Archiwum - Porada..
lagozada - 17-08-2009, 09:56 Temat postu: Porada.. Witam serdecznie wszystkich ..
Planuję kupić carismę po roku 2001 jako drugie auto dla żony. Moje priorytety w wyborze to bezawaryjność oraz niskie spalanie.
Bardzo proszę o poradę w zakupie carsimy. Jaki silnik będzie najlepszy kierując się powyższymi kryteriami. Poza tym proszę o info na co szczególnie zwrócić uwagę planując zakup tego auta, uwzględniając oczywiście choroby wieku staraczego ): -
Pzdr,
wojtas20 - 17-08-2009, 10:12
Jeśli chodzi o silnik to 1.9 DID - niskie spalanie, dynamika.
Jak jest z jego awaryjnością to podpowiedzą Ci użytkownicy którzy go znają lepiej ode mnie bo
ja mam 1.9 TD.
Jeśli chodzi o GDI to Ci nie pomogę bo po prostu nie miałem styczności z tymi silnikami.
Patrz pod kątem wypadkowości, rdzy, oznaczenia szyb... no i inne takie podstawowe rzeczy jak wycieki, amortyzatory itp.
Anonymous - 17-08-2009, 14:22
Jeśli chodzi o GDI to może nie jest to idealne auto na miasto ( z lekką nogą ok. 8l/100, może tez przekroczyć 10l), ale na trasę wręcz idealne pod względem dynamiki i spalania (można zejść poniżej 7l). U mnie nie było żadnej usterki w silniku od 250 000 km. Należy jednak pilnowac okresowych wymian oleju oraz nie lać do baku byle czego a wszystko powinno byc w porządku.
|
|
|