[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Woń gazu (LPG) po odpaleniu auta
pablo diablo - 15-10-2009, 01:12 Temat postu: [EAxx] Woń gazu (LPG) po odpaleniu auta witam
Jak juz poruszamy ostatnio instalacje gazowe to mam takie pytanko
2 rok śmigam na sekwencji stag 300 i zauważyłem ze czasami lekko czuc gaz. Zwłaszcza jak zapale rano samochód to przez parę chwil czuć gazem trochę mnie to niepokoi bo z gazem to zawsze trzeba ostrożnie. Potem juz nic nie czuć objawia sie to przeważnie jak zapalam silnik po dłuższym postoju.
co to możne być?
Instalacja super działa zwłaszcza ze robie co dzień po 100km średnio i odkod ja mam zmienilem tylko filtry i raz czujnik ciśnienia bo padl i zastanawiam sie czy powinienem zadbac o coś jeszcze o jakas konserwacje i tu prosze tez o porade czy powinienem cos podzialac?/
od dwóch lat jak jest zainstalowana robie na 47 litrach 390 km 240 mil srednio trasa i miasto
tak wiec spalanie sie nie zmienia i to mnie cieszy.
KaWu - 15-10-2009, 11:21
pablo diablo, najprościej na początek sprawdzić szczelność połączeń itp.
Kup specyfik i sprawdź albo wodę z szarym mydlem, pędzelek i działaj.
P1r4t - 15-10-2009, 11:32
jak listwa wtryskowa sie "konczy" to zaczyna tak posmierdywac gazem.
przynajmniej w moim poprzednim aucie byly takie efekty.
najpierw won gazu, pozniej przerywal na niskich obrotach tak do 2tys rpm
pablo diablo - 15-10-2009, 13:56
to znaczy ze wtryski do wymiany? i czy ma to jakiś negatywny wpływ na silnik ?
KaWu - 15-10-2009, 14:24
pablo diablo, jeżeli to listwa lub pojedyncze w. to pewnie tylko ich wymiana.
Ale czy to one-to należałoby to najpierw sprawdzić.
Cytat: | czy ma to jakiś negatywny wpływ na silnik ? |
Na silnik może nie, chyba że podciągniemy pod to sytuację, co się stanie w chwili dużych nieszczelności ... (bezpieczeństwo ).
P1r4t - 15-10-2009, 17:39
listwa wteyskowa to jest ten rozdzilacz (zolty lub czerwony, jeden albo 2 takie listwy, nie wiem jaki masz silnik) gazu w kolektor. Cala listwe sie wymienia. Ja tak jezdzilem 2 miesiace bo gaziarz albo nie mial czasu albo go nie bylo. Troche kilometrow tak przejechalem, a wtedy duuuzo jezdzilem.
Negatywnego wplywu brak, tylko sam zapach i to ze samochod muli. Moze przeszkadzac przy wyjezdzaniu z podporzadkowanej na ruchliwa ulice. wtedy zalaczalem benzynke na chwile
zobacz czy ci sie nie robi teraz wieksza chmura pary wodnej za samochodem, nizeli kiedys.
mi gaziarz wymienil na gwarancji. na listwie tamtej przejchalem jakies 15-20tys km. teraz druga tez zaczela umierac a przejechane ma 10. tylko ze gaziarz stwierdzil ze po co nowe kupowac jak mozna stare regenerowac i mi taka zregenerowana wlozyl. koszt u niego takiej to bodajze 150-200zl. w nowych czegos tam brakuje, czujnika, wyregulowania jakiegos tam mechanicznego i mowil ze wychodzi wiecej niz regenerowac.
