[XX-92]Galant E3xA i starsze - E33A problem z podświetlaniem zegarów i obrotami
dave89 - 20-09-2009, 16:15 Temat postu: E33A problem z podświetlaniem zegarów i obrotami Witam wszystkich! Mam dwa problemy z moim galantem 91r. otóż wczoraj wsiadłem wieczorem do autka odpalam a tu prędkościomierz i obrotomierz ciemne nic nie widać zero podświetlania świecą tylko kontrolki pokrętło od regulacji jasności nie reaguje cały czas ciemne zegary. Pomyślałem że to może być bezpiecznik ale nie mogę nigdzie znaleźć bezpiecznika odpowiedzialnego za zegary. Ma ktoś może jakiś pomysł??? Drugi mój problem tyczy się silnika gdy odpalam jest w porządku chociaż zauważyłem że czasami po odpaleniu ma 1100rpm czasem 1000rpm czasem pływają mu obroty 900-1200rpm. Jak przełączy na gaz chodzi w miarę stabilnie lecz po pewnym czasie zaczynam słyszeć dziwne dźwięki z silnika jakby tarł metal o metal. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu po pewnym czasie znów to słychać. Jeszcze jedna prośba czy ma ktoś do tego galanta polską instrukcję obsługi??? Bardzo proszę o pomoc! Z góry dzięki.
[ Dodano: 21-09-2009, 13:33 ]
Problem zegarów tkwił w bezpiecznikach wymontowałem wszystkie i zamontowałem jeszcze raz spalone wymieniłem. Pozostała kwestia silnika oraz mam problem z radiem. Gdy mam włączone światła radia nie da się włączyć. Gdy mam włączone radio i zapale światła radio gaśnie.
Maretzky85 - 22-09-2009, 09:54
Co do radia to sprawdź kabelki zasilające, ja stawiam, że - jest źle pidpięty i robi zwarcie w momencie włączenia świateł.
Pływanie obrotów - przepustnica, czyszczenie, regulacja i nauka obrotów i powinien działać.
Co do dźwięków to żeby Ci powiedzieć co to jest to trzeba by być jakąś wróżką
Napisz skąd dochodzą, z której części silnika itp i jakie to dźwięki dokładnie.
dave89 - 22-09-2009, 16:05
Dźwięki dochodzą jakby z okolic kolektora lub katalizatora. Odnośnie radia poradziłem sobie jest problem na kostce z masą więc wziąłem z innego miejsca. Radio już działa. Prosił bym o linka do konkretnego tematu gdzie dokładnie jest wytłumaczone jak uczyć obrotów. Gdzieś widziałem ten temat ale nie mogę go już znaleźć.
Serek - 22-09-2009, 23:10
Odłączyć minusową aku na kilka minut (dla pewności). Potem podpiąć, zapalić autko bez dodatkowych urządzeń i zaczekać aż się uruchomi wentylator (aż silnik osiągnie temp. roboczą). Zapalić kilka odbiorników (światła, dmuchawa, podgrzewanie, itp). Zgasić. Koniec. Jeżeli odgłosy pochodzą z tej części silnika, sprawdź na dole kolektora wydechowego tę metalową obejmę czy czasem nie jest luźna.
dave89 - 26-09-2009, 18:25
Dzięki obroty się regulują to na pewno ale mam malutki problemik nie mogę znaleźć silnika krokowego w e33a od niego też zależy falowanie obrotów chciałbym go wyczyścić ewentualnie wymienić. Prosił bym o zdjęcie lub info gdzie może się znajdować. Naprawiłem nieprzyjemne odgłosy z silnika. Przerdzewiała obejma z osłony rury za katalizatorem. Był luz i wpadało w rezonans.
Pozdrawiam!
Krzyzak - 27-09-2009, 22:05
a patrzyl kolega na moja WWW - w silnikach 8v w tych Galantach jest malutki silniczek pseudokrokowy z 1 uzwojeniem a nie typowy 3 uzwojeniony silnik krokowy
wiec nie mogles znalezc takiego, jak przedstawiaja np. w dziale Eclipse
dave89 - 28-09-2009, 22:11
Tak zaglądałem na stronę ale nie znalazłem info do wersji 4G63 stąd moja niewiedza Jeśli można jakieś namiary gdzie się znajduje i mniej więcej jak wygląda:)
Krzyzak - 29-09-2009, 09:01
zdjecia do regulacji obrotow w silniku 4G37 - zdejmujesz z niego wtyczke przy tej operacji
dave89 - 12-10-2009, 21:12
Dzięki pomogło!:D Obroty się ustabilizowały a po za tym byłem u gazownika usunęli mi nieszczelność z parownika. Zostaje mi ostatnie pytanie które trapi mnie od początku nabycia tego auta a mianowicie kontrolka 4WS. Chodzi tu chyba o skrętną tylną oś lecz nie wiem jak się to włącza czy w ogóle się włącza a może to atrapa?? I jak można sprawdzić czy 4WS działa. Z góry dzięki!!
Pozdrawiam!
Krzyzak - 13-10-2009, 08:14
E33 nie ma tylnej osi skretnej
takie cudo wystepowalo tylko w modelach GTI (E39) w ktorych nie bylo ECS (regulacji zawieszenia)
|
|
|