To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] D.I.Y halogeny

kungfumiszcz - 27-09-2009, 19:15
Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] D.I.Y halogeny
o dluzszego czasu poszukiwalem soczewki do oryginalnego halogenu, samego halogenu, zamienikow, halogenow od eclipse, lancera, itp. o ile czasami sie pojawialo na allegro/ebay/szroty, to niemal za kazdym razem watpliwej kondycji, badz cena mijala sie ze zdrowym rozsadkiem.

postanowilem zamontowac uniwersalne halogeny, ktore znalazlem na aukcji:
http://allegro.pl/item724...la_dzienne.html
70mm w obwodzie i 63mm, czyli tyle ile ma maskownica halogenow w moim galu. opcjonalnie mialy byc tez z ringami "angel eyes":
http://allegro.pl/show_item.php?item=741829094
okazaly sie za duze :(

poczytalem na forum, wydrukowalem schemat montowania zderzaka. powiem szczerze, ze bez kolegi mechanika i jego magicznej skrzynki narzedziowej, za chiny sam bym nie scignal zderzaka. sruby od strony pasazera w okolicy zbiornika spryskiwacza bez lamanych kluczy nie do odkrecenia we wlasnym zakresie. foto bez zderzaka ponizej (foto z komorki)

a tu juz same halogeny w galu, moze nie jest to juz 100% galant, ale za to jak ladnie wyglada i jeszcze lepiej swieci. fotki nocne wkrotce.

zblizenie. maskownice dostaly jakis czas temu czarny kolor, w/g mnie ladniej wygladaja:

bez wlaczonych swiatel:

wlaczone:

same halogeny (foto z allegro):

montaz na katownikach stalowych, 1 samowkret, 1 sruba z nakretka samozaciskowa, zlozenie halogenow 15min kazdy. zlozenie zderzaka troszke dluzej 8) . w razie pytan moge podpowiedziec to i owo.

yam1530 - 28-09-2009, 17:22

Ładnie wyszło
Ja mam u siebie jednen halogen pęknięty i potrzebuje wymienić.
Nie dało się wymienić halogenów bez sciągania zderzaka

Uwex - 28-09-2009, 17:46

kungfumiszcz - wygląda to OK , tylko mam pytanie - w jakim charakterze te światła zamontowałeś ? jako dzienne ( to powinny świecić samodzielnie ) ? , jako przeciwmgielne
( to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe ? Pytam , bo sam szukam przeciwmgielnych do Lancera .

kungfumiszcz - 29-09-2009, 17:29

yam1530 napisał/a:
Nie dało się wymienić halogenów bez sciągania zderzaka

probowalem, niestety nie mam kanalu. nie obylo sie bez sciagania zderzaka, od strony kierowcy za halogenem jest druga chlodnica (turbodiesel - intercooler, czy do czego ona tam jest? :) ), a od strony pasazera zbiornik spryskiwacza. ogolnie zaczep halogenu jest montowany na 4 wkretach, ale dostac sie do nich - masakra. jakby to byla kwestia samej soczewki, to roboty na 15min., ale trafic w dobrym stanie graniczy z cudem.

Uwex napisał/a:
kungfumiszcz - wygląda to OK , tylko mam pytanie - w jakim charakterze te światła zamontowałeś ? jako dzienne ( to powinny świecić samodzielnie ) ? , jako przeciwmgielne
(to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe?

wstepnie mialy byc jako przeciwmgielne, docelowo jako dodatkowe.

Ursus - 01-10-2009, 21:50

kungfumiszcz napisał/a:
wstepnie mialy byc jako przeciwmgielne, docelowo jako dodatkowe.

Co to znaczy?? Kupiłeś jako przeciwmgielne ale, no właśnie co, nie nadają się?? Czy o co chodzi?
Ja po bardzo długich poszukiwaniach oryginałów soczewkowych również zwątpiłem i kupiłem zestaw takich przeciwmgielnych na allegro. Udało mi się je zamontować bez ściągania zderzaka jedynie częściowo go demontując, fajna zabawa :wink: Właściwie nie wiem jak powinny świecić oryginały, bo moje były uszkodzone a te co założyłem choć to nie jakieś drogie markowe dość często się przydawały i sprawdzały na wąskich krętych drogach czy we mgle. Jedynie ten rzekomo chrom to kicha totalna. Na tym zestawie ze zdjęcia widzę że obwódka soczewki jest z jakiegoś tworzywa, u mnie to był metal niby chromowany. Ładnie to wyglądało dopóki nie zaczęło rdzewieć i śniedzieć, po jakichś trzech tygodniach :)

swinks_UK - 01-10-2009, 22:54

Uwex napisał/a:
jako przeciwmgielne ( to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe ? Pytam , bo sam szukam przeciwmgielnych do Lancera .

Nie masz racji, powinieneś wiedzieć, że również soczewki są montowane fabrycznie jako przeciwmgielne, np. w przed-liftowym VR4. A z inych marek np. w Audi.

Uwex - 01-10-2009, 23:05

swinks_UK napisał/a:

Nie masz racji, powinieneś wiedzieć, że również soczewki są montowane fabrycznie jako przeciwmgielne, np. w przed-liftowym VR4. A z inych marek np. w Audi.

Wiem o tym , ale napisałem tak dlatego , że w aukcji z której lampy kupił kungfumiszcz jest napisane , że to lampy do jazdy dziennej !

kungfumiszcz - 03-10-2009, 13:39

wiem, bylo napisane, ze do dziennej, ale poszly w zderzak i sa halogenami, niby przeciwmgielnymi, niby dodatkowymi, wazne, ze pomagaja, a nie swieca nikomu po oczach :> ladnie doswietlaja dol swiatla z reflektora. obwodki cale szczescie sa schowane pod maskownica.
Uwex - 03-10-2009, 13:50

kungfumiszcz - wszystko OK , tylko jedno pytanie : czy używałeś już tych świateł we mgle ? jeśli tak , to jaki jest efekt , bo na moje rozeznanie nie pomogą .
kungfumiszcz - 04-10-2009, 19:11

w duzej mgle jeszcze nie, ale na malych nadjeziornych przymgleniach daja rade. zaczyna sie jesien, bedzie miliard okazji wyprobowac.
Uwex - 05-10-2009, 09:17

kungfumiszcz - no to czekamy na mgłę - daj znać co i jak . :)