Carisma - Ogólne - pranie tapicerki??
plaster120 - 08-08-2009, 10:14 Temat postu: pranie tapicerki?? witam. zauwazylem ze tapicerka jest zamykana na zamek i latwo ja zdj±ć. pral ja moze ktos z was w pralce?? prosze o opinie. Pzdr.
Anonymous - 08-08-2009, 15:38
pranie robi sie myjniach samochodowych, bez zdejmowania jakiegokolwiek elementu, maja do tego specjalne preparaty, a koszt to ok 130-170zl w sklad tego wchodzi odkurzanie, pranie siedzien z zaglowkami, boczkow, podsufitki, podlogi, mycie auta z woskowaniem, czyszczenie plastikow, a takze mycie szyb we wnatrz i zewnatrz, mnie taki zestaw kosztowal 130zl u mojego znajomego a normalnie 150zl auto po takim zabiegu pieknie pachnie we wnatrz a zapach czuc jeszcze przez ok miesiac, a auto jest nie do poznania w srodku, mimo ze wygladalo na czyste takze chyba nie ma sensu sie bawic w paranie na wlasna reke
plaster120 - 09-08-2009, 01:48
owszem jest taka opcja ale 150 zl to dosc duzo a mozna zrobic to samemu. zreszta gabki nasiakaja i troche samochod schnie, a tak wypral bym tylko poszycia. chcialem sie dowiedziec czy ktos juz to robil i jaki jest efekt??????
MAłY - 09-08-2009, 16:28
ja własnie wyprałem swoj± cari w minionym tygodniu. tez chciałem fotele rozebrac i wyprac w pralce, ale poszycie ma jeszcze jak±¶ g±bke pod spodem i s± tam jakies plastikowe listwy. Bałem sie zeby sie nie połamały w pralce wiec wyprałem fotele piank± do tapicerki. Natomiast "podłoge" wyj±łem i porz±dnie wyprałem.
plaster120 - 10-08-2009, 02:08
jakie poszycie ma te listwy i g±bki? jak narazie odpinalem siedzenie z tylu to dolne i nie widzialem tam nic takiego. wyjmowales fotele zeby wyj±ć podłoge?? ona jest podzielona na przód i tył czy w jednym elemencie?
MAłY - 10-08-2009, 17:21
plaster120 napisał/a: | jakie poszycie ma te listwy i g±bki? jak narazie odpinalem siedzenie z tylu to dolne i nie widzialem tam nic takiego |
przy kanapie tych listew nie ma ale w oparciach s±, z przodu w siedzeniach tez s±. Materiał tez jest podszyty 2-3mm g±bk±. Fotele oczywi¶cie wyci±gałem bo podłoga jest w jednym kawałku. W sumie zajęło mi to 4dni spokojnej pracy, z tym, że w miedzy czasie jak wszystko sobie schło to dodatkowo wyciszałem ¶rodek i wymieniałem wszystkie(14) tuleje w tylnym zawieszeniu.
plaster120 - 11-08-2009, 21:40
a co w srodku wyciszales?? tuleje z zawieszenia?
Anonymous - 11-08-2009, 21:59
mnie cała akcja u znajomego, który się tym zajmuje na codzień kosztowało 60 zł. wyczy¶cił i też deskę, klamki i wszytskie plastiki, wyprał wszystko łacznie z podłog±. Na słońcu przy otwartych drzwiach wszystko wyschło do 18.00 wieczorkiem. Efekr Super!!
LEWY - 11-08-2009, 22:03
pranie proszkiem i g±bk± przyniesie takie rezultaty o jakich Ci się nawet nie ¶niło,
powychodzi brud z g±bki itp.
Miałem strasznie brudne siedzenia i zdejmowałem tapicerkę z foteli jest to łatwe proste i czasochłonne.
gdy wykręcisz fotel to zobaczysz że tapicerka "zamocowana" jest na małe metalowe kółka ł±cz±ce tapicerkę ze stelażem fotela.
Ja robiłem to w ten sposób że kombinerkami rozginałem te metalowe kółeczka i to tyle jeżeli masz jakie¶ pytania czy problemy to mogę znale¶ć jakie¶ zdjęcie fotela w necie i wszystko ci wytłumaczę krok po kroku.
Podsufitkę też dosyć łatwo zdj±ć tylko jest taki patent przy zakładaniu tej lampki przy lusterku bo jeżeli wci¶niesz za mocno te wł±czniki to będzie zwarcie.
Jeste¶ z kujawsko pom. jeżeli masz do mnie kawałek to zapraszam.
MAłY - 11-08-2009, 22:22
plaster120 napisał/a: | a co w srodku wyciszales?? tuleje z zawieszenia? |
wyciszałem podłoge bo u mnie w dieslu troche głosno. A tuleje po prostu wymieniałem bo były rozwalone( najbardziej te wahacza wzdłuznego bo jedna była juz zerwana i reszte tez wymienilem bo 'cukierki' juz cienko wygl±dały)
plaster120 - 11-08-2009, 22:58
LEWY - a prałe¶ sam± tapicerke w pralce czy tylko doczyszczales proszkiem i gabka?? widzialem te mocowania welur jest naciagniety metalowymi zaczepami zeby nie byl luzny. a pytanie mam jeszcze do podsufitówki. jak pralem kiedys w moim starym aucie podsufitowke to po jakims czasie zaczely sie na niej faldy robic jak by material odklejal sie od gabki (a robilem to delikatnie plynem do tapicerek i gabeczka) czy nie bede mial podobnej sytuacji w carismie?
LEWY - 12-08-2009, 10:48
Mam nadzieje że w cari żadnych problemów Mieć nie Będziesz.
Ja tapicerkę z foteli i kanapy prałem normalnie w pralce za drugim razem była taka jak bym chciał, by było lepiej Możesz j± najpierw przeprać ręcznie.
Te druty i plastikowe paski w niczym nie przeszkadzaj± i nic im się po takiej k±pieli w pralce nie stało.
A co do podsufitki to ja zrobiłem to tak, wyj±łem j± z samochodu rozłożyłem na podłodze,
do ciepłej wody wlałem trochę VANISH szampon to jest dosyć silne więc wlałem tylko trochę (niby 1/10) i póĽniej już tylko g±bk± wcierasz t± miksturę.
jak do tej pory nic się nie odkleja nie mam przebarwień,
tylko Będziesz musiał przed założeniem j± odkurzyć bo pewnie zostan± resztki g±bki po tym praniu.
To chyba tyle mam nadzieje ze masz HB tak jak ja,
bo można spokojnie podsufitkę wyj±ć przez bagażnik bo w lancerze wyjmowałem j± drzwiami i już nigdy więcej
bo się trochę pomarszczyła i już taka została.
Powodzenia
plaster120 - 12-08-2009, 12:53
ok dzieki.
dam znaj jak bedzie juz po "zabiegu":)
[ Dodano: 17-08-2009, 15:00 ]
No i zabieg wykonany:) Najperw wymontowalem siedzenia, poodpinalem zamki i zaczepy metalowe ktore trzymaja poszycie do konstrukcji siediska i wrzucilem wszystko do pralki. Zapach po prostu "swiezyzna" zero jakichkolwiek odbarwien ... jezeli ktos z was ma troche czasu to naprawde polecam bo pierzecie samo poszycie i to bardzo dokladnie a jezeli pierze sie cale siedziska z gabka to strasznie ona nasiaka i dlugo schnie a na dodatek nie zawsze dobrze jest doprane poszycie!!
|
|
|