[92-96]Lancer CB0 - Koło pasowe czyli wielki problem?
biriapro - 20-10-2009, 20:46 Temat postu: Koło pasowe czyli wielki problem? Jak w temacie nie wiem w którą strone zakręcona jest sruba i jak ją odkręcić może ktoś coś doradzi sensownego.Z góry dziękuje
Krzyzak - 20-10-2009, 20:57
masz kilka metod - od bezpiecznych po ryzykowne
- kiedys blokowalem klucz (np. o polos) a potem na ulamek sekunedy strzelalem z rozrusznika - podobno metoda niebezpieczna dla panewek, wiec ryzykowna (chociaz nie potwierdzam na przykladzie mojego Colta, gdzie 3x tak robilem)
- uzycie klucza udarowego wsadzonego bezposrednio koncowka 1/2 cala w srube
- uzycie zwyklego klucza, lecz wczesniej trzeba odkrecic blache pod skrzynia biegow, ktora kryje wieniec kola zamachowego i ten wieniec zablokowac np. sporym srubokretem
ostatnio uzywam tylko 3 metody - dziala nawet na giga-mocno dokrecone sruby na klej do gwintow i jest bezpieczna
biriapro - 20-10-2009, 21:49
Tylko w którą mańkie?Na chłopski rozum koło kręci się według wskazówek zegarów więc odkręcamy również według zegara a może coś pomyliłem?Pozdrawiam
lejm - 20-10-2009, 21:54
W lewo. Może się nie obyć bez dwu metrowej rury na przedłużkę klucza ;P ( dlatego klucz najlepiej 3/4 cala )
W mojej okolicy znana jest metoda:
- bieg 4 lub 5
- 2 osoba staje na hamulcu
- 1 osoba wiesza się na rurze
Opinie na temat metody mile widziane
Anonymous - 20-10-2009, 22:07
a ja podjechałem 400m do zakładu wulkanizacyjnego, dałem 5zł i miałem elegancko poluzowane kluczem udarowym pneumatycznym. potem dało się odkręcić już z siłą z ludzkiego zakresu możliwości
biriapro - 20-10-2009, 22:08
czyli w przeciwną do skazówek zegara,chce się upewnić żeby nic nie uszkodzić
lejm - 20-10-2009, 22:19
Tam jest normalny gwint, więc w lewo. Lub jak wolisz w przeciwną do wskazówek zegara.
pablodc - 21-10-2009, 01:05
Polecam trzecią metodę kolegi Krzyzaka, najbardziej bezpieczna i najmniej kombinatorska.
Anonymous - 21-10-2009, 07:58
Jest jeszcze jedna metoda, o której nie napisano powyżej. Potrzebny jest specjalny klucz do blokowania kół rozrządu czy kół pasowych. Kluczem tym blokuje się koło pasowe, zapierając go o półoś czy podłużnicę, a drugim kluczem (z długim ramieniem lub przedłużką) odkręca sie śrubę.
Krzyzak - 21-10-2009, 08:16
lejm napisał/a: | W mojej okolicy znana jest metoda:
- bieg 4 lub 5
- 2 osoba staje na hamulcu
- 1 osoba wiesza się na rurze
Opinie na temat metody mile widziane |
sprzeglo przeskakuje przy mocniej dokreconej srubie - chyba tylko raz (na kilkadziesiat robionych rozrzadow) udalo mi sie ta metoda odkrecic...
tomekk - 21-10-2009, 12:49
no osobiście byłem ostatnio w zakładzie wulkanizacyjnym, elegancko się odkręca, pneumatyk mieści się bez odkręcania koła (muszą być skręcone na maxa w lewo) a chłop nawet kasy nie wziął za to, bo koła u niego kupuję:P potem lekko dokręca żeby do domu dojechać. Po zmianie rozrządu pojechałem dokręcić.
Poprzednio odkręciłem wsadzając 5 bieg, hamulec ktoś przytrzymuje, założyłem klucz, metrową rurkę-przedłużkę i napierając na nią waliłem młotkiem - od biedy działa i za 20tym razem puściło:P
Hugo - 21-10-2009, 16:11
tomekk napisał/a: | Po zmianie rozrządu pojechałem dokręcić. | Zupełnie niepotrzebnie. Następnym razem znowu będziesz się męczył.
biriapro - 21-10-2009, 18:04
Krzyzak napisał/a: | uzycie zwyklego klucza, lecz wczesniej trzeba odkrecic blache pod skrzynia biegow, ktora kryje wieniec kola zamachowego i ten wieniec zablokowac np. sporym srubokretem
ostatnio uzywam tylko 3 metody - dziala nawet na giga-mocno dokrecone sruby na klej do gwintow i jest bezpieczna |
Patent rewelacja dziękuje i pozdrawiam
|
|
|