To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - używany Outlander I 2.0T - czy się skusić?

Bart007 - 09-10-2009, 22:48
Temat postu: używany Outlander I 2.0T - czy się skusić?
Witam Wszystkich serdecznie!

Obecnie użytkuję Corsę C 1.2. W związku z powiększeniem rodziny zacząłem szukać większego autka. Mam dwie wersje jak to zrobić - rozważną i romantyczną. Pierwsza to zakup nowego uniwersalnego rodzinnego auta (myślę nad nowym Lancerem, Civikiem 5D lub Octavią) i sprzedaż Corsy. Droga to zostawić sprawdzoną Corsę do miasta / zakupów i kupić coś nieco szalonego na weekendowe wypady i tu kandydatem wydaje się Outlander Turbo.

Czytałem wypowiedzi na forum i wyglądają zachęcająco, poza tym model pierwszej generacji bardzo mi się podoba (Żonie też, to już połowa sukcesu :wink: ). Spalanie trochę przeraża, ale raczej nie robiłbym nim więcej jak 15 tys. km rocznie, więc dałoby się żyć. Czy zakup używanego 3-letniego turbo to duże ryzyko? Znalazłem dwa ogłoszenia, które wydają się ciekawe:

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C10054028

http://www.mitcar.pl/mits...card&id=3016837

Czy te ceny i przebiegi są rozsądne, czy może podejrzane - a może znacie osobiście te egzemplarze :) Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie.

Hiszpan - 09-10-2009, 22:57

Odnośnie tego drugiego.
Nie znam aktualnych cen Outka I, nie potrafię też powiedzieć czy tan akurat egzemplarz jest godny uwagi.
Mogę Ci natomiast powiedzieć, że dealer, który go sprzedaje zbiera raczej pozytywne opinie. Nie sądzę, aby sprzedawał używany złom ryzykując wypracowaną renomę.

Robson86 - 09-10-2009, 23:03

Bart007 napisał/a:
Czy zakup używanego 3-letniego turbo to duże ryzyko? Znalazłem dwa ogłoszenia, które wydają się ciekawe:

Wszystko zalezy od tego w jakich byl wczesniej rekach. Jesli ktos o niego dbal, okresowo serwisowal to nie masz sie czego bac. Oczywiscie trzeba wziasc pod uwage to ze to samochod uzywany a wiec zawsze cos moze byc do wymiany, poczawszy od elementow zawieszenia po nawet regeneracje turbosprezarki.
Jesli Cie stac na Turbo, nie przeraza Cie spalanie rzedu 12-16 litrow to nic tylko szukac i brac :)
1:
tylne prawe drzwi sa pukniete delikatnie,
2:
ten wydaje sie przynajmniej mi bardziej pewny...
Pozdroo

Anonymous - 10-10-2009, 01:47

Cześć wszystkim ...

Dawno nie byłem na tym forum, a tu proszę omawiacie mój samochód - mowa o nr 1.

Jako właściciel tego autka, nic nie wiem o puknięciu na prawych tylnych drzwiach :)

Samochod serwisowany w ASO i w razie czego zawsze istnieje mozliwosc sprawdzenia w AUTOGT w Warszawie.

Do końca grudnia wystawiam fakturę VAT.

W razie pytan, prosze o kontakt bezposredni.

Pozdrawiam
Krzychu

krzypolo - 10-10-2009, 10:35

Hiszpan napisał/a:
Mogę Ci natomiast powiedzieć, że dealer, który go sprzedaje zbiera raczej pozytywne opinie. Nie sądzę, aby sprzedawał używany złom ryzykując wypracowaną renomę.

ale ze spalaniem przesadził:

Prędkość maksymalna 220 [km/h]
Przyśpieszenie 0-100km 7.7 [s]
Zużycie paliwa w mieście 8.7 l / 100 km
Zużycie paliwa poza miastem 5.8 l / 100 km
Zużycie paliwa średnio 6.8 l / 100 km

mitsu00 - 10-10-2009, 10:58

krzypolo napisał/a:
Hiszpan napisał/a:

Wydaje mi się że na miejscu byłoby dodać jedynkę przed cyferkami dot. spalania.

Pozdr.

Robson86 - 10-10-2009, 11:11

krzypolo napisał/a:

nie wiem skad Ty wziales to spalanie, ale chyba z owej Corsy kolegi ktory chce kupic Outlandera Turbo.
proponuje poczytac:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18591
Bart007 napisał/a:
Jako właściciel tego autka, nic nie wiem o puknięciu na prawych tylnych drzwiach

kurka czemu takie male zdjecia zrobiles :twisted: :) hehe
ale na powaznie to tak mi sie wydawalo patrzac na zdjecia, wiec jesli wprowadzilem w blad to bardzo przepraszam :)
Pozdroo

krzypolo - 10-10-2009, 11:22

mitsu00 napisał/a:
Wydaje mi się że na miejscu byłoby dodać jedynkę przed cyferkami dot. spalania.

nie no bez przesady .... 18 to mi nie pali ................ ale te 13,6 do 14 na 100 mi bierze ....... a mam swojego już prawie miesiąc ................. :) Ja nie narzekam zresztą kupowałem go z taką świadomością ................

