące z zamka do zatrzasku i poskładałem do kupy i teraz działa bardzo dobrze. Nie wiem, czy spowodował to brud, który wypłukałem jakimś WD40 czy za luźne cięgno, ale w efekcie działa bezproblemowo.
Gordon - 07-08-2009, 14:31
Ja tez kiedyś miałem podobną sytuację jeszcze w poprzednim samochodzie. U mnie ewidentnie sprawa zabrudzenia. Po wyczyszczeniu WD40 wszystko wróciło do normy.
rzabcio - 07-08-2009, 14:35
Dzięki za odpowiedzi! Tak też przypuszczałem, tylko nie chciałem sugerować. Przede mną wreszcie wolny weekend - będzie czym się pobawić.
Szkoda, że WD40 się akurat skończył.
Chooper - 07-08-2009, 23:03
punkt 13
zamykam
|
|
|