To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Pompa paliwa

Anonymous - 26-08-2006, 15:28
Temat postu: [CA4A 1.6] Pompa paliwa
Witam
Mam pytanie :
Mam Colta 92 CA0 4G92 1,6 16V. Wczoraj nie chciał zapalić. Rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Znajomy wypiał wąż za listwą wtryskową i stwierdził ze pompa paliwa nie podaje na wtryski.
Gdzie znajduje sie pompa paliwa ? I jak się do niej dostać ?
Czy to napewno ma związek z pompą paliwa ?

Będe wdzieczny za jakiekolwiek informacje lub wskazówki

Hubeeert - 26-08-2006, 15:42

Pompa jest w baku. Sprawdź bezpieczniki.
josie - 26-08-2006, 15:51

lolotw napisał/a:
Rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Znajomy wypiał wąż za listwą wtryskową i stwierdził ze pompa paliwa nie podaje na wtryski.

Sprawdź jeszcze czy jest iskra na świecach przy kręceniu. Jak nie ma to padł komputer - wylane kondensatory.
Komputer załącza pompę i steruje zapłonem.

Anonymous - 27-08-2006, 14:46

iskra przy kreceniu jest, a co do bezpiecznikow to nie sprawdzalem bo wg opisu jaki znalazlem nie widzielem zeby jakis bezpiecznik byl opisany jako od pompy paliwa.
Hubeeert - 27-08-2006, 15:38

Nie masz przypadkiem jakiegoś alarmu z odcięciem pompy paliwa?
josie - 27-08-2006, 16:16

Z tym bezpiecznikiem to właśnie nie wiadomo jak jest - na żadnym opisie z klapki ani w kabinie ani pod maską go nie ma.
Proponuję sprawdzić przekaźnik pompy paliwa (o ile mnie pamięć nie myli pod radiem w konsoli siedzi)

Anonymous - 27-08-2006, 20:08

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Bede wszystko sprawadzal ale mam jeszcze pytanie : Jak dojsc fizycznie do pompy zeby pomierzyc czy dochodzi napiecie ? Czy jest jakies dojscie od kabiny pod fotelami , czy trzeba sciagac bak paliwa ?

Anonymous - 27-08-2006, 20:57

lolotw napisał/a:
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Bede wszystko sprawadzal ale mam jeszcze pytanie : Jak dojsc fizycznie do pompy zeby pomierzyc czy dochodzi napiecie ? Czy jest jakies dojscie od kabiny pod fotelami , czy trzeba sciagac bak paliwa ?

z tymi bezpiecznikami to jest klopot. sam sie naszukalem i nie znalazlem :) . jest jeden od pompy i ECU jest w komorze silnika. pmpa z tego co wiem to jest w baku :/, ale dokladnie nie wiem czy mozna sie dostac od kabiny do niego. wtyczka napewno jest pod siedzeniem tylnym pod takim okraglym dekielkiem. a z czystej ciekawosci napisz kjakie masz napiecie do pompy, u siebie sprawdzilem i bylo 7V :shock: i nie wiem czy tak ma byc, czy miernik jest rabniety

Anonymous - 28-08-2006, 21:09

Pod pokrywa o ktorej piszesz znajduje sie plywak od poziomu paliwa i tam napiecie faktycznie bedzie mniejsze (zalezne od poziomu paliwa). Wiazka (dwa przewody czarny i czarno-niebieski) wychodza z tej samej wiazki (co do plywaka) i ida dalej do pompy. Trzeba sie dobrze przyjzec zeby je zauawazyc. Podczas pomiaru napiecia w czarno niebieskim musialem ruszyc wiazka i poprawic kontakt na polaczeniu z sama pompa - samochod zaczal chodzic :idea: Niestety trudno przewidziec na jak dlugo bedzie to skuteczne, a zeby dostac sie do samego polaczenia z pompa bedzie trzeba zdejmowac bak :evil: Coz - zobaczymy - a narazie dziekuje za wszystkie podpowiedzi.