Hiszpan - 10-10-2009, 11:27

Robson86, nie bądź złośliwy, bo to niestety Ty musisz doczytać ;)
Spalanie, o którym pisze krzypolo jest podane na stronie Mitcar'u przy opisie omawianego egzemplarza i to właśnie ich tyczyło się jego
krzypolo napisał/a:
:D

Moim zdaniem po prostu przez pomyłkę wpisali spalanie Outka II, a wydaniu 2.0 takie wyniki są możliwe, ale ciężkie do uzyskania. ;)

Robson86 - 10-10-2009, 11:35

Hiszpan napisał/a:
Robson86, nie bądź złośliwy, bo to niestety Ty musisz doczytać

skonczmy to OT bo to nie prowdzi do niczego, chociaz dodam ze doczytywac nic nie musze, bo zadnego linku nie bylo przy tym :P Mniejsza z tym.
Na male spalanie liczyc nie moze tak czy siak, ale radosc z jazdy moze brac wiadrami :)
Pozdroo

Hiszpan - 10-10-2009, 18:03

Robson86 napisał/a:
bo zadnego linku nie bylo przy tym :P
W pierwszym poście kolegi Bart007 był link do ogłoszenia Mitcaru, a w nim wspomniane spalanie tego Outka ;)

Robson86 napisał/a:
Na male spalanie liczyc nie moze tak czy siak, ale radosc z jazdy moze brac wiadrami :)
Pod tym się podpisuję rękami i nogami :D

Co do pytania w temacie to Outków do sprzedaży jest sporo. Na Twoim miejscu przynajmniej pooglądałbym kilka z nich. Kupić, niekupić - potargować warto. A i po oglądnięciu kilku będziesz miał porównanie.

Bart007 - 10-10-2009, 21:45

Dzięki za szybki odzew! W wolnych chwili pozostanie się skontaktować i obejrzeć oba autka i jeszcze inne, jak się nawiną.

Co do pierwszego linku - to pewnie kwestia zdjęć i ich konwersji na wysoką kompresję JPG. Tak jak są zrobione teraz, to ciężko ocenić po nich stan samochodu. Mitcar ma bardzo dobre zdjęcia, ale opis - spalanie to pewnie przekleili opacznie chyba z 2.0 diesla.

Ciekawi mnie jedna rzecz - teoria spiskowa :wink: Widziałem kilka ogłoszeń Outlanderów 2.0T z 2006 i wszystkie podają datę rejestracji 06.2006. Czy ten model wtedy trafił do salonów, czy podejrzany zbieg okoliczności?

Anonymous - 10-10-2009, 23:58

Bart007 napisał/a:

Co do pierwszego linku - to pewnie kwestia zdjęć i ich konwersji na wysoką kompresję JPG. Tak jak są zrobione teraz, to ciężko ocenić po nich stan samochodu.

Dokładnie tak jest jak piszesz. Serwis Otomoto wymaga zdjeć o małych rozmiarach plików.
Nie używałem Photoshopa do zmniejszenia rozmiaru zdjęcia, tylko oprogramowania dostępnego w systemie Vista. Jeżeli potrzebujesz zdjęcia w wyższej rozdzielczości, proszę o podanie emaila, a najlepiej umówmy się na konkretny dzień.
Jak widzę jesteś z Warszawy, to daleko nie masz ;) maksymalnie 30 km z jednego konca na drugi. W dni robocze jestem 9-17 jestem na Bielanach, w późniejszych godzinach Białołęka / Nowodwory.

Bart007 napisał/a:

Ciekawi mnie jedna rzecz - teoria spiskowa :wink: Widziałem kilka ogłoszeń Outlanderów 2.0T z 2006 i wszystkie podają datę rejestracji 06.2006. Czy ten model wtedy trafił do salonów, czy podejrzany zbieg okoliczności?

Jeżeli dobrze pamiętam, przyjemna jazda testowa w moim przypadku miała miejsce w kwietniu 2006. Pierwsze informacje na ten tego modelu były z listopada 2005. W maju skończył się poprzedni leasing Outlandera 2.0, a potem około 2-3 tygodni czekałem na Outlandera 2.0 TURBO. W moim przypadku to rzeczywiście zbieg okoliczności. Pamiętam jak dziś, że czarne modele w czerwcu 2006 szły jak ciepłe bułeczki :)

Moje doświadczenia ze spalania Outlandera 2.0 Turbo już udostępniałem w jednym z moich postów. Najmniejsze spalania to około 8.2 l / 100 km na drodze szybkiego ruchu przy prędkowści 70 km / h :) Przyjemność z jazdy właściwie żadna. Średnie spalania to około 13,5-14 l, w zimę 0,5 - 1 l więcej. Największe spalanie średnie to około 18,5 l / 100 km przy prędkości z górnej skali prędkościomierza.

Pozdrawiam
Krzychu

Hiszpan - 11-10-2009, 08:13

Bart007 napisał/a:
Nie jestem pewien, bo Outkiem I-ką nie byłem nigdy zainteresowany.
Być może wychodzący na początku roku 2007 Outlander II spowodował jakieś kosmiczne upusty na I-kę i braki poszczególnych modeli, a linię produkcyjną przestawiano już na II-kę? :roll:

Anonymous - 16-10-2009, 16:25

Nie powiem ładne sztuki i przynajmniej pewna ta pierwsza. Tak sądzę. sam jestem zainteresowany takim wozidełkiem więc jeśli możliwe to chętnie bym go obejrzał, szczególnie ze auto od forumowicza. A jak jest z Vatem odliczenie pełnych 22% czy tylko 6tysi?