Zhan - 15-10-2009, 22:13
pablo diablo napisał/a: | to znaczy ze wtryski do wymiany? i czy ma to jakiś negatywny wpływ na silnik ? |
oczywiscie ze sprawnosc wtryskiwaczy ma wplyw na silnik bo od nich zalezy sklad mieszanki a zbyt bogata lub co gorsze zbyt uboga to po jakims czasie silnik do remontu lub na zlom
pablo diablo - 15-10-2009, 23:44
nie mam listwy a pojedyncze wtryski. i nic sie nie zmienia ani nie jest mułowaty ani nie pali więcej jedyny obiaw to chwilowo czuc gaz po zapaleniu.trudno mi cokolwiek teraz zrobić gdyż mieszkam w angli a tu garaży które robią dobre instalacje nie ma. musze dopiero na wiosne sprawdzić to w Polsce...
piotruswie - 16-10-2009, 14:34
zastanawia mnie jedno
skoro czujesz gaz zaraz po odpaleniu a masz założoną sekwencję to spewnością silnik działa na benzynie a nie na gazie, przynajmniej tak jest u mnie a czas po jakim się przełącza na gaz to nie 10sek a w zależności od temp troszkę więcej
skoro więc czujesz gaz a nie ""inny zapach"" to niby skąd miałby się on wydobywać?
każda stacja diagnostyczna ma przyząd do wykrywania gazu niech ci przejżą każde połączenie może jakaś nieszczelność podczas wymiany filtra!
pozdro
pablo diablo - 16-10-2009, 20:48
no małe sprostowanie gaz czuć po chwili kiedy przechodzi z benzyny na gaz. Instalacja zrobila 30 tysiecy mil prawie 50 tysiecy kilometrów to jak koledzy piszą faktycznie możne wtryski sie kończą ?
swinks_UK - 16-10-2009, 23:27
Możesz też nie czuć gazu, tylko spaliny gazu, które śmierdzą dość charakterystycznie i są mylone ze smrodem gazu.
win_p - 23-10-2009, 17:12
ja niedawno mialem podobna sytuacje wyczowalem gaz po odpaleniu po pewnym czasie nawet stojac w korku tez bylo czuc ten gaz. Psikanie preparatami nic nie dalo twierdzili ze brak nieszczelnosci. Co sie okazalo ? problem zaczol sie na krotko po wymianie filtrow, otoz gazownicy zalozyli wiekszy gabarytowo filtr chyba fazy lotnej i z powodu malej ilosci miejsca pomiedzy reduktorem a listwa przewody byly nadmiernie zagiete co spowodowalo ich lekkie pekniecie w miejscu zagiecia. To wlasnie tamtedy ulatnial sie gaz ktory czulem. Po wymianie tych przewodow i zalozeniu mniejszego gabarytami filtra swad zniknol. Spadku mocy ani widocznego ubytku gazu nie zauwazylem. Najlepsze ze dwa razy bylo psikane na te wszystkie przewody i nie bylo widac zadnych nieszczelnosci, dopiero ogledziny wzrokowe przy odgieciu tych wezy daly jakis tam efekt. Poogladaj te przewody czy nie sa napiete jak baranie jaja bo to wlasnie bylo u mnie przyczyna tych zapachow dodatkowo przewod lubi tez peknac w okolicy opaski zaciskowej. Wniosek - preparaty nie wykryja malej nieszczelnosci a nasz nos i oko moga to zrobic.
pablo diablo - 23-10-2009, 19:33
dzięki za rade postaram sie zbadać to co mówisz poszukam nieszczelnosci
pitbu77 - 23-10-2009, 22:41
A wiecie, że mam identyczny problem?
Czuć gazem jak centralka dopiero co przełączy z benzyny na gaz (rano jak jest wilgotno i silnik nie był dłużej uruchamiany) i wtedy kiedy stoję w korku. Też zbadam czy mam całe przewody. Zwrócę na to uwagę gazmanowi jak pojadę za tydzień na pierwszy przegląd instalacji.
Kto by pomyślał ...
win_p - 25-10-2009, 23:34
wazne zeby je obadac organoleptycznie bo psik psik nic nie dalo, wiec panowie wytezcie wzrok
|
|
|